Methanol ontstaat bij mijn weten voornamelijk bij pulpvergisting, dus wanneer je bijvoorbeeld appels of pruimen in zijn geheel gaat vergisten. Als je zuivere suiker laat vergisten bestaat dat risico niet. Ik reken honing in dit geval tot de zuivere suikers.bee-tree schreef:Is de alcohol die bij gisten van honing ontstaat de welbekende alcohol van alcoholische dranken of ontstaan ook alcoholen die giftig worden genoemd ?
Scheidende en schuimende honing
Moderator: Hans van der Post.
- Ewout
- Berichten: 1026
- Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 20:46
- Imker sinds: 2011
- Aantal volken: 10
- Bijenras(sen): Bastaard, Mellifera (P), Buckfast (F1)
- Locatie: Rotterdam
- Contacteer:
Re: Scheidende en schuimende honing
-
- Berichten: 775
- Lid geworden op: za 03 dec 2005, 10:02
- Imker sinds: 1984
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Harderwijk
- Contacteer:
Re: Scheidende en schuimende honing
Bee-tree schreef:
Ewout, yep wanneer met een goed waterslot afgesloten en volgens een juist recept behandeld zal die honing wel goede mede worden.
Knoeien kan denk ik ook wel, met als resultaat bacterien in de fles en een levensgevaarlijk en onsmakelijk drankje.
Freek
Goede morgen Freek en andere "vroeg bij de pinken" of "vroeg in de (bijen)wei" -imkers.

Ewout, yep wanneer met een goed waterslot afgesloten en volgens een juist recept behandeld zal die honing wel goede mede worden.
Knoeien kan denk ik ook wel, met als resultaat bacterien in de fles en een levensgevaarlijk en onsmakelijk drankje.
Freek
-
- Berichten: 1083
- Lid geworden op: do 03 mar 2011, 13:06
- Imker sinds: 2010
- Aantal volken: 2
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Ermelo
- Contacteer:
Re: Scheidende en schuimende honing
Hygiëne is bij wijn-/medemaken net zo belangrijk als bij het winnen van honing. Dus alles goed schoon maken. Het gisten van mede duurt erg lang, dus ik moet nog heeeeeel veel geduld hebben voordat ik het kan proeven. In de tussentijd ga ik ook maar gewone wijn maken.Freek schreef:Bee-tree schreef:Goede morgen Freek en andere "vroeg bij de pinken" of "vroeg in de (bijen)wei" -imkers.![]()
Ewout, yep wanneer met een goed waterslot afgesloten en volgens een juist recept behandeld zal die honing wel goede mede worden.
Knoeien kan denk ik ook wel, met als resultaat bacterien in de fles en een levensgevaarlijk en onsmakelijk drankje.
Freek
-
- Berichten: 3533
- Lid geworden op: za 30 mar 2013, 10:49
- Imker sinds: 1965
- Aantal volken: 30
- Bijenras(sen): Westerwolds landras
- Contacteer:
Re: Scheidende en schuimende honing
Sorry, bij herlezing van mijn vraag ontdekte ik dat ik 'n woord vergeten ben achter "gisten van honing" te zetten,
namelijk "n het potje". De zin moet zijn : " Ontstaat bij het gisten van honing IN HET POTJE dezelfde alcohol als...
Dus niet: "bij het gisten in de fles". Toch ook bedankt dat jullie duidelijk hebben gemaakt hoe men te werk moet gaan
om een goede gisting te krijgen.
Misschien kan nog iets gezegd worden van de producten die ontstaan
als gisting optreedt in een niet goed afgesloten en \of niet goed gereinigd of besmet potje. En vooral bij een te hoog
vochtgehalte.
Ik heb wel eens zo'n "luchtig' potje geproefd met de structuur van moussepudding of opgeklopte pudding.
Het mondgevoel was net als bij de pudding aangenamer dan bij stijve pudding of stijve honing.
De smaak viel me ook niet tegen. Die was fruitig. Alcohol proefde ik niet.
Misschien had 't met een heel klein beetje alcohol nog lekkerder gesmaakt.
