Sneeuwklokje

Over het voedsel van bijen en hommels en hun rol bij de bestuiving in natuur en cultuur.

Moderator: maartenkleijne

Gebruikersavatar
Oude Essink
Erelid
Berichten: 3562
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Sneeuwklokje

Bericht door Oude Essink »

sneeuwklokje; Galanthus nivalis; een schattig bloempje, te vroeg geboren.

Afbeelding

Vandaag bloeiden er enige sneeuwklokjes, hoewel het koud en regenachtig was; het bolgewasje heet niet voor niets 'nivalis'
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8309
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Sneeuwklokje

Bericht door Hans van der Post. »

Hennie Oes schrijft: De bloem staat op het vruchtbeginsel: de verdikking aan het einde van de steel. Tot vruchtzetting komt het bloempje zelden, omdat het voor bestuivers veel te vroeg in het jaar is
Nou Hennie, dat gebeurde bij mij ook. Ik heb er wat op gevonden met een klein zacht kwastje boots ik mijn bijen na. Ik doe dat al jaren het gevolg is nu dat ik mijn kleine grasveld 6 vierkante meter eerdaags een kleine duizend sneeuwklokjes staan te bloeien. De winterakoniet heeft het zelfde probleem bloeit vroeg '“begint nu- ook daar komt in mijn tuin de kunst bij voorbij.[:)]
Hans.
Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Sneeuwklokje

Bericht door Frans vanTongeren »

Dag 'sneeuwpoppen',
Als de sn.klokjes (een flinke bos) bijna zijn uitgebloeid..., graaf ik ze uit en plant ze elders in bosjes van tien stuks; dat gaat heel aardig. Je kunt zelf je plantplek uitkiezen; alles is nog zichtbaar.
Helaas is dat bij crocussen niet mogelijk.
frits dalm
Berichten: 280
Lid geworden op: di 12 dec 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Sneeuwklokje

Bericht door frits dalm »

Hennie,
Bij mij wordt ze wel bevrucht,
heb er elk jaar meer en op heel andere
plaatsen in de tuin, vind ze op meer
plaatsen dan geplant.

Frits
Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3584
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: Sneeuwklokje

Bericht door maartenkleijne »

In rulle grond -zo nodig kalk toevoegen- zetten ze elk jaar zaad, dat door het eigen gewicht 5-10 cm. met stengel en al wegbuigt en zich uitzaait.
Op klei of te natte grond hebben ze het moeilijker.
Æbe
Berichten: 297
Lid geworden op: za 25 okt 2003, 11:02
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Sneeuwklokje

Bericht door Æbe »

PLANT VAN DE MAAND FEBRUARI
SNEEUWKLOKJE GALANTHUS NIVALIS

Het sneeuwklokje is een van de bekendste lentebodes, symbool van hoop en vertrouwen, allerlei week- en maandbladen geven duidelijke signalen, dat de kerstdagen voorbij zijn en dat de voorjaarsbodes er weer aan komen, hoewel die in het begin van januari meestal nog onder de sneeuw verborgen zijn. Als je ze nog niet in de tuin hebt, kun je ze nu in de pot bij alle tuincentra of bloemenzaken aanschaffen. Dit is op zich heel goed voor de economie, alleen is het jammer dat veel van die bollen-in-pot, eenmaal uitgebloeid, worden weggegooid in plaats van in de tuin gezet. Wat mij betreft poot u ze in het openbaar groen, want dat kan over het algemeen wel wat opgefleurd worden in het voorjaar. Het sneeuwklokje treffen we van oudsher aan bij boerderijen, parken, kastelen en buitenplaatsen. Tegenwoordig staan ze gelukkig ook in veel tuinen. Vroeger was dat anders, de naam sneeuwklokje kom je niet tegen in de oude boeken. Het sneeuwklokje had namelijk toentertijd tientallen andere namen, bv. melkbloempje, wittertje, sneeuwdringer, vastenavondzotjes, somersottekens, naakte juffertjes, naakte mannetjes of witte tijdeloos, om maar enkele beeldende volksnamen te noemen. De meeste vond ik in het boek de Geurende Kruidhof (1946) van M.C.Blöte-Obbes.
In Planten en hun naam, door H. Kleijn staan nog meer mooie streeknamen en varianten daarop, bv. naakte wijfjes, noakende wiefkes, namen die gegeven zijn vanwege de vroege bloeitijd en het naakte bloempje. Op z'n Stellingwerfs was de naam: mooie meisjes of gewoon vroegopjes. De naam galanthus, die Linnaeus heeft gegeven, komt uit het Grieks: gale en anthos, dat betekent melk en bloem, van daar ook de naam melkbloem. De Latijnse soortnaam nivalis betekent in of bij sneeuw groeiend. Op dit moment zijn er ongeveer 20 soorten bekend, met vele honderden variëteiten en er komen er nog steeds nieuwe bi,j, want er wordt nog steeds fanatiek doorgezocht.

