ideale temperatuur...
Moderator: Hans van der Post.
ideale temperatuur...
Collega's,
Wat is eigenlijk de ideale temperatuur om de honing gedurende de wintermaanden te bewaren? Koel in de schuur of toch bij een wat 'hogere' temperatuur?
Alvast bedankt voor jullie reacties...
Groeten,
Pim Lemmers
Wat is eigenlijk de ideale temperatuur om de honing gedurende de wintermaanden te bewaren? Koel in de schuur of toch bij een wat 'hogere' temperatuur?
Alvast bedankt voor jullie reacties...
Groeten,
Pim Lemmers
-
- Berichten: 2016
- Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
Re: ideale temperatuur...
Dag Pim,
-De schuur lijkt me niet ideaal; door gebrek aan verwarming, zal het er te vochtig worden gedurende onze regenachtige winter (waarbij de schaatsen in het vet blijven helaas).
-Een ideale temperatuur schijnt 12 graden te zijn; dan blijkt het kristalliseerproces het langzaamst te verlopen.
-De schuur lijkt me niet ideaal; door gebrek aan verwarming, zal het er te vochtig worden gedurende onze regenachtige winter (waarbij de schaatsen in het vet blijven helaas).
-Een ideale temperatuur schijnt 12 graden te zijn; dan blijkt het kristalliseerproces het langzaamst te verlopen.
-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: ideale temperatuur...
Als je de capaciteit hebt: Vriezen!
L.
" gans het moleculenraderwerk staat stil, als de temperatuur het wil"
L.
" gans het moleculenraderwerk staat stil, als de temperatuur het wil"
- Oude Essink
- Erelid
- Berichten: 3562
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: ideale temperatuur...
Lennard, ik geloof daar geen barst van; hoge temperatuur is funest voor eiwitten; geef mij eens onderbouwd aan, wat "invriezen" met die eiwitten doet?Als je de capaciteit hebt: Vriezen!
De meest aanvaarde richtlijn is: kamertemperatuur of iets daaronder; je kunt ook zeggen: de temparatuur die Frans noemt of iets daarboven.
Honing in een bijenkast blijft jaren goed: op welke temparatuur bewaren onze dames haar honing? [;)]
hennie oes

Re: ideale temperatuur...
Ik geloof wel wat Lennart schrijft !Oude Essink schreef: ik geloof daar geen barst van
Je hoeft niet lang in literatuur te zoeken om een bevestiging van de voordelen van invriezen te krijgen.
Hennie, jouw redenatie kan ik dan ook absoluut niet volgen.
Wat heeft de kasttemperatuur van de bijen hier nou mee te maken ?
Een kip in de vriezer is toch ook langer houdbaar dan een kip haar hok ?
Thomas
- Oude Essink
- Erelid
- Berichten: 3562
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: ideale temperatuur...
Dag Thomas,
een korte blik in enige bijenlitteratuur:
Das Kleine ImkerABC : Honig ist über Jahre lagerfähig, wenn das Lagerraum kühl (15o C. und gleichmässig gehalten wird.
Schotman : Honing in glazen potten bewaard men het beste in een droge donkere kast met een gelijkmatige temparatuur van plm.12o C.
Thiemes Bijenboek: Honing moet worden weggezet op plaatsen waar de temperatuur 16o-18o C is om een snelle kristalisatie te krijgen. Als dit proces voltooid is, zal een bewwarplaats van 10o C. het meest geschikt zijn om gisting tegen te gaan.
Werkboek bijenhouden van Speelziek: Gunstige omstandigheden ..om honing te bewaren.. zijn een donkere omgeving en temperaturen van 13 tot 15o C.
Honingcursus Vlaamse Imkerbond Honing wordt het best bewaard bij een temperatuur van ong. 12o C.; dit komt overeen met de keldertemperatuur.
Lexikon der Bienenkunde: Honig ist ...in sauberen, trockenen,
geruchfreien Räumen bei möglichtst niedriger Temparatur, aber frostfrei zu lagern.
Alles heeft te maken met uitkristaliseren, vocht, gisting, ijsbloemvorming laagvorming en voert mij te ver om dit nader toe te lichten.
hennie oes

een korte blik in enige bijenlitteratuur:
Das Kleine ImkerABC : Honig ist über Jahre lagerfähig, wenn das Lagerraum kühl (15o C. und gleichmässig gehalten wird.
Schotman : Honing in glazen potten bewaard men het beste in een droge donkere kast met een gelijkmatige temparatuur van plm.12o C.
Thiemes Bijenboek: Honing moet worden weggezet op plaatsen waar de temperatuur 16o-18o C is om een snelle kristalisatie te krijgen. Als dit proces voltooid is, zal een bewwarplaats van 10o C. het meest geschikt zijn om gisting tegen te gaan.
Werkboek bijenhouden van Speelziek: Gunstige omstandigheden ..om honing te bewaren.. zijn een donkere omgeving en temperaturen van 13 tot 15o C.
Honingcursus Vlaamse Imkerbond Honing wordt het best bewaard bij een temperatuur van ong. 12o C.; dit komt overeen met de keldertemperatuur.
Lexikon der Bienenkunde: Honig ist ...in sauberen, trockenen,
geruchfreien Räumen bei möglichtst niedriger Temparatur, aber frostfrei zu lagern.
Alles heeft te maken met uitkristaliseren, vocht, gisting, ijsbloemvorming laagvorming en voert mij te ver om dit nader toe te lichten.
hennie oes