Ik ga er van uit dat mensen die de smaak vies vinden , te maken hebben met honing die langere tijd aan het gisten is
geweest.
P.S. Als jullie van gistende honing mede maken, dood je dan niet vooraf de gistcellen ? Er zijn meerdere soorten gisten: overal
bevinden die zich. Ze zijn toch niet allemaal geschikt om wijn en mede te maken ?
Verhit je dus de gistende honing niet van tevoren, waarna je gekochte wijngist aan de fles toevoegt ?
namelijk "n het potje". De zin moet zijn : " Ontstaat bij het gisten van honing IN HET POTJE dezelfde alcohol als...
Dus niet: "bij het gisten in de fles". Toch ook bedankt dat jullie duidelijk hebben gemaakt hoe men te werk moet gaan
om een goede gisting te krijgen.
Misschien kan nog iets gezegd worden van de producten die ontstaan
als gisting optreedt in een niet goed afgesloten en \of niet goed gereinigd of besmet potje. En vooral bij een te hoog
vochtgehalte.
Ik heb wel eens zo'n "luchtig' potje geproefd met de structuur van moussepudding of opgeklopte pudding.
Het mondgevoel was net als bij de pudding aangenamer dan bij stijve pudding of stijve honing.
De smaak viel me ook niet tegen. Die was fruitig. Alcohol proefde ik niet.
Misschien had 't met een heel klein beetje alcohol nog lekkerder gesmaakt.
Ik ga er van uit dat mensen die de smaak vies vinden , te maken hebben met honing die langere tijd aan het gisten is
geweest.
P.S. Als jullie van gistende honing mede maken, dood je dan niet vooraf de gistcellen ? Er zijn meerdere soorten gisten: overal
bevinden die zich. Ze zijn toch niet allemaal geschikt om wijn en mede te maken ?
Verhit je dus de gistende honing niet van tevoren, waarna je gekochte wijngist aan de fles toevoegt ?
-
- Berichten: 3533
- Lid geworden op: za 30 mar 2013, 10:49
- Imker sinds: 1965
- Aantal volken: 30
- Bijenras(sen): Westerwolds landras
- Contacteer:
Re: Scheidende en schuimende honing
Methaan, Methanol....
Imker Nol uit - het in het Groninger gasveld gelegen - Nuis,
van beroep gaswachter voor gashaard en toeleverende buis,
vroeg me eens "Wat was aardgas,
toen het nog geen gas was ?"
Ik zei: CO2 en H20, daarna C6H12O6, daarna pas CH4 en CO2 incluis.
Toelichting: Methaanbacteriën dissimileren ('kraken' ?)
glucose (= C6H12O6) wanneer ze geen zuurstof (= O2) krijgen,
tot methaan (= CH4) en kooldioxyde (CO2)
Ik pas deze kennis toe op honing !
In een hermetisch afgesloten pot honing met een TE HOOG VOCHTGEHALTE
kan dat anaeroob kraakproces (= afbraak onder zuurstofloze omstandigheden)
optreden in het geval dat METHAAN - bacterieën
in de honing terechtgekomen zijn langs allerlei besmettingswegen en dat
zijn er nog al wat;vooral de lucht, handen, gereedschap(raampjeslichter, veger,enz.) enz.
Het aardgas is reukloos evenals CO2-gas.
Beide gassen veroorzaken schuim.
Aan aardgas, zoals we meestal methaan noemen dat wij verstoken, is een vies luchtje gegeven; uit veiligheidsoverwegingen.
De kennis over microbiologie mag best nog meer uitgebreid en toegepast
worden in de voedselbereiding. Zjef
Imker Nol uit - het in het Groninger gasveld gelegen - Nuis,
van beroep gaswachter voor gashaard en toeleverende buis,
vroeg me eens "Wat was aardgas,
toen het nog geen gas was ?"
Ik zei: CO2 en H20, daarna C6H12O6, daarna pas CH4 en CO2 incluis.
Toelichting: Methaanbacteriën dissimileren ('kraken' ?)
glucose (= C6H12O6) wanneer ze geen zuurstof (= O2) krijgen,
tot methaan (= CH4) en kooldioxyde (CO2)
Ik pas deze kennis toe op honing !
