Het is leuk om de oude doos-onderwerpen nog eens te lezen, maar het meeste is werkelijk niet te pruimen. Heel veel onzin, maar gelukkig ook enkele juiste adviezen (o.a. van Erik S. en Minne). Het gaat in de winter voor de bijen (en vooral de instandhouding van de raten) in de eerste plaats om de vochthuishouding. De verwerking van de kou is voor de bijen een 'koud' kunstje. Isolatie van bijenkasten is in ons klimaat niet nodig, nee, zelfs verwerpelijk. Ook allerlei gekunstelde opstellingen waarderen onze bijen niet echt.De smaak is wat muffig (oude raat misschien??), maar voor sommigen (voor Albert) nog zeer goed eetbaar!
Isolatie van bijenkasten is een hardnekkig idee van zuinige imkers. De bijen verbruiken immers suikers om de kou te bestrijden. Hoe minder suiker, hoe beter en dus isoleren maar .... Inpakken die handel, want het zou eens een kilo suiker meer kosten!
Een natuurlijk gevestigd volk doet nauwelijks iets aan winterisolatie. Hooguit wordt de vliegopening aangepast, maar dat doen ze al in de zomer vanuit de verdedigingsgedachte. In voorjaar en zomer zijn de darren natuurlijke isolatie rondom het broednest van 34 graden C. In de winter is er geen of een zeer klein broednest en hebben ze echt genoeg aan suikers om in stand te blijven.
Kijk als voorbeeld nog eens naar een ouderwetse bijenkorf van roggestro of pijpestrootje. De isolatiewaarde van dat spul is erg hoog, maar het uitstekende vochtregulerend vermogen is van groter belang. Bij een korf is op de 'naden' van de stro-banden de dikte zeer beperkt. Toch komen de korfbijen de winter bij mij altijd uit, ondanks betrekkelijk weinig voer en de relatief hoge vliegopening, die ook warmteverlies kan geven. Het deert de bijen niet.
Groetend, Albert