gerard.b.w.vos schreef:En hoeveel gram was blijft daar van over, zonder de nog aanwzige honing?
Of zijn de raampjes al schoon gelikt door die meiden voor de weging?
Dit raampje heeft een dag buiten gestaan en was helemaal schoon gelikt,
anders heeft een dergelijke weging weinig zin
Ik heb de blokken een laatste maal gesmolten. Hiervoor gebruik een grote ketel. Daarin giet ik 2 emmers regenwater en leg ik ongeveer 20 kg was.
Hoe langzamer de was afkoelt, des te meer vuil zinkt er naar de bodem. Bij deze grote ketel is de blok pas na 24 uur terug koud.
De grote blokken hebben ook het voordeel dat ze meer krimpen bij het afkoelen, waardoor ze eenvoudig uit de ketel komen de volgende dag.
Na het verwijderen is de onderkant eenvoudig af te schrapen met een mes.
In de bijdragen die ik hier lees, merk ik op dat jullie zowel zegelwas, honingkamerwas als broedkamerwas gebruiken om nieuwe kunstraat te gieten. Begrijp ik nou goed dat jullie geen open waskringloop hebben? Of zoals de chemische procestechnologen zo'n systeem beschrijven als 'feed and bleed systeem;
Voor het maken van mijn eigen kunstraat, houd ik de zegelwas en de was die verkrijg uit de darrenbroedramen die apart. Deze was gebruik ik uitsluitend voor het maken van de kunstraat voor de honingkamers. De was die ik win bij het omsmelten van de honingkamerramen, gebruik ik voor het de kunstraat van de broedkamerramen. De was die ik win uit de broedkamerramen verlaten mijn imkerij. Een verdere uitleg en waarom een open waskringloop nodig is vind je in onderstaande link:
Gerard Boswinkel schreef:
Voor het maken van mijn eigen kunstraat, houd ik de zegelwas en de was die verkrijg uit de darrenbroedramen apart. Deze was gebruik ik uitsluitend voor het maken van de kunstraat voor de honingkamers. De was die ik win bij het omsmelten van de honingkamerramen, gebruik ik voor het de kunstraat van de broedkamerramen. De was die ik win uit de broedkamerramen verlaten mijn imkerij.
Dit is inderdaad een tijdje in de mode geweest, vooral toen ze nog overal werkten met allerhande bestrijdingsmiddelen tegen Varroa. Vooral de pyrethroïden (apistan, klartan, bayvarol) vormden een probleem omdat ze niet meer uit de was verwijderd konden worden en door het voortdurend gebruik bouwden de residuen zich dus snel op. Ook etherische oliën bv uit apivar kunnen geuren achterlaten in de was.
Als er enkel met oxaalzuur of mierenzuur behandeld wordt krijg je op die manier geen residuen of smaakstoffen in de was en is deze maatregel niet nodig.
Als er enkel met oxaalzuur of mierenzuur behandeld wordt krijg je op die manier geen residuen of smaakstoffen in de was en is deze maatregel niet nodig.
Dat is ook mijn uitgangspunt, maar van gekochte was ken je de samenstelling niet, dus dit gaat pas op als je kringloop gesloten is; daarvóór lijkt me de manier van Gerard onontbeerlijk.