Kroese schreef:Ik ben de honing van de Linde periode aan het slingeren.
Die is erg taai, en zelfs veel moeilijker te slingeren dan andere jaren.
Het vocht percentage zal wel ongekend laag zijn.
De droogte heeft er wel voor gezorgd dat de hoeveelheden een stuk lager zijn. (hoeraaaa)
De honing die nu binnenkomt is allemaal aan de kleur te zien luizenhoning,
Bij mij 15%
Bij de jonge volken de vliegspleet verkleind anders roven ze de hele kast leeg, en terwijl ze dat doen vermoorden ze dat volk.
Teake de Jong schreef:Hallo Hans wil je mij even uitleggen hoe dat met die droge suiker in zijn werk gaat, het is mij niet helemaal duidelijk.
Moet het blinde raam aan de bovenzijde een verdiept "reservoir" hebben van ca 10 mm diep wat je vult met droge kristalsuiker?
En nemen de bijen dat gewoon op?
Eenvoudig door blindraam = verkleinblok.
Uitleg: dit is een raam met aan een zijde volledige dicht en aan de ander kant op twee cm aan de bovenlat open.
Hierdoor kun je in de holle ruimte droge suiker in laten lopen. Ongeveer 800 gram bij een simplex broedraam
Belangrijk is dat de zijde waar de twee cm open spleet naar buiten moet wijzen.
Als je de spleet naar binnen laat wijzen word de suiker, korrel voor korrel maar buiten gegooid.
Dan wordt de ontstane ruimte gebruikt om raat te bouwen.
Bijen gaan water halen en lossen de suikerkorrels gewoon op.
Ik gebruik ook droge suiker in mijn apidea's.
Om bij het vervoer te zorgen dat de droge suiker op zijn plaats blijft smeer ik de suiker met wat honing in.
Hoeft maar weinig te zijn het gaat er maar om dat bovenste korrels blijven liggen.