historie vehaal karmozijnbes

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator: maartenkleijne

Plaats reactie
Æbe
Berichten: 297
Lid geworden op: za 25 okt 2003, 11:02
Locatie: Netherlands
Contacteer:

historie vehaal karmozijnbes

Bericht door Æbe »

Plant van de maand september
Afbeelding

oosterse karmozijnbes
Karmozijnbes is om van te kleuren
Opvallend groot blad en een dikke aar bezet met rode en zwartblauwe bessen is het eerste, waardoor de karmozijnbes opvalt. In juli en augustus bloeien de kolven met vrijwel witte, naar rozerood verkleurende bloemen. De uitgebloeide bloemen veranderen vrijwel direct in dikke bessen. Dit alles voltrekt zich op een en dezelfde aar.
Karmozijnbes groeit op ruigten in de Verenigde Staten van Amerika en in oostelijk Azië. Behalve de herkomst is het aantal meeldraden bepalend voor met welke soort we te maken hebben. Tot voor kort droegen twee soorten karmozijnbes de naam Phytolacca octandra en Phytolacca decandra. Octa = acht en deca = tien , andros = mannelijk of meeldraad. Het verklaarde genoeg, waarop gedetermineerd kon worden. Hoewel deze kenmerken gebleven zijn, is de naam veranderd in respectievelijk Phytolacca acinosa en Phytolacca americana. Inmiddels is door kruising een andere soort ontstaan met meer meeldraden dan beide genoemde soorten: Phytolacca polyandra.

Karmozijnbes bloeit middelpuntvliedend. De bloemen staan op korte stelen. Zijn ze eenmaal bevrucht (bijen, wespen), dan worden bessen gevormd. Door de omvang van de bessen ontstaat er een kolf met dicht tegen elkaar aan liggende bessen.
De plant die ik heb gefotografeerd heeft 8 bessen en heet dus nu Phytolacca acinosa , maar blijft oosterse karmozijnbes
Behalve dat er indrukwekkende kolven (tot wel dertig centimeter lang) met blauwzwarte bessen ontstaan, die de plant z'n sierwaarde geven, worden die bessen gebruikt als (natuurlijke) kleurstof voor o.a limonades en conserven. Zowel de pit in de vrucht als de wortels zijn giftig.
Via een van de plantensite's geef ik deze info door:
"In Europese bronnen wordt de giftigheid van de plant vaak wat geminimaliseerd, en worden hooguit de pitten en de wortels als giftig beschreven.
Amerikaanse bronnen daarentegen beschrijven de plant vaak als 'wellicht onveilig' voor wat de uiterst jonge scheuten betreft, tot 'zeer giftig' wat de rest van de plant aangaat."
Her is wel handig tegenwoordig met de pc,maar de leuke wetenswaardigheden vind ik toch in de boeken
Volgens de veldgids voor de stad,uitgave2004 werd de. Karmozijnbes in 1931 voor het eerst in Nederland verwilderd gevonden ,dus de plant was aardig onbekend dacht ik, tot dat ik mijn oudste flora’s eens nakeek en wat blijkt,in de geïllustreerde schoolflora voor Nederland van Heukels 1909 word hij vermeld als P. decandra sierplant,verwilderd(domburg),uit N.Amerika .,Deze heet tegenwoordig Phytolacca americana Westerse karmozijnbes.
De familie was al heel lang bekend , Een paar bladzijden uit

NATUURLYKE HISTORIE Of uitvoerige beschryving der DIEREN,PLANTEN En MINERAALEN ,
volgens het samenstel van den heer LINNÆUS. met naauwkeurige afbeeldingen MDCCLXXVII
beschrijft de 4 soorten karmozijnbessen

P H YT O L A C C A. Lakplant.
vyf blaadjes , die als voor Bloem en Kelk verstrekken, het Vrugtbeginzcl bevattende , dat eene Bezie is met tien Holligheden , in ieder één Zaadkorrel.
Dus komen de Kenmerken voor van dit Geslagt, het welk voor 't overige in de deelen der Vrugtmaaking zeer verschilIende is, naar zyne byzondere Soorten, welkenI het vier Uitheemschen bevat s als volgt.
(1) Lakplant met agtmannige egtwyvige Bloemen Phytolacca octandra= oosterse karmozijnbes

~
Dit Gewas schynt een inboorling te zyn, zo wel van Nieuw Spanje als van Japan en Java. KÆ M P F E R merkt aan dat het een Raapach. tigen eetbaaren WortcI heeft , een gebladerde Steng van twee Elle'n hoogte, Bladen als die van Patich , vyfbladige geaairde Bloemen en Zaaden , welkc op de manier van die der Mal va geplaatst zyn , Nierachtig , glanzig zwart , van binnen met een wit Merg en laf van Smaak. . Van zyne Afbeelding verfchilt die van D I L-L E N I US , uit den Elthamsen Tuin, wei
Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3584
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: historie vehaal karmozijnbes

Bericht door maartenkleijne »

Leuk Æbe!!

In zuidelijke landen kan de karmozijnbos tot drie meter hoog hele bossen overwoekeren, en wordt ze vaak bestreden als onkruid.
In Nederland zie ik ze de laatste jaren steeds vaker in het wild, terwijl ik mijn eerste PHYTOLACCA 30 jaar geleden na 2 jaar zoeken heb gevonden in een oude kruidentuin van een kerk in Amersfoort (zij wilden haar kwijt).
Ik heb wel eens geprobeerd er iets mee te verven (T-shirt en limonade) maar als je geen juist recept weet gebeurt er niks.
De heel jonge scheuten worden wel als groente gegeten, maar lekker vind ik ze niet.

Heeft iemand er wel eens bijen op gezien??
de vos roger
Berichten: 1783
Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
Contacteer:

Re: historie vehaal karmozijnbes

Bericht door de vos roger »

Nee Maarten ik heb er bij mij thuis hier nog geen bijen op gezien .
Een tiental jaar geleden nam ik eens zo'n zaaddoos mee,in mijn zakdoek gewikkeld in mijn broekzak.Toen ik thuiskwam was niet alleen mijn zakdoek gekleurd,om van de rest nog te zwijgen.Ik heb die gezaaid,mooie plant,mooie bessen maar bijenplant?????.Ondertussen al vele malen verwijderd uit de tuin maar ieder jaar zie ik hier en daar terug jonge planten tevoorschijn komen.

AfbeeldingAfbeelding
de bloemen en de mooie zaaddozen ,eerst groen dan rood en daarna zwart.
roger
Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: historie vehaal karmozijnbes

Bericht door Piet Jager »

Bijbel: "Al waren uw zonden rood als karmozijn, Ik zal ze maken witter dan sneeuw"

!Piet
Æbe
Berichten: 297
Lid geworden op: za 25 okt 2003, 11:02
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: historie vehaal karmozijnbes

Bericht door Æbe »

roger
Nee Maarten ik heb er bij mij thuis hier nog geen bijen op gezien .
Een tiental jaar geleden nam ik eens zo'n zaaddoos mee,in mijn zakdoek gewikkeld in mijn broekzak

zo aan je foto te zien heb jij de Phytolacca americana , Westerse karmozijnbes,de oosterse karmozijnbes heeft staande bloem aren en bessen met 8 pitten
op jouw foto tel ik 10 ribben en hangende trossen

Æ.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten