Even terug komend op het onderwerp:
Zijn schone volken het antwoord tegen abnormale winter sterfte?
Hebben mijn volken overleefd(tot nu toe ziet het er zeer goed uit) omdat ik de varoa afgelopen zomer goed onder de duim heb gehouden?
Nee, ik denk het niet gezien de aantallen die er toch nog uitgevallen zijn.
Heeft het geholpen dat ik alles op nieuwe raat heb gezet, en de kasten uitgekookt heb ik soda?
Ja, dat heeft denk ik meegeholpen tegen het verlagen van Nosema sporen, die vooral in oude raat overleven. En die Nosema sporen heb ik vorig jaar zeker weten gehad. Bij de uitwintering van vorig jaar, had ik bij de reinigings vluchten de tegels en de daken (en de auto's) vol taaie slierten bijen poep liggen. Nu was die winterzit wel langer dan die van dit jaar, maar evengoed had ik dat nog niet zo meegemaakt. Dit jaar zie ik alleen maar kleine ronde poepjes.
Had je vroeger active Nosema besmetting in de volken, dan werd daar Fumidil B tegen gebruikt. Dat dode echter alleen de active besmetting, maar niet de sporen.
Ik denk dus dat het verhaal van veel kunstraat geven, en alle materiaal ontsmetten, weer opnieuw gepropogandeerd moet worden. Goede raten moeten in ieder geval ontsmet in de ijsazijn, als je ze toch wilt bewaren.
Het advies voor veel stuifmeel zorgen in het voorjaar, dan verdwijnt de "voorjaarsziekte" vanzelf wel weer is voor een deel wel waar natuurlijk. Maar die besmetting is er blijkbaar ook in het najaar. De darm epitheel schijnt hierdoor geperforeerd te zijn, waardoor diverse virussen de bijen in het najaar al om zeep brengen.
Ook een hoge Varoa besmetting in combinatie met de virussen veroorzaken hetzelfde effect.
Ik heb op "Beesource forum" een aantal linken gevonden, die betrekking hebben op "Nosema Ceranae" Daar staat veel in over de effecten op de bijen.
http://www.dipucordoba.es/medioambiente ... ncia01.pdf
http://www.moraybeekeepers.co.uk/nosema.htm
http://www.edpsciences.org/10.1051/apido:2006054
http://www.ubka.org/ubka/Information/nosema.html
Hennie...