Re: Verdwijnziekte
Geplaatst: za 12 nov 2016, 13:26
Even benieuwd. Was dat vroeger heel anders in jouw omgeving? Is het na 1953 dus slechter geworden vanuit imkerperspectief?
de site voor alle imkers en andere belangstellenden in bijen.
https://www.bijenhouden.nl/phpbb/
Misschien waren onze bijen toen met iets minder content, als ik begon met imkeren was een jaarlijkse oogst van een 15 tal kilo per volk al geweldig. Ik neem aan dat die volken ook aanzienlijk minder stuifmeel zullen nodig gehad hebben dan de uit de kluiten gewassen volken die we nu hebben. Ik denk dan vooral aan de Buckfastbijen die bijna nog is zo groot worden dan Carnica volken. Ik geloof echt dat bijen in polders misschien niet constant kunnen overleven maar ook dat zal niet nieuw zijn. Vooral de westhoek is in Vlaanderen is geen gunstig bijenbiotoop, maar de rest van Vlaanderen is zo slecht nog niet. Maar ook het fenomeen dat er tientallen imkers met bijen bijkomen zoals ik al eerder schreef is ook niet zo goed voor het biotoop van onze bijenvolken, een taart delen met vier of met 8 maakt al een verschil van 50%.Hans schreef:Even benieuwd. Was dat vroeger heel anders in jouw omgeving? Is het na 1953 dus slechter geworden vanuit imkerperspectief?
Daar weet ik eigenlijk niet zo veel van af .Hans schreef:Even benieuwd. Was dat vroeger heel anders in jouw omgeving? Is het na 1953 dus slechter geworden vanuit imkerperspectief?
Daar hebben zeer waarschijnlijk veel meer kruiden gestaan. Er zijn talloze artikelen verschenen over dat de plantensoortenrijkdom na de tweede wereldoorlog enorm is gedaald. Helaas!!Daar stonden soms meer bloeiende onkruiden in .,,, echter de distel en paardenbloem waren zeer ongewenste onkruiden vanwege de grote verspreiding van zaden .
Dat betekend wel dat er 20-30 % minder koeien op hetzelfde veld voldoende kunnen eten ...Jelte Pieter Dijkstra schreef:. Waarschijnlijk is er 70 a 80 procent van het grasland nog prima te eten. Een andere manier van denken...