Ad schreef:
Vorig jaar begin juni was het slecht op de Wadde eilanden. Ik heb toen eind mei moeren gestuurd naar Wangerooge. Bij plaatsing daar waren die van 5 tot 7 dagen oud. Ze hebben daar 14 dagen gestaan, van dinsdag tot dinsdag. Opgehaald op donderdag. De kastjes waar nog een moer aanwezig was de vlieggat schijf zo gezet dat de moer er niet uit kon. Na drie dagen groot gat. Ik heb toen verschillend moeren op bruidsvlucht zien gaan. Laten we eens tellen 5+14+2+3=24. (er waren er ook mogelijk nog twee dagen ouder. Deze moeren zijn netjes en goed aan de leg gegaan. Wat ik lang geleden geleerd heb is dat een moer drie weken bevrucht kan worden, lijkt dus langer.
ad staals
.. Maar Ad, wat deden de moeren dan die 14 dagen van dinsdag tot dinsdag? In die tijd kunnen ze toch al bevrucht zijn geweest - of begrijp ik je verhaal niet goed.
En nadat je de kastjes had opgehaald zag je nog enkele moeren op bruidsvlucht gaan - maar dat kan toch een klein herhaalvluchtje zijn geweest?
En Semar schreef:
troost je een bruisvlucht duurt niet zolang en soms paaren de moeren bij slechter weer dicht bij huis ( ze hebben maar een paar uurtjes nodig).
Semar, een bruidsvlucht kan al in een kwartiertje gepiept zijn; ik heb vaak moertjes zien vertrekken uit bevruchtingskastjes en met een paarteken zien thuiskomen binnen 15 à 20 minuten!
Kijk, als alle imkers de darren alleen gebruiken als varroaval en zien als luie honinguitvreters, dan zal de moer misschien wat verder moeten vliegen
