Zingende zwerm

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Zingende zwerm

Bericht door wilde »

In het item over 'minnen' werd ook de verzameling oude imkertermen van dit forum genoemd. Eerder hadden wij het hier over een maagdenzwerm, waarbij de betekenis voor verwarring zorgt.
Het zou volgens mijn gegevens een 2e voorzwerm zijn, dus een zwerm van een voorzwerm omstreeks eind juli/begin augustus. Dat is dus een zwerm met een bevruchte koningin.

De gids hier zegt:
maagdenzwerm:
nazwerm, d.w.z. een zwerm met een of meerdere onbevruchte koninginnen.

Dat lijkt logischer, en een goede poging om een fout te verbeteren, want bij een maagd denkt toch niemand aan een bevruchte moer?
In 1924 kwam ik een andere naam tegen voor deze zwerm van een voorzwerm: zingende zwerm.

Dat woord staat (nog?) niet in onze gids. Heeft iemand er meer van gehoord? Wordt het woord in die betekenis nog gebruikt?

Albert
Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Zingende zwerm

Bericht door Piet Jager »

Albert,

Een voorzwerm heet bij ons een brom- of ook wel brandzwerm. Dat heb ik eens bij een eigen voorzwerm meegemaakt. De zwerm ging vlak bij 2 oude mensjes in de tuin van hun buren zitten. Ze kwamen verschrikt naar buiten en dachten werkelijk dat er brand was. Ik zie ze nog verschrikt staan kijken over de heg.

Brommen is ook een soort zingen, maar dan wat lager!
Bij een nazwerm gaat alles wel wat geruislozer.
Misschien hogere (zingende) tonen, die door sommige mensen goed worden opgevangen.

!Piet
Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Zingende zwerm

Bericht door Frans vanTongeren »

Beste Albert, je hebt het stukje van Maarten toch wel gelezen !
Maagdenzwerm heeft betrekking op de tijdsperiode waarin de zwerm afkomt.
Virgo, (Maagd) vanaf 23 augustus tot 23 september
(Een van de tekens van de dierenriem)
Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: Zingende zwerm

Bericht door wilde »

Sorry allemaal, ik heb me vergist. Het gaat in de zingende zwerm om een jonge koningin. Ik vermoed dat bedoeld wordt dat het gaat om een voorzwerm van een volk met jonge moer, waar eerder datzelfde jaar een voorzwerm afkwam. Onderstaand het gehele stuk tekst. Het gaat om een reactie op de voerdersaptheorie van Dr. Gerstung.
Albert

Ingezonden.

AMSTERDAM, 23 Jan. '24.
Geachte Redacteur.

Met groote belangstelling las ik het artikel van Dr. Gerstung in het laatste Maandschrift over: De bevruchting van koninginnen, verklaard volgens de voedersaptheorie. Laat mij U dadelijk zeggen, dat ik voor Gerstung een zeer groote achting heb en hem dankbaar ben, vooral sedert ik zijn boek las: 'žDer Bien und s. Zucht". Dit werk moet wel een grooten invloed op de bijenteelt van thans gehad hebben, want het nieuwe licht dat Gerstung op het bijenleven liet schijnen, doet de imkers als 't ware met andere oogen hun volken zien. Waarmee ik niet zou willen zeggen, dat zijn theorie in ieder opzicht door de praktijk gerugsteund wordt, hetgeen trouwens met theorieën vaker 't geval is en vooral met heel mooie, ver doorgevoerde.

In dit artikel dan wil Gerstung aantoonen, dat de bevruchting der jonge koningin afhangt van de hoeveelheid voersap, die zij van de jonge bijen ontvangt. Als bewijs uit de praktijk wordt aangevoerd, dat een koningin in een bevruchtingskastje altijd spoedig bevrucht is, omdat, wegens afwezigheid van open broed en darren, al het voersap haar alleen toestroomt.
De praktijk leert echter ook, dat een volk na 't af geven van den voorzwerm vaak weken wacht eer het weder eieren in de werkbijcellen heeft. Nu mag Gerstung willen antwoorden, dat hier de aanwezige darren (het open-broed-argument vervalt na de geboorte der eerste jonge koningin, omdat dit er niet meer is) de voersap-wegeters zijn, waardoor het bronstig worden der jonge koningin wordt uitgesteld, maar er staat tegenover, dat juist in de paar weken na 't uitloopen der jonge k. de jonge bijen bij duizenden de cel
verlaten, die alle hun voedselbrij kwijt willen ..... zou dat niet opwegen tegen
de aanwezigheid van wat darren? Ik wil het eens naast elkaar plaatsen:

