Wat een mooie weerkaart,
imkerbroeder Hans. Doe dat maar vaker. Ik kom net van buiten met een leeg
teiltje Griekse Yoghurt dat nu gevuld is met ........nee, geen ijsblokjes, ook geen
ijspegels, maar met ijsblaadjes, dus puur van ijs, van ijzel ; niet gemaakt met
een mal of gietvorm, maar afgenomen van de bladeren van Hulst en Braam en
Rhododendron. In het Noord-Oosten kunnen vaders en moeders en misschien
nog goed ter been zijnde oppas oma's en opa's , vandaag nog met de kinderen
de tuin of het park in, om hetzelfde te doen wat ik gedaan heb, al 3 dagen lang.
Het blad dat bedekt is met een laagje ijzel van 2 en meer millimeter dik,
voorzichtig tussen duim en wijsvinger zijdelings vastpakken en voorzichtig drukken.
Het laagje ijs laat dan los en kan in z'n geheel van het blad afgenomen worden.
Het houdt exact de vorm en textuur van het blad van de struik.
Ik heb het emmertje weer buiten gezet op 'n winderige plek, waar de vrieslucht
uit Oost-Europa het momenteel nog 2 graden onder nul Celsius houdt.
(voor Cor en Ria in Canada waar Fahrenheit nog in tel is). Vanavond gaat het de diepvries
in om de komende zomer 'Martinus on the leafs" te drinken. Nee, vanavond
'B..ma, ijs en ijskoud.'Ja Johan, jammer dat er niet zo'n mooi weerkaartje van België
aan het Nederlandse vast zit. Misschien kan Hans dat regelen. Zjef