Den Nederlandtsen Hovenier door J. van der Groen (1686) vermeld:
LEUCOIUM BULBOSIUM Dese drie soorten /de groote die veel bloemen braeght/bloeijt in 't laetst van Mey,en de andere met drie bladeren bloeijen in Maert, en die met zes bladeren/bloeijen in april, deze willen wel verplant wezen/ alsse in de bloemen staen/ enmoeten gezet worden in schaduwachtige plaetsen/ en in savelachtige Aerde De 3 soorten die hier worden vermeld worden zijn: Zomerklokje, Sneeuwklokje en Lenteklokje.

Het Volmaakte Burger-Thuinboek (1763) schrijft over het klokje:Somer-Sotjes: zoo kleine als groote, met drie en zes-bladige enkelde of dubbelde Bloemen. Ze worden voortgekweekt door Scheuring of Deeling der Bolletjes, na de bloeityd, engroeijen in allerei goede , losse gronden.In dit oude tuinboek word het Zomerklokje niet vermeldt maar wel de dubbele bloemen , de zg. (cv.Plenus ) die wat later bloeit dan de enkelbloemige.

Het Groot en Algemeen Kruidkundig Hoveniers en Bloemisten Woordenboek tenslotte:
Een boek dat in 1745 uit het Engels vertaald is, de taal van het land, waar toevallig ook de meeste liefhebbers van sneeuwklokjes zijn. In het verleden zijn hier tientallen variëteiten gekweekt en ook naar ons land verscheept.Het woordenboek vermeldt de het volgende:
NARCIISSO-LEUCOJUM [deeze plant word zo genoemd, omdat ze zo wel naar de Narcissus, als de Leucojum,gelijkt] WitteTiloos , of Zomerzotjes De kentekens zijn, De bloem bestaat meest uit zes bladen in de gedaante van een lelie ,die somtijds gelijk, en somtijds ongelijk en hangende zijn. De koker word een rondagtige vrugt,die verdeeld is in drie Selletjes, en vol rondagtige zaadjes, waarbij men voegen kan ,dat ze een Bol-wortel heeft. De Soorten zijn:

1 NARCISSO-LEUCOJUM trifolium minus. TOURN. Kleine witte Tiloos

2 NARCISSO- LEUCOJUM vulgare TOURN. Gemeene witte Tiloos

3 NARCISSO '“LEUCOJUM trifolium minus flore pleno.BOERH.IND. Dubbele witte Tiloos

4 NARCISSUS-LEUCOJUM trifolium majus TOURN. Groote witte Tiloos

5 NARCISSUS '“LEUCOJUM altissimum , flore parvo albo, apicibus viridibus BOURH.IND. Hoogste witte Tiloos met kleine wittebloemen , die groene toppen hebben.

Ook wordt hier vermeld dat Mei de beste tijd is om ze te verplanten. Om ze te vermeerderen kun je ze om de 3 jaren weer opnemen en uitplanten. Afgelopen jaren heb ik op deze manier vele duizenden bolletjes van dikke pollen, die er al tientallen jaren stonden, verplant van uit een privéparkje, wat heringericht moest worden. In het stadspark tegenover de kinderboerderij staat in sneeuwklokjesletters vermeldt, waar aan ik werk! Ook zijn er heel veel geplant in het Kamper groene hart en in de heemtuin. Ik ben een galantofiel geworden, vanwege de belangrijke betekenis van de klokjes voor de bijen. Als het weer gunstig is, ongeveer 10 graden, leveren de klokjes al stuifmeel en (hoewel weinig) nectar. Een imker kan dan weer opgelucht ademhalen want het bijenvolk is dan weer goed de winter doorgekomen. Ik poot ze veel in het stadspark, omdat eenden, ganzen en andere dieren de polletjes geheel ongemoeid laten. Andere bollen lusten ze gaarne en verdwijnen vaak vaak al voor de bloei.

