Pagina 6 van 9

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: di 20 mei 2008, 14:06
door Ruinerweg
Hennie,

Bedankt!
Ik heb een vat met ongeveer 20 kg en roer met een accuboormachine. Vind het heel lastig te bekijken hoe lang ik moet roeren met de spiraal. Al vrij snel wordt de massa weer helder, te oordelen aan de spiraal is honing onderin het dikst.

Moet ik het na het enten meteen afvullen of nog weer een paar dagen roeren? Je ziet maar alle dingen moet je leren!

Groet,

Roel

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: di 20 mei 2008, 15:08
door Jaap van Assenbergh
Hoi Roel,
Ik heb een vat met ongeveer 20 kg en roer met een accuboormachine
Let je er wel op dat je je accuboor zo veel mogelijk naast je vat houdt. Er komt n.l. stof van je koolstofborsteltjes af wat dan in je honing komt. Dan krijg je koolstofborstelhoning i.p.v koolzaadhoning.[;)]

Officieel moeten motoren op mengers voor levensmiddelen een stofdichte behuizing hebben. (Zoals ook de orginele motoren op de honingslinger hebben)

Jaap

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: di 20 mei 2008, 15:21
door Jelte Pieter Dijkstra
Ik sluit me aan bij Jaap. Ik heb ook wel geboord (of eigenlijk geroerd) met (nieuwe) accuboormachine. Ook al zijn de deeltjes miniscuul, het kan/mag eigenlijk niet...
Of zitten we nu pietpeuterig(1) te doen??


jp

(1)= lettend op kleinigheden

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: di 20 mei 2008, 16:05
door Ruinerweg
Jaap en Jelte,

Ik heb dit al eens meegemaakt met mijn voorjaarshoning; ik heb nu een grote trechter op de stang van de de boormachine gemaakt zodat er nu absoluut niks in kan vallen; verder heb ik boven mijn vat een kunststof deksle met een gat!
Door ervaring wijs geworden, maar toch bedankt!

Roel

www.ruinerimkers.nl

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: di 20 mei 2008, 16:18
door Oude Essink
Moet ik het na het enten meteen afvullen of nog weer een paar dagen roeren?
Na enten nog een keer of drie roeren en dan afvullen. Als de honing eerder (te) compact dreigt te worden, vul je zo snel mogelijk de potten.
Voor de duur van het roeren moet je feeling krijgen; je moet het gevoel krijgen, dat je de honing goed door elkaar gehusseld hebt.
hennie oes

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: di 20 mei 2008, 21:02
door Dirk Blanken
Koolzaadhoning behoef je niet te enten.
Roeren is voldoende totdat het voor de laatste keer roeren begint te stollen.
Koolzaadhoning is de beste enthoning.
Dirk


dertiende

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: wo 21 mei 2008, 11:28
door Oude Essink
Hallo Dirk,
Jij hebt het wellicht over een speciaal soort Koolzaad; In mijn jonge jaren liet ik het ook bij roeren; eenmaal uitgekristaliseerd kreeg ik er geen spijker ingeslagen en, hoe lekker ook, mijn klanten liepen weg. Sinds ik ent met een potje klaver krijg ik heerlijke, smeuige, goed smeerbare honing.[:)]

Afbeelding

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: do 22 mei 2008, 12:28
door Ruinerweg
Het kristalliseren gaat wel snel, nu na 4 dagen is de honing niet meer doorzichtig en begint al aardig stijf te worden. Bij het roeren komen er nu donkere draden /sleepsporen van de spiraal in het vat!
Ik heb de potjes al vast schoon gemaakt en op zijn kop gezet.
Ik denk dat het gauw tijd wordt om af te vullen.

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: do 22 mei 2008, 12:54
door woody
Inderdaad Hennie,ik moet Dirk gelijk geven dat koolzaadhoning de ideale enthoning is.
Je moet alleen weten hoe hem te gebruiken.
Mijn voorjaarshoning van mijn thuisstand die hoofdzakelijk van fruit en
wilgendracht komt meng ik met mijn koolzaadhoning waar ik ieder jaar ook met een aantal kasten sta.Met een honingroerder heb je binnen de acht dagen een mooie cremehoning die smeerbaar blijft zoals een chocopasta.
Ik hou altijd een emmer koolzaadhoning over om ook mijn najaarshoning te enten.Mijn verhouding is 10% enthoning.
Afbeelding

Re: Koolzaad: voorjaarsontwikkeling

Geplaatst: do 22 mei 2008, 13:33
door Gerard van Gastel
Woody,
Hennie heeft het over het enten van koolzaadhoning, niet over enten met koolzaadhoning.
Overigens een hele aardige (handige) honingroermachine.