Uit de baskische keuken
Uit de baskische keuken
Men bakt een stuk ontbijtspek uit,
afgekoeld legt men daar een flinke goede plak uitstekende geitenkaas op, met daarin een halve walnoot. daaroverheen giet men royaal honing. Maak altijd meer hapjes van deze dan gepland, uw gasten zullen de vingers erbij opeten.
afgekoeld legt men daar een flinke goede plak uitstekende geitenkaas op, met daarin een halve walnoot. daaroverheen giet men royaal honing. Maak altijd meer hapjes van deze dan gepland, uw gasten zullen de vingers erbij opeten.
Re: Uit de baskische keuken
*kreunt*
- Bart de Coo
- Moderator
- Berichten: 2978
- Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Dieren (Gld)
- Contacteer:
Re: Uit de baskische keuken
Wat overdadig recept, vind ik. Ik zou de honing weglaten en bewaren voor het dessert.
Groet,
Bart
Groet,
Bart
- Oude Essink
- Erelid
- Berichten: 3562
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Uit de baskische keuken
Ik heb het PLM. recept van Bas ooit voorgeschoteld gekegen als dessert (uiteraard) in een ** retaurant: heerlijk!


Re: Uit de baskische keuken
Maak er een heerlijke saladeschotel van met (uiteraard) salade, worteltjes, tomaat... (warme)spekblokjes en (warme)geitenkaasjes. De (vloeibare) honing wordt als dressing over de salade gedruppeld of gelepeld (naar smaak), heerlijk Belgisch dit. Je gebruikt dan natuurlijke geen andere dressing (mayo o.i.d.) meer op de salade.
De kaasjes kan je op een getoast broodje leggen.
Smakelijk.
De kaasjes kan je op een getoast broodje leggen.
Smakelijk.
- Bart de Coo
- Moderator
- Berichten: 2978
- Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Dieren (Gld)
- Contacteer:
Re: Uit de baskische keuken
degustandum non disputandum est
Ik heb hier op het forum al eens eerder over geschreven en ik kreeg de handen niet op elkaar. Ik sta geloof ik nogal alleen in mijn opvattingen, maar ik probeer het nog maar eens:
Honing over de salade laten lopen is een culinaire misdaad. Daarmee verpest je zowel de honing als de salade. Verder vind ik het recept dat Marc geeft een soortje patatje oorlog*. Bah! Een gastronomisch delict, dat is het!
(Neem het bovenstaande niet al te serieus a.u.b. [;)] Maar haak er eens op in.)
(* Ik heb geen idee of de Vlamingen bekend zijn met het begrip 'patatje oorlog'. Dat zijn frieten die je bedelft onder fijngesneden uitjes en alle sauzen die de frietenbakker in zijn kraam kan vinden. In Nederland komt dat meestal neer op mayonaise (= meestal frietsaus = mayonaise-immitatie met glucosestroop in plaats van olie (smullen! [|)])), tomatenketchup en pindasaus.)
Groet,
Bart
Ik heb hier op het forum al eens eerder over geschreven en ik kreeg de handen niet op elkaar. Ik sta geloof ik nogal alleen in mijn opvattingen, maar ik probeer het nog maar eens:
Honing over de salade laten lopen is een culinaire misdaad. Daarmee verpest je zowel de honing als de salade. Verder vind ik het recept dat Marc geeft een soortje patatje oorlog*. Bah! Een gastronomisch delict, dat is het!
(Neem het bovenstaande niet al te serieus a.u.b. [;)] Maar haak er eens op in.)
(* Ik heb geen idee of de Vlamingen bekend zijn met het begrip 'patatje oorlog'. Dat zijn frieten die je bedelft onder fijngesneden uitjes en alle sauzen die de frietenbakker in zijn kraam kan vinden. In Nederland komt dat meestal neer op mayonaise (= meestal frietsaus = mayonaise-immitatie met glucosestroop in plaats van olie (smullen! [|)])), tomatenketchup en pindasaus.)
Groet,
Bart
Re: Uit de baskische keuken
Dan zou het in jouw geval dus honing over de salade druppelen worden he Bart. Probeer het eens uit.
De combinatie zout(spek), geitenkaas en (een beetje) honing is perfect, doe daar de frisheid van (verse) salade bij en je bent er.
In veel eethuizen worden de ronde, platte geitenkaasjes met een spekje omwonden, die je in alle winkelrekken vindt (toch in B.), daarvoor gebruikt.
Leuk 'patatje oorlog', weer wat bijgeleerd.
De combinatie zout(spek), geitenkaas en (een beetje) honing is perfect, doe daar de frisheid van (verse) salade bij en je bent er.
In veel eethuizen worden de ronde, platte geitenkaasjes met een spekje omwonden, die je in alle winkelrekken vindt (toch in B.), daarvoor gebruikt.
Leuk 'patatje oorlog', weer wat bijgeleerd.
Re: Uit de baskische keuken
Water loopt in mijn mond ...
Re: Uit de baskische keuken
Voor wie even zijn kennis over patat wil bijspijkeren:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet#Patatje_oorlog
http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet#Patatje_oorlog
- Dirk C
- Berichten: 354
- Lid geworden op: zo 21 mar 2004, 11:04
- Imker sinds: 1992
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): Carnica, buckfast
- Locatie: Belgium
- Contacteer:
Re: Uit de baskische keuken
Ik gebruik salade, mix diverse slasoorten, spinazie, veldsla ruccola enz, bak aantal blokjes appel en sliertjes paprika lichtjes aan, gebakken spekblokjes eronder en maak dan dressing van 6 lepels olie (waarvan 2 lepels notenolie), met 1 lepel balsamico en 1 lepel honing, smaakt heeeerlijk.
onder de salade kan desgevallen nog dobbelsteentjes aardappel en boontjes doe hier ook nog wat grof geraspte parmezaan over.
groetjes,
Dirk
onder de salade kan desgevallen nog dobbelsteentjes aardappel en boontjes doe hier ook nog wat grof geraspte parmezaan over.
groetjes,
Dirk
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten