Tuurlijk wil ik dat doen
Een bijenvolk gaat volop water halen in het voorjaar als het broednest dat nodig heeft.
Jonge bijen die stuifmeel eten hebben water nodig omdat ze anders last van verstoppingen krijgen en er aan dood kunnen gaan.
Ook de eieren en larven hebben een bepaalde luchtvochtigheid nodig tijdens hun ontwikkeling.
De bijen weten wanneer het kritiek wordt voor de eieren,larven en jonge bijen en gaan daarom ook bij lage temperaturen de kast uit.
De bijen die omkomen tijdens het water halen onder lage temperaturen zijn niet de sterkste bijen.
Wanneer er voldoende verse nectar binnen komt wordt er geen water meer gehaald.
Dat waterhalen is een onderschat of misschien ook wel overschat fenomeen. Ik vind het lastig om in te schatten.
Mijn opa zei altijd: water vinden ze overal. Ik schaar dat nu maar onder grijze-mannetjes-wijsheid

.
Ik kwam er pas echt achter hoe groot probleem water kan zijn toen ik woonde in Australie. Daar zijn honingbijen een plaag (kolonies worden er doodgespoten zoals hier wespen) en het water is in zomers een zeer schaars goed. Toen ik een duiksessie deed op het prachtige zandeiland (Frase? island) voor de kust kwam ik de bijen tegen in openbaar toliet. Water zogen ze uit het wc putje. Nergens was er water te vinden op dat eiland. Er was wel water, maar dat was in hoge mate verzilt en niet drinkbaar/opneembaar.
Met name met droge lucht in het vroege voorjaar, wanneer er nog geen nectar binnenkomt, kan er een waterdeficientie ontstaan bij ons in West-Europa en is het lastig water te halen voor de bijen vanwege de koude. Hier is dus een spanningsveld. In de zomer zal dit niet of nauwelijks een probleem zijn. Met een regenachtige dag zoals vandaag, ondanks dat er nog geen nectar binnen komt, zal er ook veel minder een probleem zijn, schat ik zo in. Dit zal komen omdat de hoge luchtvochtigheid ervoor zorgt dat de larven minder snel uitdrogen. Niettemin blijft het mij volstrekt onduidelijk of het voordelen heeft om water bij te voeren of niet. Wie kan hier iets over vertellen?
gr.