Eigen was is goud waard.

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Plaats reactie
JohnHoogendoorn
Berichten: 153
Lid geworden op: zo 15 mei 2016, 10:10
Imker sinds: 1975
Aantal volken: 80
Bijenras(sen): Buckfast raszuiver (P) en F1
Locatie: Ter Aar
Contacteer:

Eigen was is goud waard.

Bericht door JohnHoogendoorn »

De was voorraad is weer ruim 40 kg daar zijn we blij mee want we hebben genoeg voor komend seizoen.
IMG_3377.JPG

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
joselito
Berichten: 2015
Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Helchteren, België
Contacteer:

Re: Eigen was is goud waard.

Bericht door joselito »

Dat ziet er mooi uit.
Gebruikersavatar
sikkie68
Berichten: 262
Lid geworden op: vr 09 mei 2014, 17:14
Imker sinds: mei 2015
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): Carnica bastaard
Locatie: Het Jacobahof, Den Haag en Reeuwijk
Contacteer:

Re: Eigen was is goud waard.

Bericht door sikkie68 »

ik heb laatst een rijst stomerui de jaren 90 gevonden en zat er aan te denken om daar in te gaan smelten ... ben beginnend dus dit soort hoeveelheden zal ik nog niet behalen..Vraag= kan ik dat apperaat er voor gebruiken au ber marie toch ! met temperatuur controlee erop! lijkt me okee of toch niet iemand ervaring?
sikkie
<to :be9: or not to :be9: >, dat is de vraag!
JohnHoogendoorn
Berichten: 153
Lid geworden op: zo 15 mei 2016, 10:10
Imker sinds: 1975
Aantal volken: 80
Bijenras(sen): Buckfast raszuiver (P) en F1
Locatie: Ter Aar
Contacteer:

Re: Eigen was is goud waard.

Bericht door JohnHoogendoorn »

IMG_3317.JPG
IMG_3318.JPG
IMG_3319.JPG
Het beste oogst je de was met een stoomsmelter. Zie hierbij een foto van de smelter welke wij gebruiken. De stoom wordt opgewekt door een grote behangstomer van 2900 watt. Het duurt een uur voordat alle was uit de raten is gestoomd.

De ruwe was wordt in een Weckketel opgekookt. De was met het kookwater gaat door een oude honingzeef in plastic emmers welke met een deksel worden afgesloten. De volgende dag als de emmer(s) zijn afgekoeld worden de waskazen uit de emmers gehaald. Het vuil aan de onderkant van de kazen wordt er met een mes afgeschrapt. Hierna wordt de was met schoon water nog een keer opgekookt. Wederom door de zeef in de emmers gegoten en de volgende dag weer aan de onderkant schoon geschrapt.
Dan is de was schoon. De kazen op een droge plaats laten drogen dan blijven de kazen mooi schoon.

Bij kleine hoeveelheden voldoet een kleiner systeem natuurlijk ook heel goed. De werkwijze kan dan hetzelfde zijn.

Heb je geen stoomsmelter dan kan je de ramen ook uitkoken in een Weckketel. Het kost dan meer werk om de ruwe was schoon te krijgen. Het uitpersen van de was in een jute zak werkte bij mij erg goed.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 0 gasten