Schuimende, borrelende honing. Dit duidt op gisting. Toch valt er nog wel e.e.a. op te merken als ik lees dat de honing gekocht is op een kraam bij een braderie o.i.d. De temperaturen waren de afgelopen maande extreem hoog, als de betreffende honing een aantal keren bij temperaturen van wel 40 tot 50 graden opgeslagen heeft gestaan treedt er gisting op. Immers de normale bewaartemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden!
Indien er bij het slingeren, het zeven van de honing of het oppotten besmettingen ( niet helemaal schone pot, handcontact met honing, minuscuul omgevingsvuil, niet optimaal schone slinger etc.) dan treedt er - bij de temperaturen van de afgelopen weken versnelde en heftige gisting op van allerlei micro organismen die kennelijk aanwezig zijn. Meting van het vochtpercentage zegt dan ook weinig meer van het oorspronkelijke product.
In de levensmiddelenindustrie - ook bij de commerciële honingproducenten - wordt gewerkt volgen HACCP-normen. Afvulruimtes met overdruk, witte jassen, haarnetjes etc. om er Maar voor de zorgen dat de produkten kiemvrij in de verpakking komen.
Ik heb de proef op de som genomen met 2 potten honing: in de zon laten verwarmen tot wel 45 gr., de ene pot helemaal schoon en de andere "verontreinigd" middels een paar handvegen en bijgevuld met een gebruikte lepel. De laatste pot ging ook gisten en vertoonde dikke luchtbellen en later bij afkoeling kristallisatie onder in de pot. Met de eerste was niks aan de hand...... dus je ziet maar!
Groeten,
Roel
http://www.ruinerimkers.nl