-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: ideale temperatuur...
Ehm...
als het goed is zitten er in honing geen eiwitten, of bedoel je de sporen van invertase\peroxidase enzymen en sporen B-vitamines? Dat soort spul zou wel eens kapot kunnen gaan als het een aantal malen "bevriest en ontdooit" in het bijzijn van water door de werking van ijskristallen, maar dat speelt eigenlijk alleen in weefsels en vochtige vaste stof. In honing zitten ze braaf ingebed in een dikke glucose\fructose matrix die niet bevriest.
"bij ons" vriezen we enzymen altijd in in glycerol (net als cluc\fruc een soort alcohol) om ze goed te houden.
Mijns inziens is honing een mix van bovengenoemde suikers met sporen van een paar etherische planten/bijenstoffen die het de bijzondere smaak/geur geven. Sommige van die stoffen zijn vrij vatbaar voor oxidatie, met name zuurstof in combinatie met warmte en licht, lage temperaturen doen ze niks. Voordeel van lage temperaturen is dat ze minder vluchtig zijn dan bij zeg kamertemperatuur en daardoor beter in de honing blijven zitten.
Er zullen zeker data beschikbaar zijn over de "shelf life" of enzymatische activiteit van honing bij verschillende bewaartemperaturen. Als ik iets vind laat ik het weten.
L.
als het goed is zitten er in honing geen eiwitten, of bedoel je de sporen van invertase\peroxidase enzymen en sporen B-vitamines? Dat soort spul zou wel eens kapot kunnen gaan als het een aantal malen "bevriest en ontdooit" in het bijzijn van water door de werking van ijskristallen, maar dat speelt eigenlijk alleen in weefsels en vochtige vaste stof. In honing zitten ze braaf ingebed in een dikke glucose\fructose matrix die niet bevriest.
"bij ons" vriezen we enzymen altijd in in glycerol (net als cluc\fruc een soort alcohol) om ze goed te houden.
Mijns inziens is honing een mix van bovengenoemde suikers met sporen van een paar etherische planten/bijenstoffen die het de bijzondere smaak/geur geven. Sommige van die stoffen zijn vrij vatbaar voor oxidatie, met name zuurstof in combinatie met warmte en licht, lage temperaturen doen ze niks. Voordeel van lage temperaturen is dat ze minder vluchtig zijn dan bij zeg kamertemperatuur en daardoor beter in de honing blijven zitten.
Er zullen zeker data beschikbaar zijn over de "shelf life" of enzymatische activiteit van honing bij verschillende bewaartemperaturen. Als ik iets vind laat ik het weten.
L.
-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: ideale temperatuur...
II
invriezen is veel duurder dan koel opslaan en ook onnodig als je het binnen afzienbare tijd opeet. Voor de puriteinen die al hun stoffen invriezen (zoals ik) is het een uitgemaakte zaak.
De acaciaraathoning 2003 uit de vriezer smaakt meer naar zomer dan die in het vergeten bakje bij de wijn onder in de kledingkast (10-18 graden celcius 15 maanden lang).
L.
invriezen is veel duurder dan koel opslaan en ook onnodig als je het binnen afzienbare tijd opeet. Voor de puriteinen die al hun stoffen invriezen (zoals ik) is het een uitgemaakte zaak.
De acaciaraathoning 2003 uit de vriezer smaakt meer naar zomer dan die in het vergeten bakje bij de wijn onder in de kledingkast (10-18 graden celcius 15 maanden lang).
L.
-
- Berichten: 965
- Lid geworden op: ma 26 aug 2002, 14:35
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: ideale temperatuur...
Lennard,[quote]als het goed is zitten er in honing geen eiwitten[/quote]
Honing bevat stuifmeel en daar halen de bijen weer hun eiwitten uit.
Of bevriezen de kwaliteit van deze eiwitten vermindert weet ik niet, mijn biefstuk uit de vriezer smaakt ook prima
Maar het zit er dus wel in.
groet,
Hennie
Honing bevat stuifmeel en daar halen de bijen weer hun eiwitten uit.
Of bevriezen de kwaliteit van deze eiwitten vermindert weet ik niet, mijn biefstuk uit de vriezer smaakt ook prima

Maar het zit er dus wel in.
groet,
Hennie
-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: ideale temperatuur...
das waar...maar hoeveel gram stuifmeel zou een kilo geslingerde acaciahoning bevatten?
volgens mij bevat honing idealiter weinig stuifmeel, het komt er per ongeluk in, maar dat zal per soort en winmethode heel verschillend zijn.
L.
volgens mij bevat honing idealiter weinig stuifmeel, het komt er per ongeluk in, maar dat zal per soort en winmethode heel verschillend zijn.
L.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Ahrefs [Bot] en 4 gasten