Kiwi

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator: maartenkleijne

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Kiwi

Bericht door Oude Essink »

Kiwi; Actinidia deliciosa.

Tegen een muur op het zuiden van mijn tuin heb ik al jaren een kiwi staan, die ieder jaar een emmer vruchten oplevert. De planten staan nu volop in bloei. Zonder mijn bijen kwam van enige bestuiving niets terecht.

Afbeelding
De kiwi komt als wilde plant in China voor. In 1904 werd uit zaad in Nieuw Zeeland een cultivar gemaakt, de Actinidia deliciosa; eerste verkoop van de vrucht volgt in 1920; sinds 1960 produceert men er jaarlijks meer dan een miljoen ton; ook in Californië waar de plant in 1935 binnen kwam, bereikte men een hoge productie sinds 1960; sinds 1980 delen Chili en Australië in de markt.
Het is een klimmer met scheuten die snel naar de 10 meter gaan. Er zijn inmiddels een 60 tal rassen van uiteenlopende kwaliteit te verkrijgen. Via selectie uit de oorspronkelijke wilde plant kwamen eind vorige eeuw telers in China tot een nieuw ras: de Actinidia Chinensis, waarvan de vruchten zoeter en aromatischer zijn.
Wie tot aankoop van de plant wil overgaan, moet erop bedacht zijn, dat hij voor de vrouwelijke plant een goed ras kiest en daarnaast een bijpassend en gelijktijdig bloeiend ras voor de mannelijke plant ( een op acht is de norm).

Afbeelding
De Kiwi is een tweehuizige plant, hetgeen wil zeggen, dat er een plant is die vrouwelijke bloemen heeft en een afzonderlijke plant voor de mannelijke bloemen. De bloemen zijn komvormig en crèmekleurig wit.
Op de afbeelding is links de vrouwelijke bloem te zien; zij heeft een goed ontwikkeld vruchtbeginsel en vruchtbare stempels; de meeldraden die zichtbaar zijn , leveren slechts onvruchtbare pollen.
Bij de mannelijke bloem rechts zijn het vruchtbeginsel en de vrouwelijke organen ( stamper en stempels) niet ontwikkeld. De vrouwelijke bloem is volledig van kruisbestuiving afhankelijk: als de mannelijke plant ontbreekt of niet gelijktijdig bloeit, is vruchtzetting uitgesloten.

Afbeelding
Het zal duidelijk zijn, dat bestuivers een essentiële rol spelen; ik zie hommels op de bloem maar toch vooral honingbijen; het pollenklontje is wit.

De laatste jaren is er een zelfbestuivend ras op de markt; via manipulatie zijn de pollen in de vrouwelijke bloem vruchtbaar gemaakt voor de eigen soort. Het betreft de Actinidia Chinensis Jenny; de plant wordt niet hoger dan 40 cm. en levert een langwerpige vrucht; een duidelijke tegemoetkoming voor de kleinere tuin; ongeschikt voor commerciële productie.

Hennie oes
Afbeelding
Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3584
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: Kiwi

Bericht door maartenkleijne »

Mijn neef in Italie brengt elk jaar, nadat de bijen -uitgeput- klaar zijn met overvolle honingkamers acacia ophalen, de bijen naar de kiwi's.
Daar halen ze niet alleen bestuivingsgeld op, maar ook komen ze weeer op krachten door de overvloed aan kiwi-stuifmeel. Vervolgens zijn ze klaar voor de tamme kastagnes.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot], Bing [Bot] en 1 gast