Pagina 6 van 6
Re: Verdwenen bijenvolken.
Geplaatst: zo 25 apr 2004, 17:20
door jtm
De vraag blijft of de broedaanzet die het verlies in winter en voorjaar goed moet maken daardoor niet juist verstoord wordt. Stel dat de koningin van dat kleine (minder presterende volk) nu eens wint bij het samenvoegen. Of praten we over samenvoegen onder verwijderen van de "slechte" koningin?
Waar past in dit verhaal evetueel het openkrabben van de gesloten raten om de broedaanzet te stimuleren (drijfvoeren)?
Re: Verdwenen bijenvolken.
Geplaatst: ma 26 apr 2004, 00:21
door wilde
Erik Rene,
Sporen van gisten zullen een bijenvolk echt niet om zeep helpen. Een bijenvolk zit barstens vol met dergelijke sporen. Ook honing zal spontaan gaan gisten als het watergehalte te hoog is. De bijen nemen van de bloemen de gisten mee naar het volk. Dat is geen enkel probleem. Bloemen en bladeren zitten vol met dergelijke sporen: miljoenen.
Als je ooit mede hebt gemaakt zul je weten, dat je ook op wilde gisting een hele goede mede kunt maken. Die gisten zitten dus al in de honing. Als je die onverwarmd laat bij het mede maken, zal er spontane gisting optreden.
Bij het maken van druivenwijn worden de gisten gebruikt die al op de bladeren van de druif voorkomen. Een voldoende hoog suikergehalte van de honing zal de gisten het leven zuur maken; is het andersom, dan zullen de gisten de honing 'zuur' maken.
Mvrgr. Albert de Wilde
Re: Verdwenen bijenvolken.
Geplaatst: vr 30 apr 2004, 00:37
door jtm
Oke, ik stop met deze thread en verwijder de bookmark.
Re: Verdwenen bijenvolken.
Geplaatst: do 06 mei 2004, 01:51
door zonnig46
Hallo JTM,
Ik ben een beginnende imker en kan niet veel zinnigs zeggen op de laatste vraag die je stelt. Ik had gehoopt dat iemand anders met meer ervaring die vraag zou beantwoorden.
Het enige wat ik kan me afvraag, of het wel verstandig is om een slecht presterend volk samen te voegen ivm het overbrengen van ziekten.
Vriendelijke groeten
Erik Rene
Re: Verdwenen bijenvolken.
Geplaatst: do 06 mei 2004, 02:04
door zonnig46
Een voldoende hoog suikergehalte van de honing zal de gisten het leven zuur maken; is het andersom, dan zullen de gisten de honing 'zuur' maken.
Hallo Albert,
Na je reactie te hebben gelezen weet ik dat je gelijk hebt. Suiker is van oudsher altijd een conserveringsmiddel geweest. Het was een hypothese en heeft toch veel prachtige reacties en ideeen uitgelokt.
Vriendelijke groeten
Erik Rene