Jonge koningin I - - - - - - - - - - - - - Jonge koningin II
handvol jonge bijen - - - - - - - - - - - vele duizenden jonge bijen
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - wat darren

wordt snel bronstg - - - - - - -- - - - - wordt niet zelden eerst na weken vruchtbaar

Zegt het gezond verstand niet, dat de jonge koningin uit II veel en veel meer voersap kan krijgen dan ze met mogelijkheid oplust (om 't nu maar eens heel gewoon te zeggen), terwijl die uit I, daarbij vergeleken, de godendrank maar bij mondjesmaat ontvangt? Houdt Gerstungs theorie hier stand ??

Volgens mijn ervaringen zou er iets te zeggen zijn voor de conclusie, dat jonge koninginnen eerder bevrucht zijn, naarmate ze in kleiner volken zitten.
Want uit mijn aanteekeningen blijkt, dat
1. Kleine nazwermen snel vruchtbaar zijn.
2. Zingende voorzwermen (dus jonge k.) vaak eerst na 2 weken eieren hebben.
3. Groote volken (na afgeven v.d. voorzwerm) soms na 3 weken of langer eieren hebben.
4. Groote volken (die den voorzwerm terugontvingen zonder oude moer) soms na 5 weken eerst weer eieren hebben.

Dit zijn eenige gevallen uit een 15-jarige praktijk en ik zou aan niemand de zooëven genoemde conclusie durven opdringen, maar bij mij persoonlijk heeft zich zoo in den loop der jaren de overtuiging gevestigd, dat er op z'n minst eenig verband moet bestaan tusschen de grootte van het volk en het tijdstip waarop zijn jonge koningin vruchtbaar wordt.
U zoudt mij, geachte Redacteur, een groot genoegen doen over een en ander Uw oordeel te zeggen.

Jan Sluis.
Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: Zingende zwerm

Bericht door wilde »

Inmiddels ben ik er achtergekomen wat een 'zingende voorzwerm' is. Dat is een bijkomstig voordeel van het veel oude Groentjes (Maandschriften) lezen. In 1911 wordt het haarfijn uitgelegd door de toenmalige redacteur H. Stienstra:

Maagdenzwermen te voorkomen, we komen hierop thans terug, komt dus hierop neer, dat men de oude koningin, door eene jonge bevruchte vervangt of dat men niet aanvangt met een oude koningin en dat is de kortste manier; maar niet de voordeeligste, omdat de eierlage dan een goed deel van den zomertijd stilstaat en volgens de beschreven manier, deze stilstand zich bepaalt tot drie dagen.

Voor den beginner met lossen bouw en voor hem, die tegen den aanschaf van kunstraat in wat ruime hoeveelheid vooralsnog opziet, is het raadzaam de kasten te bevolken met een z.g. zingenden voorzwerm.
Deze krijgt men door van den voorzwerm de koningin uit te vangen en te dooden. De voorzwerm keert nu naar haar woning terug, maar komt ongeveer een week daarna weer terug, thans nog versterkt met jonge bijen en een jonge koningin. Het nadeel is, dat alles later begint en de eierlage ongeveer 14 dagen van den besten tijd stil staat, maar men is vrij van het gevaar voor maagdenzwerm, waar weer tegenover staat, dat men een mooien zwerm als zingende voorzwerm kan verliezen, doordat ze er van door gaat.


Albert de Wilde
LWPisa
Berichten: 1530
Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
Imker sinds: 1997
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
Locatie: Soest
Contacteer:

Re: Zingende zwerm

Bericht door LWPisa »

Precies.
Zoals we het van onze Imkervater geleerd hebben:

maagdenzwerm: oude moer van voorzwerm zwermt nogmaals.

zingende voorzwerm: 1e zwerm bij verlies oude moer (na ong. 7 dagen), qua werkstersamenstelling een voorzwerm maar met de eerst uitgelopen jonge moer.

vrg,
Lennard
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot], Google [Bot] en 4 gasten