Heb een vreemde vraag ..
Had vorig jaar mede gemaakt , nu zijn er diverse flessen weg en op gegaan maar had 2 flessen bij mijn ouders staan eind november gebotteld december met kerst moest er een natuurlijk een paar open , smaakte goed , nou hadden ze nog 2 flessen liggen en die zouden ze nu openmaken 1 was open kurk eruit gesprongen tweede kurk los gehaald en die was bedorven …
De wijn was helder …
Recept :
• 3 klilo honing (deze keer koolzaad had niet anders)
• Kaneelstokken 3 stuks
• Wijnsteen zuur
• Supergistvoeding
• Tannine
• 3 sinasappels gesneden in 4 stukken
de gisting was ook niet overdreven het schuimde niet het bubbelde alleen maar niet veel
de wijn had wel koolzuur in de fles er zat net zo als prik in de cola …
Wat zijn de mogelijke oorzaken ??
Misschien iemand die een antwoord heeft ?????
Groetjes wijnand
mede
Moderator: Hans van der Post.
Re: mede
De gist vergeten 

- Jeroenvt
- Berichten: 1535
- Lid geworden op: do 06 sep 2007, 21:44
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): hele leuke
- Locatie: Hoogland - Nederland
- Contacteer:
Re: mede
Heb je de flessen wel goed gereinigd (hoe)? Vooral bij gebruikte flessen natuurlijk van belang.
Verder moet je nooit bottelen met een onbekende hoeveelheid restsuiker, dat is een loterij welke fles er sterk genoeg is. Als je iets mousserends wil, volledig laten uitgisten, en bij bottelen een bekende hoeveelheid suiker (honing) toevoegen voor de bubbeltjes. En natuurlijk champagne/ciderflessen met vast te zetten kurk gebruiken. Sowieso moet mede erg lang wachten voor gebotteld wordt, dat komt de smaak ten goede. Ik heb hier een mandfles die al twee jaar staat en ik wacht nog even voor ik bottel.
Verder moet je nooit bottelen met een onbekende hoeveelheid restsuiker, dat is een loterij welke fles er sterk genoeg is. Als je iets mousserends wil, volledig laten uitgisten, en bij bottelen een bekende hoeveelheid suiker (honing) toevoegen voor de bubbeltjes. En natuurlijk champagne/ciderflessen met vast te zetten kurk gebruiken. Sowieso moet mede erg lang wachten voor gebotteld wordt, dat komt de smaak ten goede. Ik heb hier een mandfles die al twee jaar staat en ik wacht nog even voor ik bottel.
Re: mede
sorry de gist had ik er niet bij staan maar wel gebruikt
- semar
- Berichten: 2350
- Lid geworden op: do 20 nov 2008, 09:10
- Imker sinds: 1975
- Aantal volken: 9
- Bijenras(sen): buckfast
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Re: mede
het klinkt alsof het gistingsproces niet is gestopt, maar doorgegaan (het afspringen van de kurk),
als de mede blijft doorgisten is op een bepaald moment alle suiker opgebruikt en zal de wijn zuur/vies smaken.
hoe had je het gistings proces gestopt? met de taninne?
Vriendelijke groet
Semar(Dominique)
als de mede blijft doorgisten is op een bepaald moment alle suiker opgebruikt en zal de wijn zuur/vies smaken.
hoe had je het gistings proces gestopt? met de taninne?
Vriendelijke groet
Semar(Dominique)
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 11 gasten