Frans, wat de bijen dan ook doen, heb zelf de ervaring dat bijen zo lang het fraai haal-weer is helemaal niet zo'n haast maken met verzegelen. Ondanks dat de open honing soms al een suikerpercentage heeft van 83% (heb dat meerdere malen gemeten). Maar zodra het gaat regenen is 2 dagen later een groot deel van dezelfde honing wel verzegeld. En dat ze, onder die vochtige omstandigheid, wel snel overgaan tot het verzegelen van nectar met een suikerpercentage van 79 of 80% heb ik ook ondervonden en gemeten. Hiervoor haal je met een pipetje uit de cellen enige honing en meet je die met je refractometer.
Ook is het een feit dat Erik niet de eerste is waarvan ik hoor 'alles was toch verzegeld, hoe kan dat nu?'
Etiket-eisen bij honing
-
- Berichten: 976
- Lid geworden op: zo 07 jan 2001, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
- Jelte Pieter Dijkstra
- Berichten: 5028
- Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
- Imker sinds: 1998
- Aantal volken: 0
- Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
- Locatie: Belgie
- Contacteer:
Re: Etiket-eisen bij honing
Measering is knowing. (To mearsue is to know mag ook.)Frans, wat de bijen dan ook doen, heb zelf de ervaring dat bijen zo lang het fraai haal-weer is helemaal niet zo'n haast maken met verzegelen. Ondanks dat de open honing soms al een suikerpercentage heeft van 83% (heb dat meerdere malen gemeten). Maar zodra het gaat regenen is 2 dagen later een groot deel van dezelfde honing wel verzegeld. En dat ze, onder die vochtige omstandigheid, wel snel overgaan tot het verzegelen van nectar met een suikerpercentage van 79 of 80% heb ik ook ondervonden en gemeten. Hiervoor haal je met een pipetje uit de cellen enige honing en meet je die met je refractometer.
Simpele maar waardevolle meetingen, daarvan heeft zelf een vage professor of doctor niet van terug.
Hulde Els.
J.P.
-
- Berichten: 976
- Lid geworden op: zo 07 jan 2001, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Etiket-eisen bij honing
Jelte,
het Nederlandse gezegde is: '˜meten is weten' en dat zal dhr Sommeijer ook hebben gedaan. Het is kortzichtig dhr Sommeijer als een '˜vage professor' te omschrijven. Deze man heeft heel veel onderzoek gedaan naar het gedrag van bijen, en doet dat meen ik nog. Je kan dus rustig aannemen dat als hij stelt dat de zegels op de honing nagenoeg luchtdicht zijn, dat dat zo is. Al kan ik niet bedenken wat de reden is van het niet geheel water- en luchtdicht afsluiten. Maar wellicht heeft iemand anders hier een verklaring voor. Ben daar erg benieuwd naar.
Maar zoals bij alles, zijn er altijd meerdere mogelijkheden en het te vroeg verzegelen onder druk van ongunstige omstandigheden is er daar een van.
het Nederlandse gezegde is: '˜meten is weten' en dat zal dhr Sommeijer ook hebben gedaan. Het is kortzichtig dhr Sommeijer als een '˜vage professor' te omschrijven. Deze man heeft heel veel onderzoek gedaan naar het gedrag van bijen, en doet dat meen ik nog. Je kan dus rustig aannemen dat als hij stelt dat de zegels op de honing nagenoeg luchtdicht zijn, dat dat zo is. Al kan ik niet bedenken wat de reden is van het niet geheel water- en luchtdicht afsluiten. Maar wellicht heeft iemand anders hier een verklaring voor. Ben daar erg benieuwd naar.
Maar zoals bij alles, zijn er altijd meerdere mogelijkheden en het te vroeg verzegelen onder druk van ongunstige omstandigheden is er daar een van.
-
- Berichten: 2016
- Lid geworden op: wo 29 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
Re: Etiket-eisen bij honing
Hallo Els,
Je schreef:
-Naar aanleiding hiervan kunnen wij in een wellis/nietes situatie komen, maar dat lijkt mij weinig zinvol-
Els, het gaat mij om een discussie die opbouwend is.
