Pagina 2 van 3

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: vr 29 sep 2017, 00:29
door tomer
Al ruim 2 maanden aan het roeren, je moet er maar het geduld voor hebben...! Ik heb mijn honing (acacia en linde apart geoogst) een week na het slingeren en afschuimen opgepot. Het grootste deel is ondertussen al verkocht. De linde ("zomerhoning") begint nu iets minder vloeibaar te worden.
Wellicht wil je door het langdurig roeren een speciale cremehoning bereiken... Is het enkel de textuur en smeerbaarheid die zo verandert, of ook de smaak? Heb je er geen koolzaadhoning bijgeënt?

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: vr 29 sep 2017, 21:23
door Marcje
G,A3. schreef:Zomerhoning heb ik al na 5 dagen opgepot,na 3maanden nog geen versuikering.
Klikt goed, en zeker als u van vloeibare honing houd, maar ik heb de honing graag smeerbaar
Hans van der Post. schreef:Marc even een zoekslag op het forum: cremehoning
Kijk dan naar de eerdere geposte reacties van 10 jaar geleden.
Ik ken het forum bijna van buiten via de zoekfunctie, en begrijp uw reactie maar als beginnend liefhebber is niet alles vanzelfsprekend en zijn het soms de simpelste dingen waar het fout gaat :wink:
tomer schreef:Al ruim 2 maanden aan het roeren, je moet er maar het geduld voor hebben...! Ik heb mijn honing (acacia en linde apart geoogst) een week na het slingeren en afschuimen opgepot. Het grootste deel is ondertussen al verkocht. De linde ("zomerhoning") begint nu iets minder vloeibaar te worden.
Wellicht wil je door het langdurig roeren een speciale cremehoning bereiken... Is het enkel de textuur en smeerbaarheid die zo verandert, of ook de smaak? Heb je er geen koolzaadhoning bijgeënt?
Ik heb niet geënt met koolzaadhoning omdat ik dit vorig jaar geprobeerd heb en het gaat allemaal veel sneller, maar ten koste van zowel de smaak als de textuur..... is een persoonlijk gevoel al denken velen daar anders over :wink:
Als het goed afloopt, dan is de kans vrij groot dat ik met de verkregen honing volgend jaar aan het enten ga zodat alle behouden blijft, hoop ik toch :D

Bedankt allen, en ondertussen nog altijd aan het roeren :lol:

Groetjes

marc

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: vr 29 sep 2017, 21:49
door Hans van der Post.
Hoe warm staat de honing? Tussen de 12 a 15 graden krijg je een betere kristallisatie.
Zoals Bee-drie al schreef door wrijving (roeren) wordt honing warmer.
Niet alles lukt in het eerste jaar goed ............ :think:

Twee maanden roeren................ :whistle:

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: za 30 sep 2017, 10:44
door bee-tree
Nog 'n tip die misschien moeilijk te vinden is met de zoekfunctie :
De temperatuur van de ruimte waarin geroerd wordt,
mag NIET erg schommelen .
De optimale temperatuur van de honing die men aan het crèmeren slaat,
is 14 graden Celsius, dus tamelijk koel.
Onder kamertemperatuur verstaat men 20 graden.

Omdat Marc streeft naar het puikje onder de crèmige ofwel romige honingsoorten,
dus streeft naar de allerfijnst smakende superieure "la crème de la crèmehoning",
geef ik hem ook nog de tip,
om met behulp van de trefwoorden: MIEL CREMEUX C'EST QUOI
via Google filmpjes verschillende Franse roermethoden te bekijken.

Op één filmpje is een mensgrote roertol aan het werk te zien in een vat van
500 liter vol prachtig gele zonnebloemhoning.
De omvang van de roerder die op een scheepsschroef lijkt,
wordt zichtbaar op het moment dat het zwaar gevaarte
uit de ton omhoog getakeld wordt. Abejas-árbor = Bee-tree = Bijenboom :b10:

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: za 30 sep 2017, 22:16
door Marcje
Hans van der Post. schreef:Hoe warm staat de honing? Tussen de 12 a 15 graden krijg je een betere kristallisatie.
Zoals Bee-drie al schreef door wrijving (roeren) wordt honing warmer.
Begrijp ik, en zeker als ik zie op welke snelheid sommigen te werk gaan
Momenteel is de temperatuur ongeveer 20°C en wist niet dat lagere temperaturen de kristallisatie bevorderden
bee-tree schreef:Nog 'n tip die misschien moeilijk te vinden is met de zoekfunctie :
De temperatuur van de ruimte waarin geroerd wordt,
mag NIET erg schommelen .
De optimale temperatuur van de honing die men aan het crèmeren slaat,
is 14 graden Celsius, dus tamelijk koel.
Onder kamertemperatuur verstaat men 20 graden.

Omdat Marc streeft naar het puikje onder de crèmige ofwel romige honingsoorten,
dus streeft naar de allerfijnst smakende superieure "la crème de la crèmehoning",
geef ik hem ook nog de tip,
om met behulp van de trefwoorden: MIEL CREMEUX C'EST QUOI
via Google filmpjes verschillende Franse roermethoden te bekijken.

