Jelte Pieter Dijkstra schreef:
In groningen zie je momenteel hele stukken bladrammenas nog in bloei. Normaal zie je die niet meer bloeien maar dit jaar door het mooie late weer bloeien ze wel. Als je als imker daar in de buurt staat is het een welkome aanvulling, maar goed welke imker staat daar nou??? Die trekken zich meestal terug naar de zandgronden in de winter.
Maar goed.......om een lang verhaal kort te maken.....ik had ook verwacht of gehoopt dat boeren voor dat soort braaklegging ipv rammenas winter koolzaad zouden verbouwen. Dat biedt volgens mij perspectief. Ze kunnen zich dan aanmelden voor biodiesel en je hebt toch ook nog eens een mooi gewas op je veld in de winter.
Jelte Pieter hallo
Rammanas is lang niet altijd een zegen zeker niet in het late najaar als je je volken al ingewinterd hebt en het nog een aantal dagen ver boven de 20 graden is dan vliegen ze er op als gekken en kunnen ze zomaar een extra 20 pond erop halen zodat de bijen voornamenlijk op rammanas honing door de winter moeten.
Bovendien kristalliseerd rammanas ook nog eens vrij snel omdat het veel glucose bevat en dat is meestal nadelig voor de winterzit.
Een beetje is geen probleem.
Als de temperaturen normaal zijn zo'n 15 a 17 graden dan is het wel voordelig dan geeft het voornamenlijk stuifmeel.
Boeren gaan weer algemeen koolzaad verbouwen als het hun wat opbrengt.
Het is een prima wisselteelt maar ze zijn het perceel een vol jaar kwijt voor verdere inkomsten.
Als er geen speciale subsidies op groenbemesters zijn dan zijn de boeren rekenmeesters en proberen het maximale te halen.
Pas als ze merken dat de opbrengsten teruglopen zijn ze bereid om groenbemesters aan te planten vooral mosterd of rammanas maar vaak zijn ze zo panisch over het oliehoudend zaad dat heel lang kiemkrachtig is dat ze het al maaien voordat het goed bloeit.
Ook stoelt het gewas bij vroeg maaien beter uit.
Vroeger had je hele speciale drachten maar nu met al die groenbemesters wordt het en allegaartje.
Je staat bijvoorbeeld op de zeeaster en met een rammanasveld in de buurt wordt het niets, ze vliegen op de dracht die het meest opbrengt en er komt weinig zeeaster binnen.
Maar net zoals echte boeren kunnnen imkers er ook wat van.
Maar als je echte zeeaster honing geoogst heb dan verlang je daar telkens weer naar.
Dirk
dertiende