Pagina 3 van 3
Re: Waswafelwals
Geplaatst: ma 11 jan 2016, 07:48
door ErikS
Jelte Pieter Dijkstra schreef:Is het ook mogelijk om in plaats van kunstraat vlakke platen bijenwas te gebruiken?
Je bedoelt zonder afdruk? Neen, dit wordt een warboel. De bijen kunnen er niks mis mee. Sommige hebben hierover al verteld op het forum. Effe zoeken.
gr.
oa Een zeker ErikS, eerste pagina van dit onderwerp.

Re: Waswafelwals
Geplaatst: ma 11 jan 2016, 09:56
door Tieme
Dat gegoten kunstraat kwetsbaar is klopt. Maar het wordt zo mooi en zo snel uitgebouwd. Ik wil absoluut geen gewalste kuntsraat.
Zo zie je maar weer. Meningen verschillen nogal is.
Re: Waswafelwals
Geplaatst: ma 11 jan 2016, 19:43
door Gerard Boswinkel
Ik ben het voor de volle 100% eens met Tieme. Ik wil ook geen gewalste kunstraat meer. Als voordeel heeft dit ook nog dat je de kunstraat zo op de onderlat van het raampje plaatst en daarna insmelt. Als je zulke kunstraat dan in de bovenste broedbak of in de honingkamer hangt, dan moet jij eens kijken hoe mooi de bijen die kunstraat van lat tot lat uitbouwen. En ook geen bollingen in de kunstraat meer

. Nee bij mij komt er geen gewalste raat meer in huis.
Je hebt dan ook geen zaagsnede nodig en de raampjes kun je gewoon horizontaal bedraden.
Groeten...............
Gerard Boswinkel
Re: Waswafelwals
Geplaatst: wo 13 jan 2016, 20:27
door Dirk Blanken
Gewalste of geperste kunstraat is hetzelfde, daar tegenover staat gegoten kunstraat, dat is veel brosser en dus moet je er voorzichtiger mee zijn.
Onhandige imkers prefereren dus gewalst en nemen de golvingen in de raat voor lief.
Ik hou van strakke raten ook als ze tijdens de winter op kamertemperatuur ingesmolten zijn.
De raten zijn dan veel makkelijk uit te nemen dan neem je de breedste raat van boven en is er geen weerstand van beneden door een verdikking onderin.
Ik bestel de gegoten kunstraat bij een Duits bedrijf maar heb de indruk dat dat tussen gewalst en gegoten inzit, het is in ieder geval niet zo bros als je het zelf zou gieten met een thuisapparaat om kunstraat te maken.
Dirk.
Re: Waswafelwals
Geplaatst: vr 15 jan 2016, 19:31
door bee-tree
Dirk Blanken schreef:Gewalste of geperste kunstraat is hetzelfde, daar tegenover staat gegoten kunstraat, dat is veel brosser en dus moet je er voorzichtiger mee zijn.
[ ongeveer 20 minuten bij kamertemperatuur= ongeveer 20 C het pak neerleggen
en met heel plat lang breed mes of plamuurmes raat voor raat losmaken]
Onhandige[ Dirk bedoelt, gejaagde, gehaaste, nerveuze, enz.] imkers prefereren
dus gewalst en nemen de golvingen in de raat voor lief.
Ik hou van strakke raten ook als ze tijdens de winter op kamertemperatuur ingesmolten zijn.
De raten zijn dan veel makkelijk uit te nemen dan neem je de breedste raat van boven en is er geen weerstand van beneden door een verdikking onderin.
Ik bestel de gegoten kunstraat bij een Duits bedrijf [ik bij een Nederlands dat ze importeert
(voor zo ver ik weet)uit Frankrijk]. maar heb de indruk dat de kwaliteit tussen gewalst en gegoten inzit[ net als de Franse waardoor ze zelfs bij lagere temperatuur dan 20 C
in de bewaarplaats niet zo breekbaar zijn], het is in ieder geval niet zo bros
als wanneer je het zelf zou gieten met een thuisapparaat om kunstraat te maken.
Dirk.
Dirk, ik heb de vrijheid genomen om m'n reacties tussen haken in jouw
bijdrage te plaatsen om woorden uit te sparen.
Weet jij soms waardoor onze gegoten raten minder breekbaar zijn ? Zou er soms wat
parafine in zitten, wat ook van de gewalste raten beweerd wordt ?
Het kan in ieder geval niet veel zijn. Ik ben er heel tevreden over. Maar ik weet
niet of er residuen in zitten van bestrijdingsmiddelen van imkers en landbouwers.
In Duitsland is kunstraat te krijgen met een certificaat waarop staat : Niet belast
met bestrijdingsmiddelen.
In Frankrijk heet "Gegoten was" Cire coulée. Cire is: was. Coulée (met 2 e's) is:gegoten.
(denk bij 't woord gegoten aan gietijzer, dat als een gloeiende lavastroom
tot vormen wordt gegoten, zoals vloeibare was van 45 à 80 graden C tot raatvormen
wordt gegoten. Zjef

Re: Waswafelwals
Geplaatst: za 16 jan 2016, 12:03
door joselito
Als ik denk aan gegoten wafels dan bedoel ik vloeibare was die in een pan gegoten wordt en daar daar blijft tot de wafel hard is,
zoiets.
Bij gewalste denk ik aan
zoiets
Maar ik ben ooit bij de De Bie geweest in Mechelelen naar een open deur dag. Daar stond een machine waswafels te maken. De vloeibare was liep tussen twee rollen en aan de onderzijde kwam er dan de raat uit waaruit de wafels gesneden werden. Deze werden verkocht als gegoten wafels. Misschien dat daar het verschil zit.
Re: Waswafelwals
Geplaatst: do 21 jan 2016, 16:59
door FrancA
Gerard Boswinkel schreef:Ik ben het voor de volle 100% eens met Tieme. Ik wil ook geen gewalste kunstraat meer. Als voordeel heeft dit ook nog dat je de kunstraat zo op de onderlat van het raampje plaatst en daarna insmelt. Als je zulke kunstraat dan in de bovenste broedbak of in de honingkamer hangt, dan moet jij eens kijken hoe mooi de bijen die kunstraat van lat tot lat uitbouwen. En ook geen bollingen in de kunstraat meer

. Nee bij mij komt er geen gewalste raat meer in huis.
Je hebt dan ook geen zaagsnede nodig en de raampjes kun je gewoon horizontaal bedraden.l
Dat is zo, maar als je de zaagsnede wel gebruikt, zoals ik doe, en de zijkanten van de geperste kunstraat met wat warme was vastkwast aan de raampjes, dan heb je zelfs niet eens bedrading nodig..