Piet Jager schreef:
Ik heb nog een grote, ouderwetse, ge-emailleerde pan van 5 liter.
Als ik hierin 3 kg suiker doe en 2 liter water heb ik na het koken en afkoelen nog een oplossing van ca 4 liter over. Dus 5o = in de praktijk na koken en afkoelen nog een oplossing van ca 4 liter.
3s gedeeld door 4o = 0,75 suiker
1w gedeeld door 4o = 0,25 water
De bijen hoeven nu slechts 0,05 deel = 20% van het overgebleven water (na koken en afkoelen) in de te geven oplossing verdampen om op de verhouding 80% suiker en 20% water uit te komen.
Ik weet van het bierbrouwen dat je behoorlijk lang moet koken (bij bier 1 a 1,5 uur) om substatiele percentages te verdampen. Je zou eens voor en na koken moeten vergelijken, ik denk dat je voor en na ongeveer 4 liter dus hebt. Jouw berekening gaat uit van 3s is 3 liter, maar de soortelijke massa van suiker is ca. 1,58 kg per liter. (Mijn middelbare schoolkennis is aan het terugkomen.)
Dus 1 liter suiker is 0,63 kg (is dus als het 1 blok is zonder lucht tussen de korreltjes zoals in een zak van de appie happie ofzo).
Dus in volume bestaat een 2:3 oplossing uit 2w en 1,89s (ongeveer 4o maar eigenlijk 3,89o, maar voor ons doel volstaat 4 liter)
In gewicht 3s + 2w = 5o, maar gewicht en volume mag je niet door elkaar heen rekenen.
--
Mvg Jeroen van Tol