Re: was zuiveren
Geplaatst: vr 04 nov 2011, 09:44
Cefas geeft de tip van fijn vliegengaas; ik zou daar de tip van kaasdoek aan willen toevoegen. O ja, de panty was ook al genoemd.
Ik bevestig een groot stuk kaasdoek met wasknijpers op een oude wasketel, zo'n grote ketel waarmee oma de kookwas deed, gekocht bij de kringloopwinkel. De ketel staat op een industiebrander. Die zijn al te koop voor €30 euro. De gasfles die erbij hoort is een prima investering, omdat het vullen veel en veel goedkoper is dan het omwisselen van een campinggastankje. In de ketel ligt natuurlijk een flinke laag water. Niet zuinig doen inderdaad, want er verdampt veel en als je een flinke hoeveelheid moet verwerken, dan kan de boel droogkoken. Pas op!
In de kaasdoek leg ik de raat. De rommel blijft achter en de was drijft op het water. Ik dek de boel af met een oude natte handdoek, bij wijze van deksel, om niet te veel stoom te laten ontsnappen. Helaas blijft er nog vrij veel was hangen aan de resten in de kaasdoek. Daarvoor werd lang geleden die doek ook nog eens uitgeperst. Dat doe ik niet, want ik heb geen pers. Als je veel was hebt te verwerken, dan vind ik dat bovendien de moeite niet waard.
Als alle was gesmolten is, dan verwijder ik de kaasdoek van de pan. Het doek met alle donkere resten erin, gooi ik onmiddellijk in de groene container. Dan heb ik een schone emmer klaarstaan. Ook die emmer heb ik weer voorzien van een lap kaasdoek, die ik alweer met wasknijpers op zijn plaats hou. Nu komt het delicaatste deel van de klus. Zorg dat je je allerloudste kleren draagt. Denk ook om je schoenen. Ik draag nu klompen. Je moet de pan namelijk gaan leeggieten in de emmer. Dat spettert nogal. Ik hoop dat je al begrepen had dat je dit niét in de keuken doet! Was smelten stinkt bovendien een uur in de wind.
De was mag er nu heel lang over doen om af te koelen. Ik heb de emmer daarvoor wel eens in een warme oven gezet, niet heter dan een graadje of 50 natuurlijk. Dat laat ik dan zo een uurtje staan. Het gaat erom dat de over door en door warm is. Dan draai ik de over uit en laat de klep 24 uur dicht.
Als de was gestold is, dan haal je de waskaas uit de emmer. Je keert hem om en je krapt er met een of ander geschikt stuk gereedschap de fijne grijze rommel vanaf die aan de bodem zit vastgekoekt.
Enfin, zo heb ik dus de afgelopen jaren een leuk torentje waskazen verzameld. Aan kaarsen of waswafels maken ben ik helaas nog niet toegekomen. Dat wordt mijn volgende project. Tot zo ver heb ik alles nu wel onder de knie.
Groet,
Bart
Ik bevestig een groot stuk kaasdoek met wasknijpers op een oude wasketel, zo'n grote ketel waarmee oma de kookwas deed, gekocht bij de kringloopwinkel. De ketel staat op een industiebrander. Die zijn al te koop voor €30 euro. De gasfles die erbij hoort is een prima investering, omdat het vullen veel en veel goedkoper is dan het omwisselen van een campinggastankje. In de ketel ligt natuurlijk een flinke laag water. Niet zuinig doen inderdaad, want er verdampt veel en als je een flinke hoeveelheid moet verwerken, dan kan de boel droogkoken. Pas op!
In de kaasdoek leg ik de raat. De rommel blijft achter en de was drijft op het water. Ik dek de boel af met een oude natte handdoek, bij wijze van deksel, om niet te veel stoom te laten ontsnappen. Helaas blijft er nog vrij veel was hangen aan de resten in de kaasdoek. Daarvoor werd lang geleden die doek ook nog eens uitgeperst. Dat doe ik niet, want ik heb geen pers. Als je veel was hebt te verwerken, dan vind ik dat bovendien de moeite niet waard.
Als alle was gesmolten is, dan verwijder ik de kaasdoek van de pan. Het doek met alle donkere resten erin, gooi ik onmiddellijk in de groene container. Dan heb ik een schone emmer klaarstaan. Ook die emmer heb ik weer voorzien van een lap kaasdoek, die ik alweer met wasknijpers op zijn plaats hou. Nu komt het delicaatste deel van de klus. Zorg dat je je allerloudste kleren draagt. Denk ook om je schoenen. Ik draag nu klompen. Je moet de pan namelijk gaan leeggieten in de emmer. Dat spettert nogal. Ik hoop dat je al begrepen had dat je dit niét in de keuken doet! Was smelten stinkt bovendien een uur in de wind.
De was mag er nu heel lang over doen om af te koelen. Ik heb de emmer daarvoor wel eens in een warme oven gezet, niet heter dan een graadje of 50 natuurlijk. Dat laat ik dan zo een uurtje staan. Het gaat erom dat de over door en door warm is. Dan draai ik de over uit en laat de klep 24 uur dicht.
Als de was gestold is, dan haal je de waskaas uit de emmer. Je keert hem om en je krapt er met een of ander geschikt stuk gereedschap de fijne grijze rommel vanaf die aan de bodem zit vastgekoekt.
Enfin, zo heb ik dus de afgelopen jaren een leuk torentje waskazen verzameld. Aan kaarsen of waswafels maken ben ik helaas nog niet toegekomen. Dat wordt mijn volgende project. Tot zo ver heb ik alles nu wel onder de knie.
Groet,
Bart