wintervoer
wintervoer
Beetje vroeg om over wintervoer te beginnen, maar toch...
Zelf heb ik nooit anders ingewinterd dan met (biet)kristal suiker.
Nu kreeg ik laatst de vraag of ik me wilde inschrijven voor de bestelling van Bee Fit voor komende winter.
Wat zijn de meningen over Bee Fit en (biet)suiker? Wat is 'beter' of 'slechter'?
Ik heb de ingrediënten van Bee Fit gezien, maar waar worden de suikers uit gewonnen?
Ik las dat Bee Fit in elk geval niet uit genetisch gemodificeerd grondstoffen wordt gewonnen (+ punt).
Zelf heb ik nooit anders ingewinterd dan met (biet)kristal suiker.
Nu kreeg ik laatst de vraag of ik me wilde inschrijven voor de bestelling van Bee Fit voor komende winter.
Wat zijn de meningen over Bee Fit en (biet)suiker? Wat is 'beter' of 'slechter'?
Ik heb de ingrediënten van Bee Fit gezien, maar waar worden de suikers uit gewonnen?
Ik las dat Bee Fit in elk geval niet uit genetisch gemodificeerd grondstoffen wordt gewonnen (+ punt).
-
- Berichten: 509
- Lid geworden op: wo 06 aug 2008, 22:46
- Aantal volken: 30
- Bijenras(sen): Carnica
- Locatie: Assen
- Contacteer:
Re: wintervoer
de bijen slijten minder omdat de suikers al geschikt zijn om op te slaan en niet om hoeven te worden geZet.
maar als je dan een verkeerde zending krijgt.. zoals vorig jaar slijten je bijen des te sneller.. .. dood.. dus.
Maar ik ga er van uit dat dezelfde fout niet nogmaaal wordt gemaakt.. en dan zijn invert suikers gewoonweg beter voor de bijen.
grroet rene
maar als je dan een verkeerde zending krijgt.. zoals vorig jaar slijten je bijen des te sneller.. .. dood.. dus.
Maar ik ga er van uit dat dezelfde fout niet nogmaaal wordt gemaakt.. en dan zijn invert suikers gewoonweg beter voor de bijen.
grroet rene
-
- Berichten: 2015
- Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
- Imker sinds: 1979
- Aantal volken: 20
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Helchteren, België
- Contacteer:
Re: wintervoer
Het wintervoer wordt omgezet en opgeslagen door zomerbijen. Wat maakt het dan uit als ze het nog moeten inverteren. En met kristalsuiker kom je niet voor verrassingen. Bovendien is het het goedkoopst.
En de benamingen maken me ook achterdochtig. Als er al geen heilige bijgesleept wordt, de patroonheilige van de imkers, dan wordt ons het idee gegeven dat onze bijen fitter worden of getrimd worden door het voedsel. Maar nergens zijn de regels zo streng als bij voedsel voor menselijk gebruik. Daar kan men zich geen uitschuivers veroorloven.
Dus mijn keuze is snel gemaakt.
En de benamingen maken me ook achterdochtig. Als er al geen heilige bijgesleept wordt, de patroonheilige van de imkers, dan wordt ons het idee gegeven dat onze bijen fitter worden of getrimd worden door het voedsel. Maar nergens zijn de regels zo streng als bij voedsel voor menselijk gebruik. Daar kan men zich geen uitschuivers veroorloven.
Dus mijn keuze is snel gemaakt.
Re: wintervoer
Waar ik benieuwd naar ben is welk voer de 'natuurlijke' situatie van nectar naar honing het meest benaderd.
In nectar van bloemen zit glucose, fructose en sacharose in verschillende verhoudingen.
De sacharose wordt door de bij omgezet in fructose en glucose.
(biet)suiker bevat voornamelijk sacharose en invertstroop bevat dextrose, fructose, maltose.
Dat de bijen de sacharose moet verwerken lijkt me geen probleem. Het proces van verwerken via de maag lijkt me een 'natuurlijk' gang van zaken (inwerking van enzymen).
Wat doen die dextrose en maltose in de invertstroop? Dat komt toch in natuurlijke situatie niet voor?
In nectar van bloemen zit glucose, fructose en sacharose in verschillende verhoudingen.
De sacharose wordt door de bij omgezet in fructose en glucose.
(biet)suiker bevat voornamelijk sacharose en invertstroop bevat dextrose, fructose, maltose.
Dat de bijen de sacharose moet verwerken lijkt me geen probleem. Het proces van verwerken via de maag lijkt me een 'natuurlijk' gang van zaken (inwerking van enzymen).
Wat doen die dextrose en maltose in de invertstroop? Dat komt toch in natuurlijke situatie niet voor?
-
- Berichten: 61
- Lid geworden op: zo 13 jun 2010, 21:02
- Imker sinds: 1989
- Aantal volken: 14
- Bijenras(sen): BF
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: wintervoer
Heeft iemand van jullie ervaring met het maken van voederdeeg? Ik ben van plan om een partij poedersuiker te kopen en zelf aan de slag te gaan... tips en trics?
vast bedankt
Vincent
vast bedankt
Vincent
- Jeroenvt
- Berichten: 1535
- Lid geworden op: do 06 sep 2007, 21:44
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): hele leuke
- Locatie: Hoogland - Nederland
- Contacteer:
Re: wintervoer
Kun je goedkoop poedersuiker kopen ofzo? Hier thuis gaat altijd gewone suiker door de staafmixer om poedersuiker voor de pannenkoeken te maken.
-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: wintervoer
De commerciele degen bestaan uit gemalen sacharose met glucose/fructose stroop erbij, dat laatste houdt het smeuig. Volgens mij stoppen ze er ook (sporen, das genoeg) invertase in, waardoor er glucose/fructose uit sacharose blijft onstaan en het smeuig blijft. Ik heb het nooit goed kunnen benaderen met poedersuiker en honing, dat werd altijd een harde massa op den duur, maar ook nooit echt moeite voor gedaan.
Ik schaar me achter Joselito. Kristalsuiker is echt vrijwel pure sacharose en niks anders, zowel door de wet als door het proces dat ze gebruiken.
Maltose is een "chemische broer" van sacharose (net een beetje anders, als je het splitst levert het 2 glucose moleculen ipv een glucose en een fructose). Je vindt dat in stropen die uit zetmeel worden gemaakt met een amylase enzym, er onstaat naast sacharose altijd een portie maltose bij dit proces. Volgens mij hebben bijen er niet speciaal iets aan maar kunnen ze het wel gebruiken/verdragen omdat ze zelf ook amylasen gebruiken. En het zit ook wel eens in nectar.
Dextrose is glucose. De "rechtsdraaiende" isomeer, d-glucose. Overal waar glucose in zit zit ook (of vooral) dextrose in. Prima bijen- en mensenvoer (dextro energy).
L
Ik schaar me achter Joselito. Kristalsuiker is echt vrijwel pure sacharose en niks anders, zowel door de wet als door het proces dat ze gebruiken.
Maltose is een "chemische broer" van sacharose (net een beetje anders, als je het splitst levert het 2 glucose moleculen ipv een glucose en een fructose). Je vindt dat in stropen die uit zetmeel worden gemaakt met een amylase enzym, er onstaat naast sacharose altijd een portie maltose bij dit proces. Volgens mij hebben bijen er niet speciaal iets aan maar kunnen ze het wel gebruiken/verdragen omdat ze zelf ook amylasen gebruiken. En het zit ook wel eens in nectar.
Dextrose is glucose. De "rechtsdraaiende" isomeer, d-glucose. Overal waar glucose in zit zit ook (of vooral) dextrose in. Prima bijen- en mensenvoer (dextro energy).
L
Re: wintervoer
Als ik het vergelijk zou ik zeggen beefit is sneller, langer houdbaar, hoef je niet te koelen. Nadeel plastic afval en vervoer weegt zwaar.
Ik gebruik gewoon suiker oplossing, goedkoop, simpel te maken, en oplocatie wordt het pas echt zwaar. Over de verschillende suikers maak ik mij niet zo druk. Dit is een kwestie van seconden met een goed enzym en de juiste temperatuur.
Ik gebruik gewoon suiker oplossing, goedkoop, simpel te maken, en oplocatie wordt het pas echt zwaar. Over de verschillende suikers maak ik mij niet zo druk. Dit is een kwestie van seconden met een goed enzym en de juiste temperatuur.
-
- Berichten: 84
- Lid geworden op: do 12 jun 2003, 21:15
- Locatie: Belgium
- Contacteer:
Re: wintervoer
smile schreef:Dit is een kwestie van seconden met een goed enzym en de juiste temperatuur.
Wat bedoel je met een goed enzym (welk en waar te verkrijgen) en de juiste temperatuur (hoeveel) ?
Gr.
Stefaan
Re: wintervoer
Ik bedoel dat zodra de bij het opneemt het hem zo goed als geen energie kost om het om te zetten.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten