Honing opslaan

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
Arie75
Berichten: 78
Lid geworden op: wo 17 jun 2015, 00:19
Imker sinds: 2012
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Buckfast
Contacteer:

Honing opslaan

Bericht door Arie75 »

Hallo,
ik heb honing (40-50kg) geslingerd en een week in een RVS vat staan (3x geroerd tussendoor). Er zit een deksel op, niet 100% luchtdicht. Normaal vul ik dan de potjes af. Nu komt dat wat slecht ivm drukte. Kan ik de honing gewoon een week of wat zo laten staan in dat vat of kan ik het beter in plastic emmers afvullen en dan de deksel er luchtdicht op doen.
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8309
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Honing opslaan

Bericht door Hans van der Post. »

Je kunt een vel plastiek over de emmer spannen en dan min of meer luchtdicht met ducktape afdichten dit kun je wel een halfjaar laten staan.
Zelf ook 'n keer bij de hand gehad.
!Hans.
Gebruikersavatar
FrancA
Berichten: 1347
Lid geworden op: di 11 jun 2013, 15:15
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Honing opslaan

Bericht door FrancA »

Invriezen werkt ook goed.
Arie75
Berichten: 78
Lid geworden op: wo 17 jun 2015, 00:19
Imker sinds: 2012
Aantal volken: 8
Bijenras(sen): Buckfast
Contacteer:

Re: Honing opslaan

Bericht door Arie75 »

Gewoon geslingerd honing in de vriezer doen?
In een emmertje met deksel of zo'n invriesbakje. Hoe gaat dat met kristalliseren? Gaat er dan geen kwaliteit verloren?
Gebruikersavatar
FrancA
Berichten: 1347
Lid geworden op: di 11 jun 2013, 15:15
Imker sinds: 2013
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Honing opslaan

Bericht door FrancA »

De beste bewaarmethode lijkt geseald zuurstofarm, koel en donker bewaren als raathoning.
Honing voor langere bewaren levert altijd smaak- en kwaliteitsverlies op.
Met het invriezen van honing verlies je relatief weinig aan kwaliteit en smaak.
De honing kan na het invriezen wel sneller kristaliseren en zou na het ontdooien dan ook het beste niet te lang moeten blijven liggen.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten