Beste Ewout,
Ik heb al veel nagedacht over mijn keuze, en ik zal zeker nog meer informatie moeten inwinnen. Immers ben ik nog niet eens begonnen met de beginnerscursus. Maar aangezien ik tijd heb voor ik begin met de cursus besteed ik nu mijn tijd aan de nodige en wellicht overbodige voorbereidingen.
Een van de voorbereidingen is natuurlijk informatie winning over de soorten bijen die men kan houden, en daar is voor mij het meest belangrijk welke bij bij mij als persoon past.
Mijn idee over en kijk op onze wereld op dit moment is de meest belangrijke factor in mijn voorkeur. Het uiterlijk van de bij kan mij serieus zeer weinig schelen, maar de herkomst wel degelijk. Ik hecht veel waarde aan wat thuishoort in een bepaalde streek. Echter heb ik wel de realiteitszin dat uitheemse producten inheems kunnen worden.. Immers eten we nu allemaal aardappelen terwijl wij die niet kenden voor Amerika ontdekt werd bijvoorbeeld.
Daarnaast, de honingbij zoals wij die nu al kennen is inmiddels al eeuwen een soort van huisdier, dus kan je er ook niet om heen dat wij als mensen in de ontwikkeling daarvan invloed hebben gehad, ofwel al lang niet meer zo is als de natuur haar zelf zou hebben doen ontwikkelen. Zuiverheid van ras is dus subjectief.
Waar ik wel invloed op heb is waar mijn bijen qua genetische achtergrond vandaan komen. Een van de redenen dat we nu met de varroa zitten is immers het importeren van bijenvolken uit andere delen van de wereld. Varroa resistentie is daarom dus ook niet belangrijk voor mij, dat is een geïmporteerd probleem waar ik vroeg of laat mee te maken kan krijgen en waar ik de bijen dus bij moet helpen. Ik zou voor zover het mogelijk is bijen willen hebben die geen of weinig genetisch materiaal van de andere geïmporteerde bijen hebben overgenomen. Redenen hiervoor zijn de manier waarop deze bijen omgaan met ons eigen klimaat en de dracht die hier voorkomt. Daarbij in het achterhoofd houdende dat dat nogal veranderd is de laatste eeuwen. Echter de manier waarop wij nu met bijen omgaan is ook veranderd. Ik zie onze relatie met de honingbij als een soort van symbiose, wij hebben hen nodig voor de gewassen die wij eten en zij hebben ons nodig om als soort in deze tijden voort te kunnen bestaan. (Hoewel de redenen dat ze het moeilijk hebben dan ook weer aan ons te wijten zijn). Maar tussen imker en bijenvolk is nu wel degelijk een soort van symbiose, beiden hebben profijt bij de relatie.
Sjah, ik ben nog steeds bezig met dingen uitzoeken en overwegen zodat ik wanneer ik begin een goed doordachte keuze voor mijzelf heb gemaakt.
Hoe ik zelf in het leven sta?
Ik houd niet zo van die internationale economie.. sperziebonen uit Marokko?!? Dus ik probeer zelf zoveel mogelijk mijn groenten, fruit en vlees zo lokaal mogelijk te krijgen. Wat ik niet uit mijn eigen tuin kan halen haal ik bij mijn lokale tuinderij of als ik het uit de supermarkt haal kijk in in elk geval naar de herkomst.
Helaas is het voor elektronica niet zo makkelijk te kiezen

Maar goed, je moet ook realistisch blijven hè?
Ik probeer mij zoveel mogelijk bewust te maken van de achtergrond van diverse dingen waarmee ik te maken krijg. Dit omvat alles van eten en drinken tot de producten en de vaardigheden die nodig zijn om ons leven te maken tot wat het nu is. Ikea is leuk, mijn huis staat er vol mee, maar je moet niet vergeten dat er wel degelijk kennis bij komt kijken die eeuwen terug gaat. Zonder houtbewerkers geen tafels hè? En dat stukje vlees op je bord, dat komt ook ergens vandaan.
En zo kan ik nog wel even verder gaan.. altijd een leuk onderwerp voor bijeenkomsten..
Hoe dan ook, daaruit vloeit de keuze voor de Mellifera Mellifera. Het gaat mij niet om de honing, of de was, dat zijn slechts zeer leuke bijkomstigheden. Eerste idee was dat het vooral past bij hoe ik in het leven sta en bij mijn tuintje dat volgend jaar lekker wat mooie gewas plekjes heeft waar bijen nodig zijn. Een klein beetje bijdragen aan het behoud van iets wat van origine hier ook leefde voordat we onze hele industriële revolutie erdoorheen hebben gedouwd.
En dat ze (voor zover ik heb kunnen vinden op het net) gewoon zachtaardige beestjes zijn is natuurlijk ook geen minpunt. Hoewel Mellifera niet de enige is die zo tam kan zijn..
Och, ik ben nog druk bezig de informatie verder te verzamelen. Internet verteld ook maar zoveel. Ik wil graag van wat meer ervaren mensen hun meningen en ervaringen horen. Immers, internet berichten zijn vaak ook erg partijdig en niet altijd compleet in de informatievoorziening. Wellicht kan ik deze meneer ook maar beter schriftelijk om informatie vragen. Hij heeft echt een prachtig handschrift.
Mvg
Embraced