Zintuigen in dienst van het bijenvolk.

Tijdschriften, activiteiten, nieuw beleid, fusies, pr enz.
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8309
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Zintuigen in dienst van het bijenvolk.

Bericht door Hans van der Post. »

Inhoud van het Themanummer van het blad Bijen.
Hans


Marleen Boerjan

Reeds eeuwen oogsten we de was en de honing van een bijenvolk, een gegeven dat de aanleiding is tot het thema van dit nummer: "zintuigen in dienst van het bijenvolk". Want waarom kunnen we al eeuwenlang honing en was oogsten van de honingbij en waarom kunnen we dat niet van een hommelvolk? Op deze vragen zijn vele antwoorden mogelijk.
Voor mij is slechts één antwoord de juiste: de individuele bijen staan in dienst van het bijenvolk. Je zou ook kunnen zeggen dat de individuele werksters, darren en koningin de cellen zijn van het organisme, imme, in de betekenis van bijenvolk. Het is de imme dat de was en de honing produceert, en de cellen, de bijen, hebben hierin ieder een taak die varieert in tijd en plaats. De individuele bijen reageren met gepast gedrag, bijvoorbeeld nectar verzamelen of ratenbouw, op signalen en tekens die rondgaan in de imme. Wij imkers weten dat, en daarom kunnen wij bijen houden. We kunnen het gedrag van de bijen zodanig beïnvloeden dat het bijenvolk een overproductie heeft aan honing en was. Een overproductie waarvan wij dan met veel plezier gebruik maken.

Zo schreeft Marleen in het eerste deel van de opening tekst van het themanummer oktober uitgave van het blad Bijen;

Zintuigen in dienst van het bijenvolk.

Verder:

Henk Kok, "Zintuigen; de wetenschap" gaat hij dieper in op: Geurbindende eiwitten, Licht en bijenogen, Kleur en vormzien, Gepolartiseerd-UV licht zien.

Astritd Schoots, Speciaal zintuig voor het meten van woninginhoud?, Reukzin gekoppeld aan herinnering.

Hennie Peters stelt de vraag : Wat zegt je tegen een op sensatiebeluste journalist als een honingbij een beetje boos is geworden.

Jan Kruit, Dick Vunderingfons: Honingslingerruimte van de bijenstand "de Driehoek" Deze slingerruimte is gebouwd volgens de EG vordering.

Ko Zoet, Zintuigen tussen imkers, Zintuigen tussen imker en bijen.

Hennie Oude Essink, Drachtplant belicht; Slangenkruid schitterende foto's met uitgelezen tekst.

Romeé van der Zee, Werkverdeling in een bijenvolk, een platte organisatie. Waarin beschreven wordt de "Dans vloer" en Werkzoekende haalbijen.

Onno Bakker, Rond of niet, dat is de vraag. Die hij stelt bij de cel en gaat daar naar opzoek wat waar is, "Rond of niet".

Peter Elshout, Regulatie van de ratenbouw. Bouwen onder voorwaarde, Hoe weten bouwbijen of ze moeten bouwen, Bouwen van raten remt binnenhalen van dracht, Wat doe je als imker met deze voorkennis.

Julia C. Jones e.a., Science juli 2004
Vertaald en bewerkt door Ad Vermaas, Genetische diversiteit belangrijk voor stabiele temperatuur van het broednest. Hierin wordt beschreven doormiddel van experimenten dat meer "vaders" een betere broed temperatuur voor het bijenvolk betekent.

Marie-Josè Duchateau "Communicatie en vergelijkt een bijen en -hommelvolk daarbij.

Verder geven de grijze bladzijde in Bijen een vriendelijk gonzend Communicatief geluid.

Van harte aanbevolen; themanummer van ons blad Bijen.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast