Hans van der Post. schreef:Het was toch het bedrijf uit België (jou kennissen) wat die rotzooi verkocht aan het Bijenhuis en andere weder verkopers dus wie moet nu controleren? Het lijkt mij dat de inkoper van de was allereerst moet testen of hij goede grondstof - zuivere was - ingekocht heeft. Vind het merkwaardig dat je voortdurend anderen dan de maker van de kunstraat de schuld geeft van deze ellende.
Zal best zo zijn, maar de Nederlandse imker heeft hier de was gekocht,
en al ze denken zo als jij nu denkt ( die rotzooi verkocht aan het Bijenhuis )
dan moeten deze ook voor de Nederlandse imker het uit zoeken.
Ik heb ook begrepen dat de Belgische imker zelf het niet kunnen en daarom hier het vuurtje aan maken.
Het was een probleem in België en hier op het forum werd gezet.
Ik meende ooit eens gelezen te hebben dat was ook in de honingcursus/keuring was opgenomen of zou worden opgenomen?
Gerard Vos weet jij hier mss meer over te vertellen?
Hans van der Post. schreef:Het was toch het bedrijf uit België (jou kennissen) wat die rotzooi verkocht aan het Bijenhuis en andere weder verkopers dus wie moet nu controleren? Het lijkt mij dat de inkoper van de was allereerst moet testen of hij goede grondstof - zuivere was - ingekocht heeft. Vind het merkwaardig dat je voortdurend anderen dan de maker van de kunstraat de schuld geeft van deze ellende.
Om dezelfde redenen is laatst één van mijn bijdragen van het "forum" verwijderd omdat het te persoonlijk was.
Officieus verslag van de infovergadering FOD Volksgezondheid 14 september 2016 Brussel
Het FOD kreeg heel wat vragen van imkersbonden en imkers aangaande hagelschot in bijenkasten. Bij de start van de vergadering wordt duidelijk gesteld dat: Het onderzoek nog volop loopt Sommige details en acties vertrouwelijk zijn Het is de eerste keer dat het FOD Volksgezondheid geconfronteerd wordt met zo een probleem.
Een analyse van was is zeer complex en stuit op veel praktische problemen. De bevoegdheid van het FOD beperkt zich tot technische toepassingen van dierlijke bijenproducten. Honing, bijenvoeding, … behoort tot de bevoegdheid van het FAVV. Waswafels zijn de bevoegdheid van het FOD.
Eind juli kwam een eerste melding binnen bij de FOD Volksgezondheid van een drietal imkers die “hagelschot” hadden vastgesteld in hun bijenkasten. Bij dit fenomeen ontwikkelen de eitjes en de larven van de bijen zich onvoldoende of helemaal niet waardoor de aangroei van de bijenpopulatie in gevaar komt. Ondertussen kwamen in augustus nog een tiental meldingen van andere imkers binnen. Dit zijn de rechtstreekse klachten. Na de eerste melding gingen experten van de FOD Volksgezondheid onmiddellijk ter plaatse bij de imker om stalen van de bijenwas te nemen voor verder onderzoek en analyse. Omdat er op enkele dagen tijd nog een tiental meldingen binnenliepen van andere imkers met hetzelfde probleem, werd het onderzoek uitgebreid.
De eerste testresultaten tonen geen abnormale aanwezigheid van pesticiden of andere vervuilende producten zoals zware metalen of PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) aan in waswafels. De soms hoge fluvalinaatconcentratie kan niet de oorzaak zijn van de broedsterfte (door het langdurig fluvalinaatgebruik zijn dit “normale” concentraties). Combinatie van pesticiden kan een versterkend effect hebben. Ook neonicotinoïden kunnen dit versterken. Andere pistes werden bewandeld: er werd onderzoek gedaan naar zware metalen, ftalaten, … Sommige van deze analysen zijn nog lopend. De onderzoeksmethoden vergen zeer veel kennis. Voor de onderzoeker is dit nieuw en niet zo eenvoudig. Er is een onderzoek gestart naar de zeep die gebruikt wordt bij de productie van de waswafels. Gebeurt de productie conform de regels? Bij dit onderzoek wordt ook rekening gehouden dat een combinatie van verontreinigingen en specifieke omstandigheden die aan de oorzaak kunnen liggen van het probleem. Men stelt vast dat zeepoplossingen een antibacteriële werking hebben op gram positieve bacteriën. Ook hier wordt verder onderzoek gedaan.
Afwijkende zuurwaarden en esterwaarden werden vastgesteld bij Chinese was. Het hoge percentage aan vetzuren kan de toxiciteit van deze was voor broed niet verklaren. Door toevoeging van bepaalde vetzuren aan bijenwas kan het smeltpunt verlagen. De gecontamineerde was begint soms te smelten bij ± 40°C. Dit kan een negatief effect hebben op de broedontwikkeling.
De textuur van “slechte was” verandert reeds bij 35°C wat nefast zou kunnen zijn voor de eitjes en de jonge larfjes. Analyse van Chinese was: 10 à 12% stearinezuur, Belgische was bevat ongeveer 1% stearinezuur. Onderzoek naar andere vetzuren en paraffinen is eveneens aan de gang. Zowel in Chinese als in inlandse was zit minder dan 2% paraffine, wat als normaal kan beschouwd worden. Een causaal verband aantonen tussen pesticiden, zeepresten en Chinese was is niet eenvoudig. Verder onderzoek is nodig. Er waren ook contacten met Nederland, Frankrijk en Duitsland. In Duitsland zou ±80% stearine aangetroffen zijn in Chinese was. Is dit onderzoek gebeurd door een officieel erkend labo? Daarover bestaat blijkbaar geen zekerheid. De broedsterfte kan ook te wijten aan de chemicaliën (zwavelzuur, oxaalzuur, perhydrol en andere oxidantia) die gebruikt worden om was te bleken.Ook hier is verder onderzoek vereist.
In het HealthyBee programma zou een staal honing kunnen genomen worden bij aangetaste wasraten zodat ook de kwaliteit ervan zou kunnen onderzocht worden op eventuele giftige contaminanten in de was. In de wetgeving zouden géén parameters voor was voorhanden zijn.!
Voorlopige conclusie; Er is al heel wat onderzoek verricht maar er is nog veel werk aan de winkel. Het zou een kwestie van weken zijn, niet van maanden, vooraleer er voldoende duidelijkheid komt. We rijden dus nog in een dikke mist. Nu schakelen naar een hogere versnelling lijkt bijgevolg voorbarig en gevaarlijk.
Met het oog op verdere actie is inmiddels wel de (heel belangrijke) boodschap: ZO DUIDELIJK MOGELIJK de problemen melden. Niet spaarzaam zijn op details. Alle bezwarende stukken, materiaal, wat uzelf nog nuttig vindt, zeer zorgvuldig bewaren.
Tinus het is duidelijk dat je er niets van begrijpt. Je blijft anderen de schuld geven. De enige die schuld treft is de maker van de kunstraat dat die toevallig in België woont en werkt is van ondergeschikt belang.
Ja Hans het is niet dat ik het niet begrijp maar alle vingers wijzen naar BE.
En als nu bewezen wordt dat daar geen fout is begaan wat dan.
Dan heeft het bedrijf een slechte naam gekregen en dat vind ik erg.
Je weet dat ik elke imker wil helpen zo ver ik kan.
m.kolsters. schreef:Zal best zo zijn, maar de Nederlandse imker heeft hier de was gekocht,
en al ze denken zo als jij nu denkt ( die rotzooi verkocht aan het Bijenhuis )
dan moeten deze ook voor de Nederlandse imker het uit zoeken.
Ik heb ook begrepen dat de Belgische imker zelf het niet kunnen en daarom hier het vuurtje aan maken.
Het was een probleem in België en hier op het forum werd gezet.
Straks worden hier weer berichten verwijderd omdat ze te persoonlijk worden. Maar jij lokt die reacties wel uit Mr Kolsters. Wij Belgen hebben inderdaad problemen, net als heel wat andere imkers. Dit topic is trouwens niet gestart door een belg maar wel door een nederlander. Dat doet er trouwens toch niet toe, we zijn allemaal imkers en hebben allemaal hetzelfde probleem en jouw reacties dragen zeker niet bij aan de oplossing dus...
Laatst gewijzigd door Steve_Delannoye op za 17 sep 2016, 15:37, 1 keer totaal gewijzigd.
m.kolsters. schreef:
Dan heeft het bedrijf een slechte naam gekregen en dat vind ik erg.
Een goeie naam moet je verdienen. Als ze nu eens zouden erkennen dat er een probleem is met de was ipv het slechte weer of onze koninginnen als oorzaak te bestempelen dan zouden ze al een hele stap verder zijn.