04/05/2009 'Bijensterfte door nieuw toegelaten insecticiden'
De sterk toegenomen bijensterfte in Nederland is mede een gevolg van het ongebreidelde toelatingsbeleid van een nieuwe generatie insecticiden, die het navigatievermogen van bijen aantast. Dat stellen de Utrechtse hoogleraar Jeroen van der Sluijs en toxicoloog Henk Tennekes. De wetenschappers vinden het Nederlandse toelatingsbeleid van 'neonicotinoide' insecticiden onverantwoord. Het beleid kan leiden tot verdere ineenstorting van de bijenstand, wat grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse land- en tuinbouw.
Van der Sluijs verwijst naar onderzoek van de Universiteit van Versailles naar de oorzaken van bijensterfte dat hij als gasthoogleraar begeleidde. Daarin is de schadelijkheid voor bijen van de nieuwe generatie insecticiden aangetoond. In Nederland is de sterfte van hele bijenvolken in zes jaar verdubbeld. In Zuid China is de bijenstand zover ingestort dat fruittelers noodgedwongen met de hand moeten bestuiven, aldus Tennekens. Nederland kan zich dat niet veroorloven. Bijenvolken moeten met prioriteit beschermd worden tegen de omstreden middelen. Een groot aantal toelatingsbesluiten moet volgens hem direct worden teruggedraaid.’
Het College voor de toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft de gebruiksmogelijkheden van het insecticide 'imidacloprid' tussen 2006 en 2009 gestaag verruimd. Het middel is inmiddels op grote schaal toegelaten in Nederland voor circa 20 groenten, 2 fruitsoorten en tal van siergewassen. Onlangs werd de toelating opnieuw uitgebreid ter bestrijding van de koolgalmug bij de teelt van broccoli en bloemkool.
Het insecticide imidacloprid behoort tot de neonicotinoiden, die wereldwijd sterk ter discussie staat vanwege de aangetoonde schadelijkheid voor bijen, aldus Van der Sluijs en Tennekens. Het Franse Comité Scientifique et Technique dat wetenschappelijk adviseert over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, stelde al in 2003 vast dat imidacloprid mede verantwoordelijk is voor de massale bijensterfte in Frankrijk. Het middel werd verboden. Duitsland, Italië en Slovenië kwamen na massale bijensterfte-incidenten door het middel ook met een verbod. In Groot Brittannië deed eerder dit jaar supermarktketen en landbouwbedrijf Co-op alle neonicotinoiden uit voorzorg in de ban.
bron: Universiteit Utrecht, 01/05/09
Copyright ©2009 AgriHolland B.V.
Lees ook nieuws
Ctgb verleent drie toelatingen en twee dringend vereiste toelatingen voor de agrarische sector
In het AgriHolland Nieuwsarchief:
Frans justitieel onderzoek naar insecticiden van Bayer en BASF
Duitse imkers en natuurbeschermers eisen verbod op gebruik Gaucho
Zaaizaadbehandeling bespaart 60-90% op gewasbeschermingsmiddelen
Franse boeren mogen insecticide Gaucho blijven gebruiken
roger
'Bijensterfte door nieuw toegelaten insecticiden'
-
- Berichten: 1783
- Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
- Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten