vsterring schreef:de rook van cacaodoppen is volgens mij veel te vettig en wordt dus warmer dan tabak... Vettige rook zorgt voor een onaangename smaak en blijft veel langer hangen...
Heb nooit met cacaodoppen gewerkt dus zou het niet durven zeggen, kan het eerst wel eens in de vuurkorf uitproberen als die nog niet zo heet is, zien wat er gebeurt. Maar hoe je moet werken zal sowieso per volk verschillen. Heb ook wel in volken gewerkt daar wilde je echt niet zonder beroker aankomen

Heb trouwens geleerd dat rook ervoor zorgt dat bijen zich volzuigen met nectar waardoor ze vervolgens minder snel zullen steken. Zal dan denk ik niet veel uitmaken of je tabak/dennenaalden/kruiden oid gebruikt. Maar water valt natuurlijk altijd te proberen, hoewel er natuurlijk nog over gediscussieerd kan worden óf een klein beetje rook nu eigenlijk wel minder diervriendelijk is.
vsterring schreef:de wijze waarop je je beroker opgestookt krijgt: spiritus/ gasbranders/ vlammenwerpers
Wat is er mis met de ouderwetse aansteker?