Op één filmpje is een mensgrote roertol aan het werk te zien in een vat van
500 liter vol prachtig gele zonnebloemhoning.
De omvang van de roerder die op een scheepsschroef lijkt,
wordt zichtbaar op het moment dat het zwaar gevaarte
uit de ton omhoog getakeld wordt. Abejas-árbor = Bee-tree = Bijenboom :b10:
de allerfijnst smakende superieure "la crème de la crèmehoning",, Yes, dat is hem :lol:
Ondertussen een tiental flmpjes bekeken via " miel cremeux c'est quoi " waaronder ook deze , schitterend :D

Hans en Bee-tree , bedankt voor bijkomende info en hou jullie op de hoogte hoe het verder verloopt

Groetjes

marc

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: wo 04 okt 2017, 21:41
door Marcje
AnnekeW schreef:roer hem op het laatste moment nog een keer goed door, anders kan de honing er gemarmerd uitzien.
Vond ik sowieso een prima tip, en vandaag even getest als de honing nog doorheen de kraan kon, en lukte nog net, maar eenmaal in het potje had de honing een gemarmerd uitzicht ( had ook niet extra geroerd , nog niet )
20171004_210447 (Custom).jpg
Het heeft wel iets, maar nu vraag ik mij af als dit kwaad kan, en wat het verschil is op termijn ?

Groetjes

Marc

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: do 05 okt 2017, 07:00
door gijs.v
Het heeft wel iets, maar nu vraag ik mij af als dit kwaad kan, en wat het verschil is op termijn ?

Groetjes

Marc
Er een manier om daarachter te komen.


Afwachten[emoji23]. Zelf ervaren leert het beste.

Groeten Gijs




Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: do 05 okt 2017, 12:01
door Marcje
gijs.v schreef:
Het heeft wel iets, maar nu vraag ik mij af als dit kwaad kan, en wat het verschil is op termijn ?

Groetjes

Marc
Er een manier om daarachter te komen.


Afwachten[emoji23]. Zelf ervaren leert het beste.

Groeten Gijs




Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Niet direct het antwoord waar ikbop hoopte, maar begrijp wat u bedoelde
Ik heb ondertussen op regelmatige yijdstippen enkele potjes afgetapt om van te leren , dus dit zit wel goed....
Hopelijk kan iemand met wel vertellen wat mij te wachten staat om zodoende stommiteiten te voorkomen want daar is deze rubriek toch voor dacht ik...
Groetjes

Marc

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: do 05 okt 2017, 12:24
door Hans van der Post.
Marcje schreef:
Niet direct het antwoord waar ikbop hoopte, maar begrijp wat u bedoelde
Ik heb ondertussen op regelmatige tijdstippen enkele potjes afgetapt om van te leren , dus dit zit wel goed....
Hopelijk kan iemand met wel vertellen wat mij te wachten staat om zodoende stommiteiten te voorkomen want daar is deze rubriek toch voor dacht ik... Groetjes
Marc

Marc wat voor een antwoord verwacht je van ons lezers?
Je hebt meer dan twee maanden geroerd bij een - achteraf te hoge temperatuur - het begint nu de te kristalliseren. Zet de gevulde potten koel weg 8/15 graden.
Oja de emmer maak die leeg anders krijg je de honing er niet meer uit. :)

Re: Hoe lang blijven roeren alvorens in potjes te doen

Geplaatst: do 05 okt 2017, 12:37
door bee-tree
Marcje schreef:
AnnekeW schreef:roer hem op het laatste moment nog een keer goed door, anders kan de honing er gemarmerd uitzien.
Vond ik sowieso een prima tip, en vandaag even getest of de honing nog door de
snijkraan heen kon.
Het lukte nog net, maar toen hij eenmaal in het potje zat, zag de honing er
gemarmerd uit( ik had niet extra geroerd , nog niet ).

20171004_210447 (Custom).jpg

Het heeft wel iets, maar nu vraag ik mij af of dit kwaad kan, en wat het verschil is op termijn ?

Groetjes.
Marc
En of het wel iets heeft !
Het lijkt satijnen honing die als laagjes zijde in het potje ligt.
De honing lijkt zijdezacht te zijn, net als satin oftewel satijn.
Dat kan geen kwaad :o Dus, de consument zal er niet over vallen.
Misschien wel de keurmeesters; die zien gelaagde ofwel gemarmerde honing
niet als superieur gebottelde honing. Abejas- árbor :b10:

P.S. De Francaise die aan het 'roer' staat in het filmpje, had het roer even los
kunnen laten, om die wesp weg te jagen die tot driemaal toe een landing maakte
op de smeuïge honing. Zij verjoeg de wesp niet want die was voor haar
de biologische indicator dat de consistentie van de honing naar haar zin was.
De wesp zakte niet weg in de bewegende honing, wat ze wel doet wanneer
de honing nog niet zo viskeus is. Ze plakte er ook niet aan vast.
Zij kon onverschrokken er af vliegen.

Dus, dankzij de gewenste - door het roeren ontstane - cohesie ofwel samenhang
tussen de kristalliserende moleculen, is de oppervlaktespanning van de miel crémeux
precies goed geworden voor de smaak van iedere (?) consument.
Zet jouw potje even buiten, waar nog de nodige wespen rond vliegen ondanks
de storm van vandaag. Blijf er bij wachten om te zien hoe vlinders en bijen en wespen
zich gedragen als ze er op landen.