Beheerder Heemtuin Kampen Æbe Poutsma.

Voor aanmerkingen,opmerkingen of vragen aebe.poutsma(apstaart)hetnet.nl

P.S. Voor alle mensen die nog meer over sneeuw klokjes willen weten, is er goed nieuws . Er is net een nieuw boek door een galanthofiel=sneeuwklokjesliefhebber geschreven. Het boek heet: Sneeuwklokjes - Over bloemen, galanthofielen en andere zaken, geschreven door Hanneke van Dijk en Gert-Jan van der Kolk. Uitgeverij Terra/Lannoo ISBN 9058970841 - Dit is voor zover ik weet het 1e Nederlandse boek over dit onderwerp.




Æ.
Frans vanTongeren
Berichten: 2016
Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland

Re: Sneeuwklokje

Bericht door Frans vanTongeren »

Daeg Aebe,
We hebben al heel wat inktpotten leeggeschreven over sneeuwklokjes..
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... euwklokjes
en...ook over dat boek !
Galanthofiel koopt boek
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... euwklokjes
en...Hans van der Post schreef over sneeuwklokjes in Oud Poelgeest
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... euwklokjes
en.. volgens mij zijn vastenavondzotjes geeeen sneeuwklokjes !
Lees maar het volgende:
Berichten - 12/02/2002 : 10:30:46
Vandaag is het de laatste feestdag/nacht voor Carnavalvierders.
Ze kunnen hun plezier en vertier, mooi waggelend afsluiten met een gang naar de WINTERAKONIETEN.
In de volksmond worden deze schatjes VASTENAVONDZOTJES genoemd!
Æbe
Berichten: 297
Lid geworden op: za 25 okt 2003, 11:02
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Sneeuwklokje

Bericht door Æbe »

Afbeelding
Van dit sneeuwklokje heb ik maar 1 exemplaar. Deze bloeit in de herfst. Dit is mijn nieuwste aanwinst uit Turkije. Ik weet niet hoelang het gaat duren voordat ik daar een dikke pol van heb. Of hij dit jaar zaad geeft moet ik afwachten...
Groeten, Æbe Poutsma
Els Kleijnendorst
Berichten: 976
Lid geworden op: zo 07 jan 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Sneeuwklokje

Bericht door Els Kleijnendorst »

Aebe, zou je svp een close-up van de bloem willen maken? Ben daar erg benieuwd naar.
Gebruikersavatar
Hans van der Post.
Moderator
Berichten: 8309
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1962
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): F1 carnica VSH
Locatie: Oegstgeest
Contacteer:

Re: Sneeuwklokje

Bericht door Hans van der Post. »

Dit najaars klokje is al uitgebloeid[:)]
Als je naar de achtergrond kijk zie je de chrisanten volop bloeien
Ik heb twee namen en voorbeelden gevonden.
Hans.
Afbeelding~~~~~~~~~~~~~~ Afbeelding
Leucojum autumnale= herfstklokje.Inheems in Spanje,
Portugal, Sardinie, Scilie. In open bossen, struweel
en op grazige plaatsen. Bloeitijd: aug.- nov.

Het roze herfstklokje rechts, Leucojum roseum F.Martin
Is inheems op Corsica en Sardinie Op droge grazige plaatsen
Bloeit in de herfst. Stengel tot 12 cm hoog.
Bloembladen 5-9 mm lang
bron: Bollen en knolgewassen; Roger Philips & Martyn Rix

P.S. ik heb Leucojum autumnale. Er komen soms wel vier bloeistengels uit een bol.
Dus Æbe kom eens langs kunnen we ruilen.[:)]
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten