Borsthoning, wat is dat ook al weer?

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Plaats reactie
Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Borsthoning, wat is dat ook al weer?

Bericht door Piet Jager » za 03 sep 2005, 23:29

De R is weer in de maand en op een enkele markt of soms in een nostalgisch snoepwinkeltje kom je dan ook weer borsthoning/jodevet/sikkevet(Drente)/hakhoning/vogezenhoning of massee tegen. Wie kent het niet van vroeger?

"Gek genoeg kent de Van Dale de woorden massee en jode(n)vet niet eens en bij borsthoning meldt het woordenboek dat het gaat om een toebereide honing als geneesmiddel tegen hoest. Maar massee is heel iets anders. Het gaat hier om keiharde klompen die mierzoet waren en wit/creme van kleur. Massee werd destijds gemaakt door W.A.Scholten chemische en aardappelmeelbedrijven te Foxhol [Gemeente Hoogezand] tot ongeveer 1976.
Het werd gemaakt van aardappelmeel met toevoegingen en vloeibaar in bakken gegoten waarin het ging stollen tot een gewicht van ongeveer 36 kg.
Vervolgens gingen die grote stukken naar een breker om tot kleine brokken of tot schilvers verwerkt te worden. De massee werd verkocht aan bakkerijen waar het als zoetstof werd verwerkt. In snoepwinkels was het ook te koop, maar slecht voor je gebit.

Borsthoning is overigens geen afvalprodukt, maar een bijprodukt van de aardappelmeelproduktie van weleer.
Uit de aardappel werd eerst het zetmeel gehaald en bij een tweede raffinage de suikers wat na een behandeling resulteerde in borstsuiker oftewel borsthoning.
Het produktieproces gebeurt hedentendage in Westeuropa op een andere manier, dus hier geen borsthoning meer.
In Oosteuropa gebeurt dat produktieproces klaarblijkelijk op de oude manier waardoor er waarschijnlijk daar nog wel borsthoning te krijgen is.

Wat is het recept, de geschiedenis, de ECHTE...???
Velen zijn er driftig naar op zoek.
Wie meer wil weten, zie onderstaande info

http://bakkerij.startkabel.nl/forum/?id=38&n=1&sub=3

http://www.iezie.be/free/forum/oudholla ... s/115.html

!Piet

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Borsthoning, wat is dat ook al weer?

Bericht door Piet Jager » zo 04 sep 2005, 17:26

Borsthoning, jodenvet of massé, Ouderwetse lekkernij weer verkrijgbaar

Vrijdag 19 Augustus 2005


"Al jaren zoekt Regina Luhrman naar borsthoning. 'žIk heb alle Oudhollandse snoepwinkels bezocht, maar het is nergens meer te krijgen'

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Borsthoning, wat is dat ook al weer?

Bericht door Piet Jager » zo 04 sep 2005, 21:02

Bron eindhovens dagblad:
http://www.eindhovensdagblad.nl/regiopo ... 5_,00.html

Donderdag 18 augustus 2005 - OIRSCHOT '“ Na ruim een decennium is het weer verkrijgbaar in Nederland: het ouderwetse jodenvet, ook wel borsthoning of masse genoemd. Het echtpaar Leo en Marij Smetsers heeft het snoepgoed uit grootmoeders tijd sinds gisteren in zijn snoepwinkel aan de Rijkesluissstraat in Oirschot. Het liep meteen storm nadat het nieuws bekend werd via het internet- en telefoonnetwerk van jodenvetfanaten.

Erik Cornelissen uit Goirle (l.) was gistermiddag een van de eersten die jodenvet kwamen halen bij het echtpaar Leo en Marij Smetsers in hun snoepwinkel in Oirschot. Foto René Manders

'žJa, dit is het', zegt Marianne Prins uit Eindhoven opgetogen nadat zij een stukje heeft afgebeten van het keiharde blokje jodenvet. 'žNu kan ik mijn kinderen het snoep laten zien en proeven waar ik over verteld heb.'

Erik Cornelissen uit Goirle kwam net als tientallen anderen meteen naar Oirschot toen hij het nieuws op internet las. Hij kent de smaak nog van vroeger en knikt instemmend nadat hij een hapje heeft genomen. Hij was nog een kind toen jodenvet (in het noorden borsthoning genoemd) verkrijgbaar was.

Het is sinds veertien jaar weg, nadat het productieproces voor aardappelzetmeel werd veranderd en het restproduct verdween waar jodenvet van werd gemaakt. Er zijn daarna volgens een internetforum van kenners wel veel nepproducten als jodenvet op de markt gebracht. Die zijn hier en daar ook in winkeltjes te vinden.

Klanten in de winkel van Leo en Marij Smetsers discussiëren over de nieuwe waar. Ze noemen de smaak echt of vrijwel echt, maar de kleur levert meer discussie op. 'žHet was vroeger veel witter', is de indruk. Ook ervaren sommigen de nasmaak anders dan vroeger.

Leo: 'žIk nam deze winkel anderhalf jaar geleden over en werd toen geregeld geconfronteerd met de vraag naar jodenvet. Ik zag het als een uitdaging om het in de zaak te krijgen. Maanden ben ik beziggeweest met uitzoeken en navragen. Ik heb er nachten niet van geslapen.'

Via een vriend kwam Smetsers er achter dat in Roemenië borsthoning in de vorm van chocoladetabletten verkrijgbaar is. Na tientallen mailtjes, gesprekken en laboratoriumtests lukte het hem om met de producent een contract te sluiten. 'žIk importeer blokjes jodenvet en heb het alleenrecht voor de Benelux. De groothandels Van Vliet en Ringers gaan het op de markt brengen. Vroeger werd het spul in grote brokken van wel een ons verkocht. Ik heb gekozen voor blokjes van zestien gram. Borsthoning kost 75 cent per ons.'

