Eind vorig jaar kwam de Gewone Ereprijs (Veronica Chamaedrys) uitgebreid aan de orde:
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2796
Ik had daar bij gebrek aan beter de volgende afbeelding bij:

Inmiddels bloeit de meer algemene Grote Ereprijs volop; zij lijkt veel op de Gewone Ereprijs; het onderste kroonblad is evenwel meestal wit. Ook zij wordt door onze honingbij bevlogen. De plant geeft alle reden om een paar afbeeldingen te maken.

De Grote Ereprijs wordt veelal als onkruid beschouwd; hoewel zij geen andere plant iets in de weg legt. Zij is te vinden op bouwlanden, in de bermen, in onze tuinen, als wij haar niet wegwieden. Zij bloeit het hele jaar door bij redelijk weer; bij regen en koude zijn de talrijke bloemen gesloten. De meeste bestuivers (zweefvliegen en bijen van allerlei soort) kom je vooral tegen tussen 9 en 10 uur 's ochtends.
De bij rechts vloog op de paarse dovenetel en kwam een kijkje nemen; zij laat de grootte van het bloemetje zien. Plm. 1 cm.

De bloem heeft een stamper die iets naar beneden helt; de twee meeldraden staan uiteen en zijn aan de voet verdund; de bestuivers houden zich eraan vast en trekken ze daarbij tegen zich aan; het stuifmeel (gebroken wit) kleeft aan de buikharen en wordt bij de volgende plant aan de stempel afgeveegd.
De kroon heeft vier slibben, die aan de voet vergroeid zijn tot een witte keel; op de zachtblauwe bovenste kroonbladen wijzen donkerblauwe aderen de weg naar de nectar; samen vormen zij het honingmerk. Het onderste kroonblad is doorgaans wit. De nectar is gemakkelijk bereikbaar en heeft 40% suikers. Na één dag valt de kroon af.
C.Oudemans, die in zijn boek 'De Flora van Nederland'