't ja, je kunt je zorgen maken om dode bijen in de sneeuw, maar ga er maar vanuit dat dit de normale wintersterfte is. In Canada waar ik eind vorige eeuw meewerkte bij een beroepsimker met 1800 volken en die ze in de winter binnen huisvestte bij een temperatuur van + 5 graden Celcius vielen in de winter massa's bijen uit de kasten op de grond van de winterstalling. Buiten was het daar in Manitoba - 30 graden Celcius en de bijen warmden het gebouw op tot plus 5. (ventilatoren werkten als temp regulator) Per maand veegde deze imker een vat van 250 liter dode bijen bij elkaar. Ga er maar vanuit dat bijen ook in de winter de natuurlijke drang hebben om buiten de kast dood te gaan. Versuft de kast uit lopen in de winter is dus normaal en bij extra veel dode bijen voor de kast is dit niet normaal en zijn de bijen extra verzwakt vanwege ziekteverschijnselen (of honger, maar dit mag niet gebeuren bij een goed inwintering)
Een gezond volk verliest in een winterseizoen zo'n 5000 zwakkere of zieke bijen. Bij koud weer liggen ze op de bodem van de kast, is het koud maar staat er zon op de kast dan worden ze buiten gedragen door de reinigingsdienst en vind je ze in of net voor het vlieggat. Is het enkele graden boven 0 kruipen ze zelf buiten om wat verder voor de kast te sterven. Het is daarom niet abnormaal dat je dode bijen ziet omheen de kasten. In het hoogseizoen sterven er 50000 bijen per generatie, niemand die daarover praat omdat dat voornamelijk buiten de kast gebeurt en minder opvalt dan nu in de sneeuw.
Ik zou me zorgen maken bij die kasten waar je geen dode bijen buiten ziet liggen.
Ik heb dit verschijnsel ook. Dode bijen voor de kast, in de sneeuw (een stuk of 30) en veel dode bijen op de vliegplank (100?) Ben bang dat er in de kast nog veel meer dode bijen liggen, maar wil ze niet storen door met een takje of iets degelijks in de kast te gaan vegen.
Het bijzondere is dat dit zich voordoet bij een Buckfast volk (overigens F3). Bij het Carnica volk daarnaast staat (zuiver) speelt dit in het geheel niet. (Ik ben bezig om (wederom) over te stappen op Carnica, vandaar 2 verschillende rassen).
Als je ziet hoeveel energie het kost om een dode bij naar buiten te werken en deze op enige afstand van de kast te deponeren dan zou ik zeggen: elke dode bij die je met een ijzerdraadje of wat dan ook kunt buitenwerken is meegenomen. Ik sluit ook niet uit dat er laatst met de sneeuw heel wat opruimers zijn verongelukt.
ea.geurtsen schreef: Als je ziet hoeveel energie het kost om een dode bij naar buiten te werken en deze op enige afstand van de kast te deponeren dan zou ik zeggen: elke ode bij die je met een ijzerdraadje of wat dan ook kunt buitenwerken is meegenomen. Ik sluit ook niet uit dat er laatst met de sneeuw heel wat opruimers zijn verongelukt.
Zelf haal ik nu ook daaglijks bij (inmiddels) 3 volken de dode bijen s ochtends met een stokje weg, deze verstoppen langzamerhand zelfs de vliegopening. het grote aantal dode bijen verder van de kast af zijn, zag ik gisteren goed m.n. opruimers. al tollende in de sneeuw. bij de andere kasten geen teken van opruiming (wel schuifladecontrole, volken aanwezig).