joselito schreef:Alle volken tegelijkertijd broedloos maken en dan besproeien geeft het beste resultaat. De broedafleggers kan je dan best tijdelijk op een andere plaats opstellen tot het broed uitgelopen is en je ook die kan behandelen.
Menige beginneling kan hier niets mee.
In de broedaflegger zit na 10 á 13 dagen een jonge koningin en het werksterbroed is pas na 21 dagen uitgelopen.
Beter is om eerst de koningin 12 dagen op te sluiten boven het MR met een raam met heel jong broed in de honingkamer(broedkamer formaat).
Door dat raam met jong broed gaat de koningin gewoon door en zonder dat raam proberen de bijen haar naar onder het MR te trekken en wordt er in de honingkamer maar weinig broed aangezet.
Dan na 12 dagen de honingkamer op eigen bodem te zetten en dat ingezette eerste raam met broed uitnemen en omsmelten(bevat mijten).
Ev. wat bijen bijslaan als je de honingkamer op dezelfde stand laat staan.
Na een dag de koningin even apart zetten en de bijen besproeien met oxaalzuur.
Het moerloze gedeelte (van onder het MR) heeft dan alleen gesloten broed, een raam met heel jong broed geven waarop ze doppen kunnen aantrekken zodat er harmonie blijft (broedschuur).
Deze broedschuur het liefst op een andere stand zetten op liefst meer dan 3 km afstand in verband met her besmetten met varroamijten van andere volken.
Na 9 dagen ( werksterbroed uitgelopen 12 + 9 en nog geen nieuwe koningin uit het raam met jong broed) een totale schudzwerm(+ oxaalzuur)) maken en op schone raat met voer en stuifmeel zetten en die na een paar uur verenigen met een jong volkje met een goed leggende koningin.
Zo klopt het!
Ik vind dat als je zit op een beginnerspagina je het steeds uitvoerig moet uitleggen wat je bedoeld.
Zelfs met uitvoerige uitleg blijven er nog steeds heel veel vragen en zonder uitvoerige uitleg neemt de beginneling al snel afscheid.
Dirk