Pagina 3 van 4
Re: Was smelten
Geplaatst: vr 26 aug 2016, 13:41
door J.R.
m.kolsters. schreef:Ik kook telkens op nieuw uit omdat ik dan meer was over heb wel tekens afkrabben.( zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.)
Ook propolis halen de bijen terug zie mijn foto, bijen kunnen harder bijten dan steken.
En wie zich niet op tijd verschoond?
Groet
Jan Ritsma
Re: Was smelten
Geplaatst: vr 26 aug 2016, 16:58
door m.kolsters.
Resten stuifmeel bijen poep en propolis. en het is altijd 3/4 koken.
Re: Was smelten
Geplaatst: za 27 aug 2016, 08:23
door joselito
m.kolsters. schreef: en het is altijd 3/4 koken.
Dat begrijp ik niet.
Re: Was smelten
Geplaatst: za 27 aug 2016, 11:53
door Hans van der Post.
Neem aan dat het geen 100 graden C. is
Re: Was smelten
Geplaatst: za 27 aug 2016, 12:25
door joselito
Hans van der Post. schreef:Neem aan dat het geen 100 graden C. is
Was is zoals olie en vet, je kan het verwarmen tot 160° zonder problemen. Alleen mag het dan enkel was zijn zonder enig water. Anders krijg je hetzelfde als het laten vallen van een druppel water in hete frituurolie.
Re: Was smelten
Geplaatst: za 27 aug 2016, 17:25
door maartenkleijne
Was kan 160 graden worden maar we doen er altijd water bij zodat het nooit boven de 100 komt
Re: Was smelten
Geplaatst: za 27 aug 2016, 17:31
door joselito
maartenkleijne schreef:Was kan 160 graden worden maar we doen er altijd water bij zodat het nooit boven de 100 komt
En de reden? Was kan gemakkelijk hogere temperaturen verdragen. Als je er echter water bij doet en je zet het zo op het vuur begint op een bepaald punt het water dat onderaan staat te koken. Dan krijg je stoombellen en dat is gevaarlijk. Zonder water zet je de was gewoon op het vuur tot hij vloeibaar is, de was kan dan meer dan 100 graden zijn. Dit gaat zeer snel en is zonder gevaar, precies zoals bij een frietketel.
Als je dan wasraten wil maken laat je hem gewoon terug afkoelen tot 80 graden en je kan beginnen.
Als je er water bij doet in de ketel duurt het bovendien een eeuwigheid, het water dat geen 100° is moet de was vloeibaar gaan maken. Gewoon een droge blok in een ketel op het vuur en in geen tijd is de was klaar voor gebruik.
Re: Was smelten
Geplaatst: za 27 aug 2016, 17:59
door m.kolsters.
Als je de was wil laten verbranden moet je er geen water in doen.
Uit proberen en dan hoor ik wel.
Met water geen probleem maar wel op 5 liter 2 liter water dan wordt het schoon.
Re: Was smelten
Geplaatst: za 27 aug 2016, 18:27
door maartenkleijne
Bij het kaarsen maken heb ik geleerd:
altijd de was au bain marie, dan wordt ze rond 80 en dat is perfect voor het kaarsen trekken of gieten
Re: Was smelten
Geplaatst: za 27 aug 2016, 18:43
door joselito
m.kolsters. schreef:Als je de was wil laten verbranden moet je er geen water in doen.
Uit proberen en dan hoor ik wel.
Dat doe ik zo al vele jaren, nooit problemen.
Ik zou zeggen: probeer het zelf eens.
Als je trouwens was wil ontsmetten tegen AV moet de was verwarmd worden tot 160°
Dit kan enkel zonder water en liefst met een thermometer in de was.