In een hermetisch afgesloten pot honing met een TE HOOG VOCHTGEHALTE
kan dat anaeroob kraakproces (= afbraak onder zuurstofloze omstandigheden)
optreden in het geval dat METHAAN - bacterieën
in de honing terechtgekomen zijn langs allerlei besmettingswegen en dat
zijn er nog al wat;vooral de lucht, handen, gereedschap(raampjeslichter, veger,enz.) enz.
Het aardgas is reukloos evenals CO2-gas.
Beide gassen veroorzaken schuim.
Aan aardgas, zoals we meestal methaan noemen dat wij verstoken, is een vies luchtje gegeven; uit veiligheidsoverwegingen.
De kennis over microbiologie mag best nog meer uitgebreid en toegepast
worden in de voedselbereiding. Zjef

Laatst gewijzigd door bee-tree op do 09 jul 2015, 11:55, 1 keer totaal gewijzigd.
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Scheidende en schuimende honing
Even terug naar de werkelijk.Santtu Pikkarainen schreef:Van een collega, die op zijn vakantie een potje honing heeft gekocht kreeg ik de volgende vraag:
We hebben in onze vakantie honing gekocht. Nu is de honing in het potje gescheiden naar een iets dunnere honing bovenin en vlokken onderin. Opwarmen (10 min. in warm kraanwater) had geen effect en als ik ga roeren begint de honing hevig te schuimen. Is dat normaal?
Kunnen jullie dit verklaren? Schuim klinkt als gistende honing.
Dit is minstens 2 jaar oude honing! Door het lange staan er is een scheiding ontstaan tussen vruchten -en druivensuiker.
De ene suiker bevat meer water dan de ander daardoor is het mogelijk dat de suiker die meer water bevat kan gaan gisten.
Heb ook wel een in de kast een "verloren" pot honing gevonden. Had de zelfde beeld als hierboven geschreven.
!Hans.
-
- Berichten: 3533
- Lid geworden op: za 30 mar 2013, 10:49
- Imker sinds: 1965
- Aantal volken: 30
- Bijenras(sen): Westerwolds landras
- Contacteer:
Re: Scheidende en schuimende honing
Die scheiding komt inderdaad tot stand zoals Hans dat zegt.
Je ziet het als honing van Koolzaad en 'valse Acacia' door elkaar heen zitten.
Koolzaad bevat als monosaccharide voornamelijk glucose, dus druivensuiker.
Acacia voornamelijk fructose, dus vruchtensuiker.
De vruchtensuiker heeft een lager soortelijk gewicht en komt opgelost
boven drijven en kristalliseert pas na een jaar.
Wanneer het vochtgehalte goed is van die laag vloeibare honing boven op
de gekristalliseerde, hoeft dat nog geen aanleiding te zijn tot gisting.
De meeste oudere imkers kennen het verschijnsel wel. De klanten moet je het
uitleggen. Dan vinden ze het ook nog handig, want dan hoeven er geen twee
potten op tafel, Wie cremige wil hebben steekt de lepel diep in de pot;
wie vloeibare wil enz.
De pot honing waar Xander het over had is waarschijnlijk niet rijp geweest
en bestond uit een mengsel. B3
P.S. In mijn uiteenzetting over de kleine mogelijkheid
van besmetting met Methaanbacterieén, heb ik met dissimilatie
de Methaangisting bedoeld. Meer bekend is de Melkzuurgisting.
Er zijn nog meer typen gisting.
De woorden gist en geest zijn verwant. Zie geestrijk vocht.
Ik maak van de gelegenheid gebruik om Primus te vertellen dat ik er nog niet
achter ben wat zijn Mirbongeest was. Ik denk aan 'n gistingsproduct
uit de Mirteplant. Ik weet niet meer in welk topic hij er naar vroeg.
Je ziet het als honing van Koolzaad en 'valse Acacia' door elkaar heen zitten.
Koolzaad bevat als monosaccharide voornamelijk glucose, dus druivensuiker.
Acacia voornamelijk fructose, dus vruchtensuiker.
