23-03-12: N.a.v. Japanse studie naar werking neonicotinoïden

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Gebruikersavatar
RobertF
Berichten: 218
Lid geworden op: do 27 jan 2011, 17:50
Imker sinds: 2011
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Boxmeer
Contacteer:

23-03-12: N.a.v. Japanse studie naar werking neonicotinoïden

Bericht door RobertF »

23-03-12: N.a.v. Japanse studie naar werking neonicotinoïden
De publicatie van een Japans onderzoek naar de werking van imidacloprid leidt tot veel publiciteit. Het Ctgb heeft dit ondezoek bestudeerd op de mogelijke gevolgen voor de beoordeling en toelating van middelen op basis van imidacloprid.

De studie van onderzoeker Kimura-Kuroda en medewerkers (PLoS ONE, 2012) onderzoekt de interactie tussen neonocotinoïden en geïsoleerde hersencellen van de jonge rat. Imidacloprid en acetamiprid zijn insecticides behorend tot de groep van neonicotinoïden. De genoemde stoffen zijn neurotoxisch, zowel bij insecten als zoogdieren. In vergelijking met insecten zijn zoogdieren echter minder gevoelig voor deze stoffen (Li et al, J. Neursci. Res., 2011).

In het Europese beoordelingstraject van imidacloprid is door de Europese Voedsel en Warenautoriteit (EFSA) uitgebreid aandacht besteed aan de neurotoxische werking van imidacloprid (een neonicotinoïde). Zie http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/148r.htm). Er zijn studies na enkele en herhaalde blootstelling én voortplantingsstudies uitgevoerd om de kwantitatieve en kwalitatieve werking in kaart te brengen.
De neurotoxiciteit van imidacloprid is dan ook meegenomen en afgedekt in de afleiding van de humaan-toxicologische risicogrenzen zoals de ADI (Acceptable Daily Intake, de hoeveelheid die een mens dagelijks mag binnenkrijgen zonder dat dit leidt tot schadelijke effecten).

De studie van onderzoeker Kimura-Kuroda met geïsoleerde hersencellen geeft uitsluitend een kwalitatieve onderbouwing van het neurotoxisch werkingsmechanisme van neonicotinoïden. De studie is niet bedoeld en als zodanig niet geschikt om de reeds beschikbare risicogrenzen voor de mens zoals door EFSA afgeleid voor imidacloprid ter discussie te stellen.
Met vriendelijke groet van uit Boxmeer.
Rob van Veldhuijzen
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten