Gisteravond tijdens 'n verjaardagsbuffet in "Peking"
vertelde Helga dat in Duitsland 'n vat vol honing afgekeurd werd
door 'n te hoog gehalte neonics. De imker moest het vat met honing
op eigen kosten uit de roulatie halen.
Het begrip "Maximaal Toelaatbare Dosis" kom je zowel in de voedingssector
en geneesmiddelenbranche tegen, alsook in de gewasbeschermingsmiddelensector.
In de voedingsleer hanteert men het begrip "Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid"
Zoals Erick met andere woorden al zegt:
Alle ecosystemen op aarde zijn in meer of mindere mate belast
met natuurlijke en kunstmatige additieven.
We moeten er naar streven dat elk organisme er zo min mogelijk van
in het lichaam krijgt.
Hier volgen wat tips om in praktijk te brengen:
1. Houd je aan de ADH of neem zelfs minder in. Eet matiger.
2. Eet verdunder, dus voeg water toe of drink meer zuiver water.
3. Eet in plaats van vaste honing schenkhoning ofwel honing uit raten die
niet verzegeld zijn.
4. Plaats de bijenvolken niet meteen bij Koolzaad zodra de bloei begint,
maar twee weken later. Hoezo ? De concentratie van 'neo-additieven'
in de nectar neemt namelijk AF in de tijd. Hoe groter de plant groeit,
hoe LAGER in de cellen de concentratie wordt van de stoffen
die uit de zaadpil komen.
Zolang de onzekerheid blijft over de uitwerkingen van alles wat mens, dier en
plant te eten krijgt, ga ik minstens bovenstaande vier tips zelf toepassen.
Ik hoop dat er nog meer tips volgen. Zj.


- Rood waarschuwt voor gevaar.
Foto van Klaas de Jonge.

- Houd uw adem in. Sporengevaar !
P.S. Mieke van der Weij sprak vanmorgen op NPO-radio 1 met een wetenschappelijk
onderzoeker van Wageningen Universiteit als medewerker van de zaad- en genenbank.
Zijn team verzamelt wereldwijd planten en hun zaden die bestand zijn
tegen plantenziekten en voert er kruisingen mee uit. Men hoopt zo
het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen.