Op het moment dat honingkamerraten naar behoren,
dus vrijwel geheel verzegeld zijn,(1)
zitten er nauwelijks meer bijen op die smetteloos verzegelde raten,(2)
als het volk genoeg RUIMTE er onder heeft.(3)
Men hoeft daarom geen rook over die raten te blazen.(4)
Men kan dan langer en intenser genieten van de aanblik en de overtuiging tijdens
het afnemen in het veld,
dat de honing uit geheel verzegelde raten een laag vochtgehalte zal hebben. (5)
Toelichtingen :
Bij 1.Vrijwel = 90 tot 99%
Bij 2.Die 100 bijen zoeken en kunnen er even hun 'ei', sorry, hun honing niet kwijt.
Gelukkig blijven zij door hun gevulde honingmaag goedgestemd en kunnen
niet steken als gevolg van het niet kunnen buigen van hun lijfje, wat nodig is
om te angel in de juiste positie te brengen.
Bij 3.Met ruimte worden een of twee of meer honingkamers onder de bovenste kamer
bedoeld. (lees de methode van FrancA die imkert met slechts één broedkamer)
Bij 4. Gewoon een beetje rook via het vlieggat.
Ik maak rook van 1 cm tabak onderin de pijp en 2 cm gedroogd koffiedik op de tabak.
Dus: voor de tweede keer 'gebrande' koffie. Beter voor mij en bij !
Bij 5. Elders in het forum beweren enkele imkers dat verzegelde honing
niet altijd een lager vochtgehalte heeft dan onverzegelde.
Imkerbroeder Lippe wil die topics wel voor ons opzoeken

Alvast bedankt.
Zj.
P.S. In alinea 5 staat: "dubbel genieten". Dat was ik even vergeten toe te lichten.
Het smakelijk ogend beeld van een serie wit verzegelde honingraten
lijkend op die van heidehoning, brengt menigeen in 'extase' en
de verleiding om zulke raten te bewaren en ze te zijnertijd versneden als bonbons
te presenteren of te verkopen als gekristalliseerde raathoning.
Men kan zich de moeite van het plaatsen van een uitlaatbord besparen.
Bovendien is de kans te vermijden dat de raten afkoelen gedurende de koele nacht.