Zijn borsthoning is niet afkomstig van de aardappelzetmeelindustrie maar een restproduct van maïsverwerking. Dit verklaart mogelijk de opgemerkte verschillen tussen het jodenvet van vroeger en van nu.

Smetsers verwacht vandaag weer een stormloop. Uit heel Nederland hebben mensen hun komst aangekondigd. 'žIn de toekomst wil ik ook nog jodenvetfiguurtjes laten maken. We zitten nog wel in de maag met het woord jodenvet. Je kunt daar terecht veel kritiek op hebben, maar de naam borsthoning is in het zuiden niet bekend.'

!Piet

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Borsthoning, wat is dat ook al weer?

Bericht door Piet Jager » zo 04 sep 2005, 21:11

In Hongarije noemen ze het Krumpflisucor(aardappelsuiker)
Krumplicukor is gemaakt van, zoals de naam al zegt, aardappel(Krumpli) suiker(sucor).

In Duitsland verkochten ze het als een Roemeense specialiteit: Kartoffelzucker.

Sinds afgelopen week is het "nieuwe jodenvet" zoals wij het noemen ook te koop in de winkel Zus&Jet in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Ook bij een Oudhollandsche snoepwinkel in Ruinerwold (zuidwest Drenthe) De vraag is zo groot dat ze van het weekend maar liefst 7.5 kg heeft verkocht, dus een groot succes. Proef de smaak van vroeger. Groet'n van Opoe's erfenis Ruinerwold

Ook in Klundert bij de Theeheks is het nu volop verkrijgbaar voor de mensen uit die buurt

Ik heb gehoord dat er ook een winkeltje in Deventer zit die Jodevet verkoopt. Een oud Hollands snoepwinkeltje

Vanaf vandaag ook bij de MECCA Amersfoort en MECCA Hilversum te koop

In het centrum van Schiedam aan de Lange Kerkstraat 86 is het te vinden bij de DROP-IT.

!Piet

Gebruikersavatar
Wim Joosten
Erelid
Berichten: 2755
Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
Imker sinds: 2003
Aantal volken: 1
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: Beilen
Contacteer:

Re: Borsthoning, wat is dat ook al weer?

Bericht door Wim Joosten » di 06 sep 2005, 08:50

Hallo Piet,
er stond vandaag een stukje in het dagblad van het noorden over borsthoning:

Het mierzoete massé is terug

Willem Molema

groningen - Het was ruim tien jaar niet meer verkrijgbaar in Nederland, maar massé, het mierzoete snoepgoed, is terug. Vroeger werd het op basis van aardappelzetmeel gemaakt door de Avebe-fabriek DWM in Veendam en de voormalige fabriek van Koninklijke Scholten Honig in Foxhol. Als grondstof voor onder meer koek, maar het was vooral bekend als het keiharde snoepgoed waar kinderen met hun tanden van schraapten.

Dat massé, officieel massé cuite genoemd en buiten het Noorden ook bekend onder de namen jodenvet, borsthoning en kattensnauw, wordt nu op basis van maïszetmeel in Roemenië geproduceerd en is sinds enkele weken in Nederland verkrijgbaar. Importeur Ringers in Haarlem kocht veertien dagen geleden 5.000 kilo in. Dat was in een mum van tijd uitverkocht.

Uitzetten

Het bedrijf heeft nu 15.000 kilo massé besteld en inmiddels ook zijn vertegenwoordiger in het Noorden aan het werk gezet. Die vertegenwoordiger, Cees Stelwagen uit Assen, is sinds vorige week begonnen met het uitzetten van massé in de drie noordelijke provincies. Het is al te koop bij winkels van Jamin en Drop-It in Groningen en Leeuwarden. Via een andere importeur heeft het nostalgische snoepwinkeltje Opoe's erfenis in Ruinerwold het massé te koop. In een zakje van zeven blokjes. De richtprijs is tussen de 50 en 75 cent per ons.

Het massé, dat in Duitsland bekend staat onder de namen Kartoffelzucker en Glucozä, is dankzij een aantal fanatieke liefhebbers terug in Nederland. Zij zijn via een internetforum jaren op zoek geweest naar massé. Onlangs kwam een echtpaar uit het Brabantse Oirschot er achter dat het in Roemenië wordt gemaakt. Het is iets minder wit van kleur, gelig, maar volgens kenners smaakt het net als vroeger. De eigenaresse van Opoe's erfenis is stomverbaasd over de stormloop. ''Mensen smachten naar de smaak van vroeger.''


06 september 2005, 08:29 uur


Met vriendelijke groet,
Wim

Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Borsthoning, wat is dat ook al weer?

Bericht door Piet Jager » di 06 sep 2005, 17:39

Prachtig Wim,

Op 28 juni 2005 stond er een 3/4 pagina over Massee of Massé Cuite (ja,ja) in het Dagblad van het Noorden. Lezers van dit dagblad hebben massaal een reactie gezonden naar aanleiding van een geplaatste oproep door leden van het 'forum oproepjes borsthoning' van enkele weken geleden. Toch wel leuk!
Er staat zelfs een foto bij van 2 oud-medewerkers van de Avebe fabriek met in hun handen..... JUIST!
Te bezichtigen in het Veenkoloniaal Museum te Veendam.

!Piet

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 47 gasten