Even ongenuanceerd: ik kan weinig met dat 'gemekker' over kwaliteit.hoewel van iets minder kwaliteit in dit geval
Wie bepaald dan de kwaliteit?
Bijen zelf kunnen niet de kwaliteit bepalen dus doen mensen dat. Kwaliteit zou dan berusten op de hoeveelheid eiwit en de samenstelling ervan (dus aminozuren). Nu zijn de aminozuren gekend per plantensoort (voor sommige soorten), maar het probleem (of voordeel) is dat de bijen stuifmeel continue mengen. Dit gebeurd in het bijenvolk. Bij hommels gebeurd dit al tijdens de vlucht (gezien hommels niet bloemvast zijn). Hoe het dat met de kwaliteit van het stuifmeel zit?: u raadt het al, is lastig te meten.
Nu, in het voorjaar, als er echt maar op 1 a twee soorten gevlogen wordt, is het nog enigszins gerechtvaardigd om te spreken van een bepaalde kwaliteit. Maar een dracht als els, is tamelijk snel voorbij en wordt dus ook gemengd met andere stuifmeelbronnen, ook al zijn het maar enkele.
gr.