De vruchtensuiker heeft een lager soortelijk gewicht en komt opgelost
boven drijven en kristalliseert pas na een jaar.
Wanneer het vochtgehalte goed is van die laag vloeibare honing boven op
de gekristalliseerde, hoeft dat nog geen aanleiding te zijn tot gisting.
De meeste oudere imkers kennen het verschijnsel wel. De klanten moet je het
uitleggen. Dan vinden ze het ook nog handig, want dan hoeven er geen twee
potten op tafel, Wie cremige wil hebben steekt de lepel diep in de pot;
wie vloeibare wil enz.
De pot honing waar Xander het over had is waarschijnlijk niet rijp geweest
en bestond uit een mengsel. B3

P.S. In mijn uiteenzetting over de kleine mogelijkheid
van besmetting met Methaanbacterieén, heb ik met dissimilatie
de Methaangisting bedoeld. Meer bekend is de Melkzuurgisting.
Er zijn nog meer typen gisting.
De woorden gist en geest zijn verwant. Zie geestrijk vocht.
Ik maak van de gelegenheid gebruik om Primus te vertellen dat ik er nog niet
achter ben wat zijn Mirbongeest was. Ik denk aan 'n gistingsproduct
uit de Mirteplant. Ik weet niet meer in welk topic hij er naar vroeg.
-
- Berichten: 2015
- Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
- Imker sinds: 1979
- Aantal volken: 20
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Helchteren, België
- Contacteer:
Re: Scheidende en schuimende honing
Scheidende honing krijg je als de honing te warm bewaard wordt. De vruchtensuiker en de druivensuiker splitsen zich dan. De vruchtensuiker komt boven drijven. Bovendien komt ook het vocht naar boven. Dus heeft de bovenste vruchtenhoning een te hoog vochtgehalte en de volgende stap is dus gisting. Als. je van de onderste laag gaat proeven zul je merken dat dit allemaal kristallen zijn en niet prettig om te eten.
Gekristalliseerde honing is in feite een netwerk van kristallen. Deze bestaan uit druivensuiker. Ertussen bevindt zich de vloeibare vruchtensuiker. Vruchtensuiker kristalliseert namelijk niet. De vloeibare vruchtenhoning is met het blote oog niet zichtbaar. Tenzij de honing te warm bewaard wordt. Dan splitst de honing zich. Daarom dat je dit nogal eens tegenkomt in kleine winkeltjes waar er geen airco is.
Koolzaadhoning zal dit niet zo snel krijgen omdat die bijna geen vruchtenhoning bevat ( vandaar ook de snelle kristallisering ).
Zuivere acacia honing bevat bijna enkel vruchtenhoning en zal daarom niet kristalliseren, alleen gebeurt het niet vaak dat je hem zuiver kan oogsten. De meidoorn bloeit dan ook en soms ook de braambessen (persoonlijke ervaring:) )
Het zijn vooral de soorten honing die zowel vruchtensuiker als druivensuiker bevatten, die na kristallisatie kunnen gaan scheiden.
Gekristalliseerde honing is in feite een netwerk van kristallen. Deze bestaan uit druivensuiker. Ertussen bevindt zich de vloeibare vruchtensuiker. Vruchtensuiker kristalliseert namelijk niet. De vloeibare vruchtenhoning is met het blote oog niet zichtbaar. Tenzij de honing te warm bewaard wordt. Dan splitst de honing zich. Daarom dat je dit nogal eens tegenkomt in kleine winkeltjes waar er geen airco is.
Koolzaadhoning zal dit niet zo snel krijgen omdat die bijna geen vruchtenhoning bevat ( vandaar ook de snelle kristallisering ).
Zuivere acacia honing bevat bijna enkel vruchtenhoning en zal daarom niet kristalliseren, alleen gebeurt het niet vaak dat je hem zuiver kan oogsten. De meidoorn bloeit dan ook en soms ook de braambessen (persoonlijke ervaring:) )
Het zijn vooral de soorten honing die zowel vruchtensuiker als druivensuiker bevatten, die na kristallisatie kunnen gaan scheiden.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot], Bing [Bot] en 8 gasten