Hier spreekt een ervaringsdeskundige. Word het niet eens tijd je candidaat te stellen voor het Waterschap, Maarten.
Jij bent in staat de ongerustheid grotendeels weg te nemen.
Ik kan ook plekken aanwijzen waar Reuzebalsemien weg geconcurreerd is, zelfs binnen 2 jaar.
Ik ga jouw adviezen en opvattingen overschrijven om paraat te hebben als we met instanties praten over het beheer
van watergangen, wegbermen, oevers, enz.
Nu wil ik het hebben over een ander facet van Reuzebalsemien. Valt het jullie op dat de planten er zo gaaf uit zien.
Ik constateer in geen enkel jaar dat aan de plant gevreten wordt. Er zijn geen vraatsporen te zien van slakken
en reeën die op ons erf voorkomen. Tot nu toe heb ik op slechts één van de duizenden planten stengelluizen in de top gezien.
Er hoeven dus geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden. En ook geen kunstmest. De plant is met weinig tevreden.
Alleen water heeft ze veel nodig. Dat planteneters haar links laten liggen, is mij 'n raadsel. Zou soms voor dieren hetzelfde
gezegde gelden als wat voor de mens geldt ? "Wat de mens niet kent, lust hij niet ".
Toen ik afgelopen morgen tussen de balsemienen liep, kreeg ik zin in soep. De jonge bladeren van balsemien zien er frisgroen en mals uit, net als die van Daslook dat we in het voorjaar in rauwkost en soep mengen. Ik durfde de proef te doen. Het eerste blad smaakte
naar noten. Een tweede blad ging er ook gemakkelijk in. Het derde was grover en gaf een licht branderig gevoel aan de tong,
Het was een ouder blad. Zaden heb ik niet rauw kunnen proeven, die zijn nog in ontwikkeling.
Afgelopen middag ben ik even gaan Googelen. Mijn trefwoorden waren : Impatiens glandulifera, edible, consumation.
Het was meteen raak. Ik vond 3 sites. De derde beveel ik jullie aan. Er zijn 13 smakelijke foto's te zien van Chris van Holland uit
Wholand, die in 13 stappen laat zien hoe je met de zaden Balsamcurry kunt maken naar het voorbeeld van de bevolking
in de Himalaya van India. Al eeuwenlang worden daar hete currygerechten gegeten met vlees of vis en rijst en als groente
de zaden van balsemien; vandaar de naam Balsamcurry. De jonge blaadjes worden rauw gegeten.
Misschien kan de Landbouwuniversiteit of het Louis Bolk Instituut of een proefboerderij 'n proefveld aanleggen en de oogstwijze
ontwikkelen. Misschien kunnen wij als proef de zaden gaan oogsten en het maken van Balsamcurry propageren.
Zo kunnen we ongewenste verspreiding van springbalsemien enigszins tegenwerken. Zjef
P.S. Niet alleen bijen hebben biodiversiteit aan voedselplanten nodig voor hun gezondheid en een lang leven,
maar ook andere dieren en de mens. Impatiens glandulifera kan een bijdrage leveren aan voedselvariatie.