Pagina 2 van 2
Re: sciam CCD
Geplaatst: wo 05 jun 2013, 10:30
door Bart de Coo
Ze hebben de effecten onderzocht van 'corn syrups and other honey substitutes'. Daar hoort geraffineerde suiker natuurlijk bij.
Ik vind wel dat jullie erg hard tekeer gaan hoor, mensen. Lees die kop alleen al nou eens rustig over: 'Honeybee food may contribute to US colony collapse.' 'May contribute,' zou kunnen bijdragen. Verder wordt eronder heel geduldig en goed geinformeerd de hele ccd-discussie in een notendop weergegeven.
Op mij maakt het allemaal de indruk van een stel uiterst prudente en zorgvuldige wetenschappers, van wie het werk door een zeer erudiete journalist wordt beschreven.
Daarmee is nog lang niet gezegd dat het waar is. Maar interessant is het zeker en we houden de onderzoeken in de gaten. Met een kritische blik uiteraard, waarvan we dan op milde en genuanceerde toon verslag uitbrengen. Toch?
Groet,
Bart
Re: sciam CCD
Geplaatst: wo 05 jun 2013, 11:05
door Bart de Coo
Natuurlijk kunnen honingvervangers niet de oorzaak zijn van ccd. Maar ze zouden een factor kunnen zijn. Zoals Han terecht opmerkt, lijkt de situatie in de VS anders te zijn dan bij ons. We hebben het dan vooral over de commerciele imkerij.
Een tijdje terug schreef ik eens een verslagje over het bezoek van de piepjonge Amerikaanse imker Ryan Lieuallen:
http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtop ... =2&t=24230
Uit mijn eigen verslagje de volgende passage:
Ryan vergeleek de toestand van de bijen met iemand die alsmaar nieuwe kwaaltjes onder de leden krijgt. Als je een koudje hebt gevat, dan kun je nog best naar je werk. Als je de volgende dag ook nog eens je enkel verstuikt, dan kun je misschien nog steeds naar je werk. Als de volgende dag je auto vier lekke banden heeft, dan is daar misschien ook nog wel een oplossing voor te vinden, maar als dat een tijdje zo doorgaat, dan komt er een dag dat je thuis blijft. Zo is het ook met de professionele imkerij in de VS, volgens Ryan. De bijen krijgen met telkens nieuwe complicaties te kampen, totdat ze op een dag besluiten om er gewoon de brui aan te geven.
Honingvervangers van welke aard dan ook zouden wel eens zo'n 'kwaaltje' kunnen zijn. Natuurlijk kun je je bijen gerust inwinteren met een emmer suikerstroop; daar is geen enkel bezwaar tegen. Maar als dat gepaard gaat met talloze andere 'bijenondermijnende' activiteiten en omstandigheden, dat kan suikerstroop net een kwaaltje te veel zijn.
Een kleine hobbyimker die veel meer aandacht aan zijn bijen besteedt dan een Amerikaanse professional met 1500 volken zoals die Ryan uit Oregon, hoeft zich inderdaad nergens zorgen om te maken, denk ik.
Groet,
Bart
Re: sciam CCD
Geplaatst: wo 05 jun 2013, 12:53
door Biodlarn
Bart de Coo schreef:Ze hebben de effecten onderzocht van 'corn syrups and other honey substitutes'. Daar hoort geraffineerde suiker natuurlijk bij.
Geraffineerde suiker is natuurlijk ook een honey substitute.
Maar ik geloof toch dat er een wezenlijk verschil is tussen corn syrup (en andere glucosesiropen) en geraffineerde suiker.
Honing bestaat voor ongeveer gelijke delen uit fructose en glucose.
Geinventeerde suiker bestaat ook uit fructose en glucose, ondansk dat het geraffineerde suiker is, en wordt gezien als de beste vervanger van honing.
Kristal suiker bestaat uit sacharose wat de bijen zelf af moeten breken in fructose en glucose zodat ze het verteren kunnen. Een stapje meer voor de bijenmaag en daarom in princiepe slechter voor de bijen.
(Corn) Syrup bestaat hoofdzakelijk uit glucose wat uit zetmeel gewonnen wordt en mist een groot deel fructose plus dat er meer onverteerbare suikers en reststoffen in zitten. En daar zit schijnbaar de clou van het verhaal met de industriele siroop in Noord Amerika: er mist iets.
En dat geldt natuurlijk met name voor de grote beroepsimkers.
Groet, Han
Re: sciam CCD
Geplaatst: wo 05 jun 2013, 15:35
door Biodlarn
Zoals ik hier boven schreef, zo heb ik het geleerd.
Maar ik zat nog even te googelen omdat ik niet kan geloven dat die amerikanen hun bijen zomaar verkeerd voedsel geven.
Er is dus ook HFCS (high fructose corn syrap), wat schijnbaar veel in de imkerij gebruikt wordt. Het is gewone corn syrup waar weer chemisch mee geknutseld wordt zodat er meer fructose ontstaat.
Ik denk bij nader inzien dat het meer gaat om de vraag van wat je als US-beroepsimker voor budget hebt voor je wintervoer. Elke kwaliteit heeft natuurlijk z'n prijs.
En verder weet je natuurlijk nooit wat er nog meer voor stoffen ontstaan bij de bereiding van CS en HFCS.
Suiker is schijnbaar geen optie want die is 2-3x zo duur als in Europa.
//Han
Re: sciam CCD
Geplaatst: do 06 jun 2013, 06:22
door Alex Mönch
Ik denk dat het alleen maar te maken heeft met een manier van bijen houden.
De grote imkers in de U.S houden bijen om zoveel mogelijk te verdienen.
Op elk filmpje wat ik op youtube heb gezien met verdwenen volken in de U.S.zie ik steevast donker bruine raten,die bij mij al jaren eerder vernieuwd zouden zijn.
Ze halen ramen uit lege kasten waarvan ik gewoon kippevel krijg.
Ieder raampje dat ze moeten vervangen kost weer een hoop tijd en geld,en wordt zo weinig mogelijk gedaan.
Ik heb nog nooit een filmpje gezien van een volk dat verdwenen is uit een kast op nieuwe raten !!!!
Dit wijst volgens mij in de richting van Nosema ceranae.
De virussen die overgebracht worden door varoa hebben wij allemaal in onze kasten en toch hebben we nog bijen.
Ook weet ik van imkers die varoa in het verleden goed bestreden hebben en toch verdwenen er volken!
De virus druk moet bij hun na goede bestrijding erg laag geweest zijn.
Zelf nog nooit een volk verloren door verdwijn ziekte en dat komt naar mijn mening omdat ik altijd maar weer raten vernieuw en vroeg inwinter,waardoor ik sterke winterbijen heb.
Eerst hadden we het verhaal over mobile telefoons dat breed in de media werd uitgemeten.
Nu neonicotinoiden die naar mijn mening maar door weinig particulieren worden gebruikt.....ik ken niemand die bestrijdingsmiddelen koopt.
De meeste mensen zien niet eens een aantasting op een plant en in het gunstigste geval gaan ze bladluizen te lijf met een mengsel van water,zeep en spiritus.
Ik heb het hier dus uitsluitend over imkeren in de steden en niet landbouw gebieden waar het gebruik wel veel hoger kan zijn.
Dus mijn advies luid....VEEL RAAT VERNIEUWEN, vroeg compact inwinteren(sluitblokken gebruiken)(zoveel voeren dat je tot in april voldoende voorraad hebt) en natuurlijk de varoa goed bestrijden.