Nou perfekt !!
Mooi filmpje erg duidelijk, en inderdaad klopt het met het vochtgehalte en hardheid.
groet, Marco
Harde honing
Moderator: Hans van der Post.
-
- Berichten: 116
- Lid geworden op: zo 04 jan 2009, 15:24
- Locatie: Sweden
- Contacteer:
Re: Harde honing
www.myrangensbigard.se
-
- Berichten: 2015
- Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
- Imker sinds: 1979
- Aantal volken: 20
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Helchteren, België
- Contacteer:
Re: Harde honing
Enten doe je om het proces sneller te laten verlopen. Zomerhoning kan je bv weken roeren zonder dat er iets gebeurd, en acaciahoning nog langer. Dat heeft te maken met de verhouding tussen de druivensuiker en de vruchtensuiker. Zoveel te meer druivensuiker zich in de honing te bevindt, des te sneller de kristallisatie optreedt. Bij honing die snel kristalliseert is het ook niet moeilijk om een fijne textuur (korrel) van de honing te bekomen. Honing die langzaam kristalliseert daarentegen heeft de neiging om grof te kristalliseren. Daarom dat hier een enting toegepast wordt.
Een stap die in het filmpje niet besproken wordt, is de honing na het enten niet in potten op te vullen, maar in de emmer laten te kristalliseren. Hierdoor moet je ook niet gaan schatten wanneer het juiste moment van het in potten doen is aangebroken.
Later als je de honing dan nodig hebt wordt de emmer zachtjes verwarmd op een temperatuur van 40°. Na een aantal uren is de buitenste laag zacht geworden, terwijl de binnenste kern nog hard is. Nu wordt de de honing geroerd tot het geheel vloeibaar is geworden en daarna in potten opgevuld. Deze honing zal crèmig en smeerbaar blijven.
Een stap die in het filmpje niet besproken wordt, is de honing na het enten niet in potten op te vullen, maar in de emmer laten te kristalliseren. Hierdoor moet je ook niet gaan schatten wanneer het juiste moment van het in potten doen is aangebroken.
Later als je de honing dan nodig hebt wordt de emmer zachtjes verwarmd op een temperatuur van 40°. Na een aantal uren is de buitenste laag zacht geworden, terwijl de binnenste kern nog hard is. Nu wordt de de honing geroerd tot het geheel vloeibaar is geworden en daarna in potten opgevuld. Deze honing zal crèmig en smeerbaar blijven.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten