Hennie, ben je tijdens je vakantie nooit 's avonds op pad gegaan?
Dan had je in 1 minuut de knoppen van de teunisbloem (zonder h) kunnen zien opengaan. Het is een avondbloeier. De volgende ochtend bij wat somber weer zijn de bloemen ook nog goed. Daarna is ze verwelkt.... maar een volgende knop staat klaar om die avond te gaan bloeien. Als je dan toch 's avonds op pad gaat: steek je neus in zo'n bloem, ze ruikt heerlijk. En veeg daarna het vele stuifmeel van je neus. De honingbijen halen in de avondzon draden met stuifmeel.
Martin Stevens heeft een mooie plaat gemaakt:
die ik voor de IVN site mocht gebruiken (en dus nu ook doe).
De plant komt eigenlijk uit Amerika. Is in de 17 eeuw naar Europa gekomen: de plaats Padua is een van de eerste lokaties. En Padua is de stad van St. Antonius...
Van teunisbloemen is nog veel meer te vertellen... in Amerika bestuiving door pijlstaartvlinders (zagen we dit jaar hierook veel), normaal vliegt het gamma uiltje op deze drachtplant. O ja: in het duits heet deze plant Nachtkerze. Ze weerkaatsen ultraviolet licht, behalve aan de voet, zodat het hart van de bloem voor insektenogen donker tegen de rand afsteekt (een soort honingmerk dus).
De mutatietheorie van Hugo de Vries (eind 19e eeuw) is ook op deze plant gebaseerd... maar we dwalen af
HK
En Wendy had dezelfde conclusie...
Bijgewerkt door - Huib Koel op 06/09/2003 23:48:06