Cor Van Pelt schreef:Vrienden,,
De laatste regel van Roel's opmerkingen interresseerd me.
Hij zegt door het plastiek de tros te zien. Ik heb mij al eerder daar over verbaasd.
Ook op Duitse filmpjes zie ik vaak een stukje plastiek op de bovenste bak. Hier wordt altijd aangeraden dat niet te doen! De condensatie moet er uit kunnen.Daarvoor wordt boven de bak,in of onder het deksel ,een gat gemaakt,zodat bijen,EN consensatie er uit kunnen. Dit is voor de winter verpakking. Hoe verklaren jullie dat?
Groeten uit Alberta.
Cor.
Hallo Cor,
Het zit hem waarschijnlijk in het materiaal en de constructie van de kisten. Plus een aanzienlijk verschil in klimaat.
Hier in Zweden gebruiken we veel polystyreenkisten. Het dak is super geisoleerd en de warmte van de bijen zorgt dat de condens in de kuip niet neerslaat op het dak/deksel of op het plastic wat er onder ligt. Door de open bodems (gaas of geperforeerde plaat) krijg je een zwakke luchtstroom in de kisten waardoor de warmere, vochtige lucht langs de zijkanten naar beneden zakt en waarbij het vocht tegen de zijkanten condenseert. De druppels vocht lopen dan langs de kanten naar beneden waar ze, door aflopende kanten, van de boden glijden. (althans theoretisch). Ook in geisoleerde (dubbelwandige) kisten met goed sluitende geisoleerde deksels kan dit zo werken en kun je schijnbaar met plastic werken, mits er voldoende warmte onder het deksel blijft 'hangen' en het vocht naar benden afgevoerd wordt.
Zelf heb ik ook een deel ongeisoleerde kisten die ik met wolgevulde jutezakken isoleer. Daar durf ik geen plastic op te leggen.
Ik ben vorige winter eens gaan zoeken naar hoe men in andere gebieden op de zelfde breedtegraad en gebieden met een gelijk klimaat aan het onze, de bijen inwintert.
Als ik het boek "Beekeeping in western Canada" goed gelezen heb dan jullie in Alberta ongeisoleerde houten kisten met een houten deksel die voor de winter in isolatiemateriaal ingepakt worden. Het deksel is dus van hout en hout is 4x zo koud als polystyreen dus vocht zal eerder condenseren, ondanks extra isolatie. En om geen druppelvorming boven de bijen te krijgen gebruiken jullie daarom extra ventilatie aan de bovenkant. Daar is behoorlijk onderzoek naar gedaan in Canada geloof ik. Was het ook niet voordeliger in het verbruik van het wintervoer, de extra opening bovenin? Overwinter je alle bijen buiten of heb je ze ook binnen staan?
Groet,
Han