Wij (en anderen wellicht) moeten op een hoger plan zien te komen, door wederzijdse uitwisseling van argumenten, benaderingen en concrete gegevens.
Jij plaatste eigen onderzoekgegevens en dat vind ik een waardevolle bijdrage.
(dit is immers geen wedstrijd tussen gladiatoren; daar zijn voetbalhooligans mee bezig)
-
Jouw gegevens ..kan ik nu gebruiken voor een andere benadering.
Je schreef:
-Frans, wat de bijen dan ook doen, heb zelf de ervaring dat bijen zo lang het fraai haal-weer is helemaal niet zo'n haast maken met verzegelen. Ondanks dat de open honing soms al een suikerpercentage heeft van 83% (heb dat meerdere malen gemeten). Maar zodra het gaat regenen is 2 dagen later een groot deel van dezelfde honing wel verzegeld. En dat ze, onder die vochtige omstandigheid, wel snel overgaan tot het verzegelen van nectar met een suikerpercentage van 79 of 80% heb ik ook ondervonden en gemeten.-
Hierop zou ik kunnen zeggen dat bijen erop uit zijn om zoveel mogelijk tijd te besteden aan het verzamelen van nectar; dat kan bij mooi haalweer.
Als het regent, valt er dus een functie/activiteit uit en kunnen ze de cellen dichtmaken. Daar hebben ze nu tijd voor.
Jij hebt 79 en 80% gemeten en dat is dus niet onder de maat!
In wezen zou Sommeijer dus toch gelijk kunnen hebben.
-
Vind je dit een fantasietje Els?
Je schreef:
-Naar aanleiding hiervan kunnen wij in een wellis/nietes situatie komen, maar dat lijkt mij weinig zinvol-
Els, het gaat mij om een discussie die opbouwend is.
Wij (en anderen wellicht) moeten op een hoger plan zien te komen, door wederzijdse uitwisseling van argumenten, benaderingen en concrete gegevens.
Jij plaatste eigen onderzoekgegevens en dat vind ik een waardevolle bijdrage.
(dit is immers geen wedstrijd tussen gladiatoren; daar zijn voetbalhooligans mee bezig)
-
Jouw gegevens ..kan ik nu gebruiken voor een andere benadering.
Je schreef:
-Frans, wat de bijen dan ook doen, heb zelf de ervaring dat bijen zo lang het fraai haal-weer is helemaal niet zo'n haast maken met verzegelen. Ondanks dat de open honing soms al een suikerpercentage heeft van 83% (heb dat meerdere malen gemeten). Maar zodra het gaat regenen is 2 dagen later een groot deel van dezelfde honing wel verzegeld. En dat ze, onder die vochtige omstandigheid, wel snel overgaan tot het verzegelen van nectar met een suikerpercentage van 79 of 80% heb ik ook ondervonden en gemeten.-
Hierop zou ik kunnen zeggen dat bijen erop uit zijn om zoveel mogelijk tijd te besteden aan het verzamelen van nectar; dat kan bij mooi haalweer.
Als het regent, valt er dus een functie/activiteit uit en kunnen ze de cellen dichtmaken. Daar hebben ze nu tijd voor.
Jij hebt 79 en 80% gemeten en dat is dus niet onder de maat!
In wezen zou Sommeijer dus toch gelijk kunnen hebben.
-
Vind je dit een fantasietje Els?
-
- Berichten: 976
- Lid geworden op: zo 07 jan 2001, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Etiket-eisen bij honing
Frans schreef:
Je gaat uit van de oude maten Frans, sinds een jaar of 4, 5 is 79% wel onder de maat, 80% inderdaad niet, die is 3 maanden houdbaar. Maar wat heb je aan bijvoorbeeld 100 kg die je maar 3 maanden kan afzetten? 't is een beetje veel om mede van te maken. En dat terwijl je er op rekende dat de honing zeker een houdbaarheidstermijn van 1 jaar zou hebben.
Waar het om draait is dat het soms voorkomt dat de honing voor zeker 90% verzegeld was en het open gedeelte absoluut niet meer druppelde bij de stootproef. En als je de honing later gaat meten kom je tot de onaangename ontdekking dat het suikerpercentage net iets te laag of krap aan is. Het gaat nooit om 3 of meer procent te laag, maar altijd om 1 of 2 procent.
Het is mijzelf een paar maal overkomen, vandaar dat ik sinds die tijd als ik twijfel, aan het meten ga als de honing nog in de raat zit. Maar vele imkers hebben daar de apparatuur niet voor en komen pas op een honingkeuring tot de ontdekking dat hun honing slechts nectar is. Of erger nog, als de deksels van de potten honing bol gaan staan. Denk overigens dat het fenomeen van onrijpe honing verzegelen in een vochtige omgeving zoals hier in het Westen (sloten en vijvers vlak voor de bijenkasten) vaker voorkomt dan bijv. bij jou op de Veluwe.
Schreef het al eerder, natuurlijk heeft dhr Sommeijer gelijk, die zal het eea ook gemeten hebben. Maar die vochtdoorlatende dekseltjes (volgens Sommeijer) is niet de enige oorzaak, bij mij blijven nl de bakken verzegelde honing hooguit enkele dagen op de volken staan. Kwestie van materiaalgebrek. Bovendien worden bijen met voldoende voedselvoorraad lui en om, als imker, een voortdurende dracht te benutten is m.i. afhalen van deze honing beter dan nog een lege HK tussenschuiven.
Mee eens Frans?
Els
Wat betreft het verzegelen bij regenweer Frans, daar ben ik het met je eens. Ze hebben er op dat moment niet alleen de tijd voor, maar met z'n allen lekker knus in de kast bevordert het waszweten en indampen. (ideetje van mij, en niet wetenschappelijk onderbouwd !) Ook ga je, als werkster, de regen niet in om water te halen voor het broed als je het een paar cellen verderop kan verkrijgen.Als het regent, valt er dus een functie/activiteit uit en kunnen ze de cellen dichtmaken. Daar hebben ze nu tijd voor.
Jij hebt 79 en 80% gemeten en dat is dus niet onder de maat!
In wezen zou Sommeijer dus toch gelijk kunnen hebben.
Je gaat uit van de oude maten Frans, sinds een jaar of 4, 5 is 79% wel onder de maat, 80% inderdaad niet, die is 3 maanden houdbaar. Maar wat heb je aan bijvoorbeeld 100 kg die je maar 3 maanden kan afzetten? 't is een beetje veel om mede van te maken. En dat terwijl je er op rekende dat de honing zeker een houdbaarheidstermijn van 1 jaar zou hebben.
Waar het om draait is dat het soms voorkomt dat de honing voor zeker 90% verzegeld was en het open gedeelte absoluut niet meer druppelde bij de stootproef. En als je de honing later gaat meten kom je tot de onaangename ontdekking dat het suikerpercentage net iets te laag of krap aan is. Het gaat nooit om 3 of meer procent te laag, maar altijd om 1 of 2 procent.
Het is mijzelf een paar maal overkomen, vandaar dat ik sinds die tijd als ik twijfel, aan het meten ga als de honing nog in de raat zit. Maar vele imkers hebben daar de apparatuur niet voor en komen pas op een honingkeuring tot de ontdekking dat hun honing slechts nectar is. Of erger nog, als de deksels van de potten honing bol gaan staan. Denk overigens dat het fenomeen van onrijpe honing verzegelen in een vochtige omgeving zoals hier in het Westen (sloten en vijvers vlak voor de bijenkasten) vaker voorkomt dan bijv. bij jou op de Veluwe.
Schreef het al eerder, natuurlijk heeft dhr Sommeijer gelijk, die zal het eea ook gemeten hebben. Maar die vochtdoorlatende dekseltjes (volgens Sommeijer) is niet de enige oorzaak, bij mij blijven nl de bakken verzegelde honing hooguit enkele dagen op de volken staan. Kwestie van materiaalgebrek. Bovendien worden bijen met voldoende voedselvoorraad lui en om, als imker, een voortdurende dracht te benutten is m.i. afhalen van deze honing beter dan nog een lege HK tussenschuiven.
Mee eens Frans?
Els
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten