in Bladel door brand. Ik vond wel via de zoekfunctie met de trefwoorden " Bladel en was"
dit topic "Mengsels van (bijen)was" , doordat Tinus Kolsters
er jaren geleden op bezoek is geweest. Het is een topic dat veel aandacht verdient.
Vandaar dat ik geen nieuw topic heb ge-opend.
Ik heb dankzij Tinus een vermoeden gekregen wat de site van 'n zekere krant eergister
met "Natuurwas" bedoelt, die de fabriek verwerkt voor het maken van cosmetica.
Waarschijnlijk bedoelt de journalist met "Natuurwas" alleen "Bijenwas"
niets meer en niets minder.
Of bedoelt hij met dat woord "Natuur" onbelast, dus zuiver, dus residuloos en onvermengd ?
Ik word hoe langer hoe meer gestimuleerd om m'n bijen geen gekochte kunstraat meer
te geven na het lezen op Duitse en Nederlandse forums over chemisch en
bacteriologisch besmette waswafels, Mittelwände, und so weiter.
Ik ben afgelopen week begonnen met het terug snijden
van de opgeborgen raten tot op de "middenwand", dus zeg maar:
tot op het kunstraatvel. (met de ingesmolten bewapeningsdraden).
In mei laat ik ze opnieuw uitbouwen. Zo krijg ik 'schone' raten,
behalve de "middenwand" (in het geval dat die belast, besmet, bevuild, bedonderd,
kortom, iets vervuild zou zijn

Wanneer over drie jaar zulke raten gemolten worden, is de uitgesmolten was van
de broedkamerramen geschikt om er BIJENWASwafels voor de honingkamers van
te maken en....
de BIJENWAS van de gesmolten dekseltjes van de honingraten is dan geschikt voor
de broedkamerwaswafels.
Tevens is daarvoor de was geschikt van één seizoens jonge darrenraat uit bouwramen ofwel
natuurbouwramen, dus zonder kunstraat gebouwde raat als ik het goed begrepen heb van Gerard Boswinkel en anderen). Zj.

P.S. De kunst van het terug snijden, beschrijf ik in een ander topic in de rubriek
"Materiaal en methode".