Pagina 3 van 3

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: wo 27 jun 2012, 21:50
door Bart de Coo
Ik word zeer terecht gewezen op een suffe fout. Ik bedoel inderdaad 35 gram oxaalzuurpoeder op een liter water, dus niet 3,5 gram. 35 gram levert een oplossing op van 3,5%. Daarmee zal ik even in de war geweest zijn. Dank u!

Bart

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: wo 27 jun 2012, 22:56
door Franschman
Bart de Coo schreef:Ik word zeer terecht gewezen op een suffe fout. Ik bedoel inderdaad 35 gram oxaalzuurpoeder op een liter water, dus niet 3,5 gram. 35 gram levert een oplossing op van 3,5%. Daarmee zal ik even in de war geweest zijn. Dank u!

Bart
Ja beste Bart,
Onder de rubriek"Koninginneteelt"stelde ik dat de imkerij ( noodgedwongen) schijnt te zijn verworden tot een chemisch practicum. Worden wij nu "Mannen in witte pakken" die gewapend met mondkap en rubber handschoenen bijen te lijf moeten gaan met organische zuren. Let op: het inademen van de nevel is slecht voor de gezondheid. Waren we net van de mogelijke kankerverwekker paradichloorbenzeen af nu moeten we zelf opletten niet slachtoffer te worden van een chemische behandeling.
Weet U het verschil nog tussen een organisch en een anorganisch zuur. :D ( alkanen, alkenen ,alkynen etc.) U mag ze weer tekenen. Maar alle gekheid op een stokje.
Uit vragen en reacties hier blijkt hoe belangrijk voorlichting is op dit forum ( en waar fouten worden gemaakt) maar ook in publicaties en 'voordoen van chemisch werk' ( Chemisch practicum voor de imker !!!)mede door de schadelijke effecten die dat kan hebben bij onjuiste toepassing bij de bijen en bij ons imkers. Wat zijn precies de effecten van het inademen van oxaalzuurdamp en de inwerking op de ogen. Dat laat zich raden. :evil:

Laten we het voor de duidelijkheid maar eens onder woorden brengen ! Welke chemicus of arts durft hier eens te reageren.
Ik zou zeggen afdelingen wijs een chemicus aan die voor de leden de oxaalzuuroplossing kant en klaar maakt. Wijs op de gevaren die zuren kunnen hebben. Zuren hebben een etsende werking( bij het maken van een ets bijt men een afbeelding uit op een met was bewerkte zinken plaat uit met een zuur, vandaar) . Dat zegt U misschien niets maar wie wel eens een druppeltje onverdund zwavelzuur op zijn hand heeft gehad weet wat dat kan betekenen :o( Mijn moeder was vroeger niet blij met mijn chemische proefjes thuis waarbij gaten in de gordijnen van mijn kamer vielen :oops: )
Laten we mensen blijven "in witte pakken" maar dan niet uitgerust als' maanmannetjes' :lol:

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: wo 27 jun 2012, 23:12
door Bart de Coo
http://www.imkerforum.nl/phpbb/viewtopi ... a4fe4e783c

Franschman,

Bovenstaande forumlink verwijst door naar een aantal publicaties over oxaalzuur. De gevaren komen uitgebreid aan bod. Vooral die 'review' van een zekere Rademacher en nog een is bijzonder grondig, uitgebreid en duidelijk. De effecten van oxaalzuur op mijten, bijen en mensen blijken echt prima bestudeerd te zijn. Er is heel weinig reden om witte pakken aan te trekken of een chemicus aan te stellen. Gewoon goed lezen en je boerenverstand gebruiken.

Het is weliswaar geschreven in dat rare eilandtaaltje, maar speciaal voor jou staat er achteraan dat stuk van Rademacher nog een samenvatting in het Frans 8-) .

Groet,

Bart

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: do 28 jun 2012, 07:54
door jossmits
Ik heb niets met zuren, ik gebruik het nooit, maar ik heb hier iets dat in de toekomst wat zou kunnen zijn.
In de VS en Canada is een product op de markt dat heet "mite away quick strips". Het zijn strips met mierezuur. Wat ik ervan gelezen heb werkt het goed en lijkt me het gebruik veilig (natuurlijk aan de voorschriften houden). Ik heb begrepen dat het waarschijnlijk dit najaar in Engeland wordt toegelaten.

Jos

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: do 28 jun 2012, 09:22
door jomme
Tja,

Ze zullen nog veel uitvinden om aan de man te kunnen brengen, ik denk dat in veel gevallen enkel de verpakking zal verschillen.
Als de werkzame stof ook mierezuur is wat zou dan het verschil zin met ons mierezuur denk ik dan.
Goeie marketing doet wonderen he :D

@ Franchman
Om 30gr in een liter te mengen moet je niet perse een diploma chemie op zak hebben :D
Ik denk dat het niet praktisch haalbaar is om dit op voorhand te laten maken en te doen passen met de behandeling van alle leden.
Of misschien moet die chemicus iedere week maar een paar potten maken :D

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: do 28 jun 2012, 09:37
door jossmits
Jomme,
Het mierezuur is uiteraard hetzelfde. De strips waarin het verwerkt is geven het gereguleerd af aan de omgeving. Dat is toch een verschil met zelf zitten prutsen met oplossingen in de goede verhoudingen, de goede temperatuur, etc.
Amitraz in Apivar werkt ook anders dan Amitraz bedoeld voor andere toepassingen.

Jos

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: do 28 jun 2012, 11:23
door semar
Fransman ik deel op zich je sentiment, ik kom zelf uit de goede ouwe tijd waar je je alleen druk maakte over de hoeveel heid suiker voor de winter en mischien roer in het voorjaar.
De laatse 15 jaar lijkt het `vergeleken met vroeger`steeds meer op de landbouw en veetteelt (bestrijden, behandelplan etc),
dat is hellaas een verandering die niet terug te draaien is en de prijs die we betalen voor globalisatie,
je kunt er weinig meer aan doen en je moet alleen zien hoe door te gaan.

Vriendelijke groet
Semar(dominique)

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: do 28 jun 2012, 12:05
door jomme
@ jossmits
ik begrijp je redenering maar kan me niet inbeelden dat deze strips dan niet temperatuurgevoelig zouden zijn...
En pas op! ik hoop van harte dat dit uitstekend werkt! :be2:

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: do 28 jun 2012, 22:44
door jossmits
Zie het volgende fimpje over dit produkt

http://www.youtube.com/watch?v=FpQPlhlQL58

Jos

Re: Oxaalzuur

Geplaatst: vr 29 jun 2012, 09:26
door jomme
ja ik weet het.
Voor beevital wordt ook veel publiciteit gemaakt maar aan de andere kant hoor je evenveel tegenstrijdige berichten alsof het niet beter zou werken als gelijk welk ander product. Men blijft maar proberen en inderdaad je kunt het met chemo beginnen vergelijken als men alles waarvan men weet dat het een beetje helpt begint te mengen en een mooie naam geeft :D