Het is voor de bijen in het najaar van belang om nog goede stuifmeeldrachten te hebben. Bij mij was dat tot vandaag mosterd, dat als groenbemester is ingezaaid na de graanoogst eind juli.
Hier wat plaatjes van de mosterd, waarbij op de overzichtfoto met molen op de achtergrond de bomen van mijn tuin te zien zijn.
Klik op de plaatjes voor een vergroting (800 x 600).

Op de bloemen werd toen ik er was om te fotograferen geen stuifmeel verzameld en dat verbaasde mij. Het was ongeveer 13.00 uur. Het was prachtig zonnig weer, doch de temperatuur was aan de lage kant: slechts 10° C in de schaduw. Toch vlogen er veel bijen. Ik kon zonder in het gewas te lopen wachten op voorbij-vliegers. Op de bloemen kon ik ook nog een paar redelijke opnamen maken. Ik heb er veel (circa 65) gemaakt maar weinig met goede, scherpe details. De bloem is lastig voor de camera, want het geel geeft gauw overbelichting. Er was ook nog al wat wind en dat maakt het ook moeilijker.


Op de laatste foto is mooi te zien dat de bij met de tong naar de nectarplek van de bloem gaat. Als je de bedrijvigheid zo ziet lijkt het een leuke drachtplant. Toch heb ik er, onder veel gunstiger omstandigheden, mijn bijen wel eens op laten staan na de luzernedracht en het afnemen van alle honingkamers eind augustus, maar daar had ik na 2 weken behoorlijk spijt van. Ze stonden bijna droog. Het is denk ik wel een goede stuifmeelleverancier.
Naast deze gewassen zijn er natuurlijk nog veel meer, waaronder klimop, late bladrammenas, bruidssluier, sedum, asters en andere tuinplanten. Binnenkort laat ik nog een andere najaarsdrachtplant zien, waarop echter nauwelijks bijen kunnen vliegen, omdat die plant meestal te vroeg wordt gemaaid en geoogst, terwijl het een zeer goede stuifmeelvoorziener zou kunnen zijn. Hans, nog even zwijgen aub. [:X]
Omdat de mosterd dit jaar zeer tijdig is gezaaid en voorspoedig groeide was het voor mijn bijen toch een mooie dracht op 200 meter afstand. Ze hadden in elk geval wat te doen.[:o)]
Van deze dracht zouden de bijen stekerig worden volgens sommigen. Daar heb ik echter in het geheel niets van gemerkt, ook niet toen het nog warm septemberweer was.
Heel toevallig is de boer van dit perceel vandaag om 15.00 uur begonnen met maaien van het gewas ter voorbereiding van het onderploegen. Ik was dus net op tijd voor de plaatjes.
Bij het zoeken naar geschikte bloemen kwam ik ook nog een klein rupsje tegen, dat van de bloemknoppen leek te eten. Het was maar 1,5 cm lang en had, naast de 3 paar voorpoten, minstens 6 paar buikpoten, tenminste dat is op de foto te zien. Toen ik hem probeerde op te pakken, liet hij zich uit voorzorg gelijk vallen. Ik heb er niet meer naar gezocht. Welke rups het is weet ik niet.

Groetend, Albert de Wilde